BMW M4 Competition Cabrio 2021 - Csak a repülés szebb...

510 lóerő, M xDrive intelligens összkerékhajtás és lenyitható vászontető – az új M4 Competition Cabrio egyértelműen a BMW M modellpaletta egyik legexkluzívabb és legvágyottabb tagja. Talán még a repülés sem nagyobb élmény nála.

Az új BMW M4 Competition Cabrio nyitott és zárt tetővel egyaránt végtelenül letisztult, illetve sportosan elegáns. Még akkor is, ha a frontrész középpontjában a sok vitát kiválót, nagyméretű vesék állnak, melyek – a kiegészítő légbevezető nyílásokkal egyetemben – elegendő levegőt szállítanak a hajtáslánc és a fékrendszer optimális működéséhez. Hozzájuk hasonlóan szinte az összes jellegzetes stíluselem fontos funkciót lát el a nagyteljesítményű újdonságon: a keskenyre szabott, LED-es vagy Laserlight technológiával dolgozó fényszórók fénybe borítják az éjszakát, az erőtől duzzadó kerékjárati ívek alatt M xDrive intelligens összkerékhajtás gondoskodik a megfelelő biztonságról és kiemelkedő menetteljesítményekről, a masszív küszöbtoldatok az első sárvédőbe vágott nyílásokon és a felniken kiáramló levegőt továbbítják, akárcsak a sport kipufogórendszer dupla ikervégződéseit is magába ágyazó, feketére fényezett diffúzor.
Ám egy kabrió esetében a tető legalább ennyire hangsúlyos tényező, az M4 Competition Cabro egy nagyméretű panelekből összeálló, fokozottan jobb zaj- és hővédő tulajdonságokkal bíró, könnyű és innovatív vászonkalapot visel. A tetőt természetesen egy elektromos motor működteti, mely 18 másodperc alatt nyitja vagy zárja a szerkezetet, illetve lecsukva 85 literrel „rövidíti meg” az alapra 385 literes raktér kapacitását.
A hosszú gépház alatt egy 3.0 liter hengerűrtartalmú, soros hathengeres benzinmotor tombol, naná, hogy a legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológiával felvértezve. További jellegzetessége, hogy kivételesen széles fordulatszám-tartományban, egyenletesen adja le a teljesítményét: a 650 Nm-es csúcsnyomatéka 2750-től egészen 5500-as fordulatszámig a pilóta rendelkezésére áll, miközben az 510 lóerős maximális teljesítmény 5510-es főtengely-fordulatnál jelentkezik, s 7200-ig kitart. A Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó és az M xDrive intelligens összkerékhajtás hathatós munkájának hála, a nyitott sportkocsi letaglózó gyorsulásra képes: 3,7 másodperc alatt katapultál álló helyzetből 100 km/h-s tempóra, a nulla-kétszázat pedig 13,1 szekundum alatt letudja. Ugyanilyen parádés a rugalmassága: 80 km/h-s tempóról 2,8 (4. sebességi fokozatban) vagy 3,7 másodperc alatt (5. sebességi fokozatban) gyorsul fel 120 km/h-ra. Az opciós M Driver’s Package pedig a végsebességet tolja ki 280 km/h-ra.
bmwm4competitioncabriomxdrive2021cAhogyan a hűtési rendszert, úgy a hajtáslánc kenési rendszerét is a lehető legextrémebb versenypályás használat követelményei szerint fejlesztették ki a mérnökök. Az elektronikusan vezérelt szelepekkel dolgozó, M-specifikus kipufogórendszer mély hangzással fokozza a vezetés abszolút élményét, főként nyitott tetővel.
bmwm4competitioncabriomxdrive2021jVisszatérve egy kicsit az összkerékhajtáshoz, a rendszer osztóművében egy elektronikusan vezérelt többtárcsás tengelykapcsoló felel a motorból érkező erő sima elosztásáért az első és a hátsó tengely között, mely igénytől függően 0 és 100 százalék közötti arányban változtatható. Persze, a technológia elsősorban a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozik, miközben a tapadást és az agilitást is növeli. A hátsó tengelyen egyébként egy aktív M differenciálmű is helyt kapott. A vezető a Járműbeállítások” menüpontjában 4WD és 4WD Sport üzemmódok között választhat. A dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) teljes kikapcsolásával a 2WD üzemmód is aktiválhatóvá válik: ilyenkor az autó zabolátlan vezetési élménnyel ajándékozza meg a legtapasztaltabb és legbátrabb sofőröket.
bmwm4competitioncabriomxdrive2021csA mérnökien precíz irányíthatóság műszaki alapját a karosszéria kimagasló torziós merevsége és a masszív futómű-rögzítési megoldások teremtik meg. Utóbbihoz nagymértékben hozzájárulnak a menetdinamikát fokozó merevítő elemek, a padlólemez frontrészére erősített, kiegészítő alumínium panel, a padlólemez merevítései és a hátsó tengely segédkerete is. A nyitható tetős kialakítás miatt a kasztni hátsó részébe további extra merevítő elemeket is beépítettek. Emellett a fejlesztők kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első kerékfelfüggesztést, valamint típus-specifikus elsőtengely-geometriát és kormánymű-áttételezést állítottak be, amelyekhez a hátsó tengelyen ötkaros kerékfelfüggesztés társul, részletekbe menően finomhangolt mozgástartománnyal. Az M4 Competition Cabrio alapra elöl 19, hátul 20 colos, kovácsolt BMW M könnyűfém keréktárcsákon gurul. A BMW M Servotronic ugyancsak fontos komponense a csomagnak, miközben kanyarokban precíz irányíthatóságot garantál, addig parkolásnál és alacsony sebességnél könnyed manőverezhetőséget kínál. Emellett a széleskörű alapfelszereltség része az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal dolgozó, adaptív M futómű is.
bmwm4competitioncabriomxdrive2021uNem mellesleg a kabrió integrált, felártért M karbon-kerámia fékrendszere az elektromos vezérlésnek köszönhetően kivételesen gyorsan és pontosan képes adagolni a szükséges féknyomást, ráadásul az M-specifikus technológia mindkét esetben kétféle fékpedál-beállítási lehetőséget ajánl. A dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) funkcióinak tárházát színesíti az M Dinamikus Mód (MDM – M Dynamic Mode) is, amely gombnyomásra mindvégig kontrollált csúsztatásokkal fokozza az élményt. S ha az M4 Competition Cabrio felszereltségének része az M Traction Control innovatív tapadás-vezérlés is, akkor a menetstabilizáló integrált kipörgés-korlátozó funkcióját is 10 különböző fokozatban állíthatja be az autó tulajdonosa.
bmwm4competitioncabriomxdrive2021xAz utasterében a kortárs prémium hangulat és a BMW M modellek jellegzetes, teljesítményre optimalizált kialakítása találkozik. A váltófülekkel felszerelt BMW M bőrkormány, az M-specifikus előválasztó kar és a vörös díszítések már a beszállás pillanatában a száguldás intenzív érzését tudatosítják. Az elektromosan állítható, fűthető BMW M sportülésekhez kibővített Merino bőrkárpitozás is rendelhető, de van nyakmelegítő funkció és ülésszellőztetés is. Az extrák fénypontjai azonban a vadonatúj, fűthető M Carbon kagylóülések, amelyek kiképzésükkel és könnyű szerkezetükkel zárt versenypályán is tökéletesek. A középkonzolra épített „Setup” gombbal közvetlenül hangolható a motor, a futómű, a kormánymű, a fékrendszer és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás karakterisztikája. A kormányon elhelyezett M1 és M2 memóriagombokra bármelyik kívánt járműbeállítás elmenthető és a későbbiekben egyetlen gombnyomással aktiválható. Az M Drive Professional csomag pedig további versenypályás csemegéket – például az M Drift Analyser és M Laptimer funkciókat – is tartalmaz. A középkonzolon „M Mode” gombjával pedig a vezetést támogató rendszerek karakterisztikája és működési módja, illetve a műszerfali kijelzők és a BMW Head-Up kijelző megjelenített tartalmai szabhatók személyre.
bmwm4competitioncabriomxdrive2021qAz újdonsághoz opcióként az új M Race Track Package is választható, amely mintegy 25 kilogrammal csökkenti kabrió saját tömegét. Ennek része a BMW M karbon-kerámia fékrendszer, a súlycsökkentett BMW M könnyűfém keréktárcsa-garnitúra (semi-slick gumiabroncsokkal) és az M Carbon kagylóülések.
bmwm4competitioncabriomxdrive2021mA BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Cabrio sorozatgyártása 2021 júliusában veszi kezdetét a BMW dingolfingi gyárában, ahol az új BMW M4 Coupé, a BMW M5, a BMW M8 és az új BMW 4-es Cabrio összes modellváltozata is készül.