BMW 4 Gran Coupé 2021 - A második generáció

A BMW új négyajtós kupéja az első nemzedék sikereire épít, ám az eddiginél is exkluzívabb hangulattal, továbbfejlesztett menetdinamikai adottságokkal és számtalan járműkapcsolati innovációval dobogtatja meg a bajor márka rajongóinak szívét.

A Gran Coupé koncepciójának középpontjában immár nem csupán a BMW-től elvárt és megszokott vezetési élmény áll, hanem a modern funkcionalitás is: a kényelmesen megközelítető három személyes hátsó üléssor, a nagyméretű csomagtér és annak rugalmassága a hétköznapok és a hosszabb utazások során egyaránt ideális partneré varázsolja a bajor újdonságot.
Mind emellé egyedülálló stílus és összetéveszthetetlen karosszéria arányok társulnak. A 4783 milliméter hosszú, 1852 milliméter széles és 1442 milliméter magas karosszéria dinamikusan elnyújtott kupé-sziluettet alkot, ám a dinamikus kiálláshoz a korábbinál (elöl 50, hátul 29 milliméterrel) szélesebb nyomtáv is hozzájárul. S akkor még nem is beszéltünk a jellegzetesen merész frontrészről, melynek középpontjában a majdnem aszfaltig nyújtott hűtőrács áll. Utóbbit keskeny adaptív LED vagy opcióként BMW Laserlight technológiával dolgozó fényszórók fogják közre, de ugyanilyen fontos alkotóelemei a Gran Coupénak a keret nélküli ablakokkal szerelt ajtók, valamint a süllyesztett kilincsek is. Az erőteljes vállak mögött sötétített, LED-es hátsó lámpákkal és látványos légterelő szárnnyal ér véget a kasztni.
A típus-specifikus koncepció nagymértékben változtatható utasteret kínál, a második üléssorban is bőséges helykínálattal. Ráadásul a 4-es Gran Coupé csomagterének kapacitása alapra 470 liter, mely a 40:20:40 arányban osztott hátsó üléstámla ledöntésével egészen 1 290 literig bővíthető. A ledönthető fejtámláknak hála pedig egymás mellett akár három gyerekülés is rögzíthető.
Eközben az első üléseiben ülve a magasra emelt középkonzol és a műszerfalról induló, majd az ajtókon át egészen a B-oszlopokig futó ergonomikus felületek otthonos, körülölelő hangulatot keltenek. Az erőforrást működtető Start / Stop gomb a középkonzol elegánsan megtervezett vezérlőpaneljére került, amely a BMW Controller forgótárcsának, a vezetési élménykapcsolóknak, az elektromechanikus rögzítőfék gombjának és a típus-specifikus előválasztó karnak is otthont ad. S miközben széria a sportülés és sportvolán párosa, addig a számtalan extra rendkívül széles személyre szabhatósági lehetőséget kínál. Az utazás komfortját olyan tételek fokozzák többek között, mint az ülésfűtés és ülésszellőztetés, a Vernasca bőrkárpit és a BMW Individual utastér-bőrözési opciók, a műszerfal Sensatec-bevonata vagy bőrözése, az M Sport Pro csomag, a nagyméretű, nyitható és csúsztatható panoráma üvegtető, a hangulatvilágítás és a Harman Kardon surround audiorendszer.

Az új 4-es Gran Coupé vérpezsdítően sportos karakterét a BMW M GmbH kézjegyét viselő, teljesítményre optimalizált csúcsmodell testesíti meg leginkább. A BMW M440i xDrive Gran Coupé motorházteteje alatt egy 374 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotor dolgozik. A BMW 430i Gran Coupé orrában ugyanakkor egy vadonatúj négyhengeres benzines erőforrás debütál, 180 kW / 245 lóerő csúcsteljesítménnyel, a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében hengerfejbe integrált kipufogócsonkkal. A BMW 420i Gran Coupé meghajtásáról gondoskodó négyhengeres benzines aggregát 184 lóerős, a 190 lóerős dízel egység pedig a BMW 420d Gran Coupé és a BMW 420d xDrive Gran Coupé gépházában is megtalálható.
bmw430igrancoupe10Utóbbiakban, illetve az M440i xDrive Gran Coupéban mild-hibrid technológia javítja a hatékonyságot. Intenzív gyorsulásnál a 48 Volt kapacitású indítógenerátor 8 kW / 11 lóerő átmeneti teljesítmény-többlettel fokozza a maximális teljesítményt, a fékezések során felszabaduló energiát pedig egy kiegészítő akkumulátorba táplálja vissza. Egyébként az összes modellben alapfelszereltség a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó, felárért viszont kormány mögötti váltófülekkel és Sprint funkcióval is felvértezett nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó is rendelhető.
bmwm440ixdrivegrancoupe13Az új 4-es Gran Coupé sportosságát az alacsony súlypont és a szinte 50:50 arányú tengelyterhelés-elosztás emeli új dimenzióba. A vázszerkezet, a karosszéria és a futómű-technológia lehető legalacsonyabb saját tömegéről intelligens anyagkombináció gondoskodik, miközben a frontrészen és a hátsó tengelyen alkalmazott típus-specifikus merevítések is sokat hozzátesznek a Gran Coupé kimagaslóan agilis vezethetőségéhez és mérnökien precíz irányíthatóságához. Például a dupla keresztlengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első- és ötkaros hátsó kerékfelfüggesztést a lehető legalacsonyabb tömeg és a lehető legmerevebb összetartás szempontjai szerint tervezték meg a mérnökök. Ám opcióként adaptív M futómű is választható, mely a BMW M sport futómű és az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítók előnyeit egyesíti.
bmw430igrancoupe10A 4-es Gran Coupé 17 colos könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról, míg az M440i xDrive Gran Coupe esetében alapfelszereltség a 18 colos BMW M könnyáfém felni, valamint az elektronikusan vezérelt M Sport differenciálmű és a hátsó differenciálmű.
bmw430igrancoupe15A 4-es Gran Coupé vezetésének és parkolási manővereinek biztonságát, illetve kényelmét összesen mintegy 40 intelligens vezetést támogató rendszer segíti a fedélzeten. Ilyen többek között az automata sebességkorlátozás-asszisztenssel dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with automatic Speed Limit Assist), az útvonalfigyelő funkció és a jelzőlámpa-reakciók (Németországban elérhető), valamint a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant).
bmwm440ixdrivegrancoupe21Feltétlen említést érdemel még, hogy a pilóta és az utasok már a BMW Operációs Rendszer 7 kibővített lehetőségeit élvezhetik. Így ők a saját preferenciáik szerint választhatnak a különféle járművezérlési opciók közül: az érintőképernyő, a BMW Controller forgótárcsája, a kormányon elhelyezett multifunkciós gombok, a hangvezérlés és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Gesztusvezérlés kihasználásával. A technológia számos új, fejlett digitális szolgáltatáshoz enged hozzáférést, így a BMW Intelligent Personal Assistant digitális társhoz, a BMW Digital Key digitális kulcshoz, a Connected Music szolgáltatáshoz és a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítésekhez (Remote Software Upgrade) is. Alapfelszereltség a 8,8 colos képernyő-átmérőjű központi kijelző és az 5,1 colos digitális BMW Live Cockpit Plus műszerfal. A felhőalapú BMW Maps navigációs rendszer rendkívül gyors és pontos útvonaltervezést, illetve érkezés-kiszámítást garantál, rendszeres és gyors forgalmiinformáció-frissítésekkel és az úti célok keresésekor bármilyen beírható szóval.
bmwm440ixdrivegrancoupe02Az új BMW 4-es Gran Coupé 2021 novemberére tervezett piaci bevezetésekor elérhető négyféle modellváltozatot a BMW M GmbH jóvoltából egy teljesítményre optimalizált kiadás is kíséri. Mindegyik a BMW Group rendkívül rugalmas, müncheni létesítményében készül, ugyanazon a gyártósoron, mint a tisztán elektromos meghajtású BMW i4, a BMW 3-as limuzin és a BMW 3-as Touring.