Jeep Wrangler 4xe 2021 - Környezetbarát csúcstámadás

Minden csúcs elérhető, minden határ kitolható. Mindig ez a „filozófia” határozta meg a Jeep Wrangler és a több, mint 80 éves márka létezését, melynek technológiai evolúcióját ma a 4xe modellek folytatják. A legújabb kaland hőse a plug-in hybrid Wrangler.

A legelső Jeep, a legendás Willys MA/MB 1941-benn megmutatta a világnak, hogy megfelelő járművel bármilyen terep leküzdhető. A Wrangler ennek a hagyatéknak a letéteményese, s az új, villamosított hajtásláncú 4xe kivitel ismét megerősíti a szabadság fogalmát, lehetővé téve a tulajdonosoknak, hogy bárhová eljussanak, immár a korlátozott behajtási övezeteket is beleértve. Egyúttal fontos lépést tesz a fenntartható, tudatos jövő irányába, rávilágítva arra, hogy a terepjárás igenis összeegyeztethető a környezet védelmével, a takarékossággal, az elektromos hatékonysággal. Ráadásul eközben hiánytalanul nyújtja a Wranglerre mindig is jellemző, nyitható tetős szabadságot.
A Wrangler 4xe plug-in hibrid hajtáslánca két villanymotor/generátor egységből, egy nagyfeszültségű akkumulátorcsomagból, egy ultramodern, 2,0 literes turbófeltöltéses erőforrásból, valamint a jól ismert nyolcfokozatú TorqueFlite automata sebességváltóból áll. A benzines egység és az elektromos motorok kombinációjából adódó, nagyobb teljesítmény és a késlekedés nélkül jelentkező, nagy forgatónyomaték még jobb terepalkalmassággal ruházza fel az autót, és a legtechnikásabb környezetben is megállíthatatlanná teszi az offroad-bajnokot. Ráadásul a menetteljesítményei is javultak: a 380 lóerős maximális rendszerteljesítménynek és a 637 Nm-es kombinált csúcsnyomatéknak hála, az új Wrangler 4xe 6,4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra. Emellett tisztán elektromos üzemben is képes összkerékhajtással közlekedni. Ez új szintre emeli a modell terepalkalmasságát: nemcsak soha nem látott pontosságú kissebességű manőverezési képességekkel nyújt a legenda, hanem zajtalanul természetjárást is garantál egyben. Egyébként a konnektorról is tölthető hybrid Wrangler a városi WLTP ciklus szerint több mint 50 kilométert képes megtenni tisztán elektromos üzemben, így tökéletes választás a mindennapi belvárosi közlekedéshez. A 7,4 kWh-os kapacitású akkumulátora pedig nem egészen három óra alatt teljesen feltölthető. A töltés időzíthető, illetve a beállítható mértékű fékenergia-visszanyerés funkciónak köszönhetően menet közben is növelhető az akkumulátor töltöttségi szintje. A 4xe hajtástechnológia azonban nem csupán a fenntarthatóság és a takarékos üzem záloga (a Wrangler 4xe átlagos üzemanyag-fogyasztása hibrid üzemben hozzávetőlegesen 3,5 l/100km, míg a WLTP szerinti CO2-kibocsátása csaknem 70 százalékkal alacsonyabb, mint a benzinmotorosé), de egyszerű és kifejezetten élvezetes vezethetőséget is biztosít.

Mindemellett a Wrangler megőrizte az egyedülálló ‘Trail-Rated’ minősítést lehetővé tevő műszaki tartalmat. Ez felszereltségi szinttől függően olyan technológiákat foglal magában, mint a kétféle, fejlett 4x4-es rendszer, az aktív, kapcsolható és állandó rendszerek (Selec-Trac vagy Rock Trac), az új generációs Dana hidak, az elektromosan kapcsolható Tru-Lock első és hátsó differenciálzár, a Trac-Lok részlegesen önzáró differenciálmű, vagy az elektronikusan oldható elülső kanyarstabilizátor.
jeepwrangler4xe28Az új Wrangler 4xe plug-in hibrid három - Sahara 4xe, Rubicon 4xe, valamint az exkluzív 4xe “80th Anniversary” - felszereltségi szinten, kétféle összkerékhajtási rendszerrel, valamint egyedi 17 és 18 colos könnyűfém keréktárcsákkal elérhető. Mivel a Wrangler mindig is komolyan vette a testre szabhatóságot, a plug-in hibrid változat is tízféle karosszériaszínben választható, s ezzel még nincs vége, hiszen mindegyik kombinálható a terepjáróhoz kínált összes tetőtípussal (ponyva- vagy keménytető, elektromos vászon, Dual top duplatető), melyek a Wranglerre jellemző stílusban utolérhetetlen nyitott tetős vezetési élményt adnak.
jeepwrangler4xe04Feltétlen említést érdemel még, hogy az alapfelszereltség része többek között a a 8,4 colos Uconnect TMNAV rendszer érintőképernyővel, az Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-integráción és MY Uconnect alkalmazáson keresztül megvalósuló online kapcsolódás; az akkumulátor töltöttségét és a hatótávolságot megjelenítő, 4xe-specifikus 8 colos TFT képernyő, vagy az 552 W-os mélynyomóval szerelt, 9 hangszórós Alpine audiorendszer. Biztonság terén a Wrangler 4xe a legfejlettebb ADAS rendszereket alkalmazza, így hátsó keresztirányú forgalom-felügyelettel kiegészített holttér-figyelő rendszert, tolatókamerát, menetstabilizáló elektronikát (ESC), elektronikus borulásvédelmet (ERM), első és hátsó parkolóradart, valamint kulcs nélküli nyitás és indítási rendszert is bevet. Opciós szolgáltatás az adaptív sebességtartó automatika, a ráfutásos ütközésre figyelmeztető, továbbfejlesztett rendszer (FCW+), vagy az új, előre tekintő kamera (Rubicon szinten alapfelszerelés).
jeepwrangler4xe27A legmagasabb színvonalú terepalkalmasságot a legkiválóbb villamosított hajtástechnológiával kombináló Jeep Wrangler 4xe Magyarországon 22.890.000 forinttól megvásárolható, Sahara felszereltséggel.