A 4 évszakos gumiknak egyre a rajongó tábora

Az elmúlt évekről egyáltalán nem mondható el, hogy olyan igazi nagy telet kellett volna megélnünk. Vajon ezen a télen is elegendő lesz a 4 évszakos gumi? Akik spórolni szeretnének, biztosan a 4 évszakos abroncsok mellett teszik le a voksukat, hiszen rengeteg kiadástól szabadulnak meg.

 

Sokat olvashattunk és hallhattunk arról, hogy a négyévszakos abroncsok helyett télen a téli, nyáron pedig a nyári abroncsokat szereljük fel a gépjárművekre, de mint írtuk, olyan igazi nagy tél az elmúlt években nem volt. Azok, akik nyári és téli abroncsokat is vásároltak, azoknak minden váltáskor gondoskodniuk kellett a levett abroncsok tárolásáról, így a szerelési költség mellett rögtön a tárolás költsége is plusz kiadásként jelentkezett. Ha szeretnénk költségtakarékosan üzemeltetni egy gépjárművet, akkor érdemes a 4 évszakos gumi mellett letenni a voksunkat.

Milyen 4 évszakos gumival lehetne átvészelni a telet? Akik erre keresik a választ azoknak érdemes a külföldi autós szakmai oldalakat, újságokat olvasgatni, hiszen például az Auto Zeitung is közkincsé tette a tesztjeit. Az Auto Zeitung összesen 9 fajta abroncsot tesztelt a 205/55 R 16-os méretben. A győztesek a Continental AllSeasonContact és a Vredestein Quatrac. A két márka között holtverseny alakult ki, de az biztos, hogy ez a 2 gumi teljesített a legjobban. Havas fékút és havon való közlekedés szempontjából a Continental volt az erősebb, de ha a száraz és vizes felületen való vezethetőséget nézzük, akkor az abszolút befutó a Vredestein lett. Természetesen a második és a harmadik helyezett sem sokkal maradt le. Másodikként vagy a holtverseny miatt inkább harmadikként futott be a Goodyear Vector 4 Seasons Gen 3, de azt el kell mondanunk, hogy az összes megvizsgált gumi közül ez volt a legcsendesebb.

A Bridgestone Weather Control A005 EVO hideg, száraz felületen bizonyult jobbnak. A Bridgestone fékútja után a következő legjobb a HANKOOK KINERGY 4S2 abroncsa lett. Normál hőmérsékleten a Michelin Cross Climate+ abroncsa lett a befutó 39,2 méteres fékúttal. Ha a téli száraz utakat nézzük, akkor a Goodyear 4Seasons győzedelmeskedett és a Nokian SeasonsProof pedig nagyon csúnyán leszerepelt. Ha a normál hőmérsékleten való tesztelést nézzük, akkor a Vredestein Quatrac az abszolút győztes és itt az abszolút vesztes és a sor végén kullogott a Nokian abroncsa.

A hezitálóknak talán nem is nagyon kell sokkal többet mondanunk, mint azt, hogy a Magyar Gumiabroncs Szövetség felmérése szerint a 4 évszakos gumit vásárlók tábora éves szinten 20 százalékkal növekedett. Mindenképpen érdemes megfontolni, hogy kinek és miért érdemes 4 évszakos abroncsra váltania. Alaposan át kell gondolni és mérlegelni, hogy a gépjármű mindennapi használathoz melyik abroncs megvásárlása lenne a legmegfelelőbb. Azt biztosan tudjuk, hogy Magyarországon a 4 évszakos abroncs használók tábora még nem elég erős, hiszen az abszolút gumiabroncs eladásból mindössze 7-8 százalékot tesznek ki a 4 évszakos abroncsok.

Pin It