FIAT 500e la Prima 2020 - Ablak az égre

by Mészáros Gergely

A korlátozott számban rendelhető, sorszámozott és gazdagon felszerelt „la Prima” kabriót – a vírus ellenére is - azonnal elkapkodták az új FIAT 500-ból. Most megérkezett a ferdehátú változat belőle, ám a 85 kW-os gyorstöltővel és UConnect 5 infotainment rendszerrel szerelt, valamint 2. szintű autonóm vezetésre képes elektromos kisautó teteje ezúttal sem hagyományos. A mosolyra csábító Cinquecento panoráma üvegtetőt és klasszikus hátsó spoilert visel.

A FIAT 500 szelleme újjászületett. Akárcsak Európa háború utáni talpra állásának időszakában a Cinquino első generációja, most a legújabb nemzedék harcolja ki helyét a mobilitásban. Pozitív életérzést sugárzó megjelenésével és adottságaival segíti az elektromos városi autózás elterjedését; egyúttal bebizonyítja, hogy a rendeletek és előírások nem elegendőek az autózás forradalmához, a sikerhez valami egyedire, gyönyörűre is szükség van.
A fenntarthatóságot előtérbe helyező, elektromos hajtásrendszerű harmadik generáció megőrizte az eredeti modell páratlan stílusjegyeit, sziluettje összetéveszthetetlen, fiatalos kisugárzásával összekacsintásra, együttműködésre készteti a forgalom résztvevőit. Egyediségére garancia a kocsiszekrény profilja, a hátsó él jellegzetes dőlésszöge, miközben az új hátsó spoiler – az esztétikai szerepén túl – az aerodinamikai hatékonyságot, a hatótávot is növeli. A szélesívű csomagtérajtó szintén több, mint szimpla dizájnelem: mögötte megbújó tágas nyílásával minden eddiginél kényelmesebb pakolhatóságot biztosít. A rendszámtábla feletti panel ugyanakkor megőrizte a jellegzetes, folyamatos króm díszlécet, és ott az új, fémhatású FIAT embléma is. Az összképet az autó szélességét hangsúlyozó lámpatestek teszik teljessé.
Az ikonikus vonalak mögött rejtőző utastér az 500 harmadik generációjánál nyerte el eddigi legnagyobb méretét. Emellett már az új UConnect 5 infotainment rendszerrel is ellátták, a „la Prima” kivitel alapfelszereltségének része a colos TFT kijelző, a DAB rádió, a 10,25 colos érintőképernyős navigációs rendszer, a digitális rádióvevő és a vezeték nélküli telefontükrözés. A jövő felhasználói számára tervezett rendszer könnyen és ösztönösen használható, s egy egyszerűen testre szabható Android Auto operációs rendszerre támaszkodik. A funkciók és alkalmazások megjelenésének módosítására widgeteket állnak rendelkezésre, Natural Language kezelőfelülete parancsszavakkal is vezérelhető.

Már ezen tulajdonságok is megmutatják, hogy az 500-as legfrissebb nemzedéke az elődeit időző hasonlóságok ellenére vadonatúj konstrukció. Megalkotásához a tervezők „tiszta lapot” nyitottak, s kiemelt figyelmet szántak az olyan kérdéseknek, mint az elektromos autózásban kulcsfontosságú hatótávolság növelése, illetve a beépített akkumulátorok feltöltéséhez szükséges idő csökkentése. Igyekezetüknek köszönhető, hogy a 42 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomaggal az új 500-as akár 320 kilométert is képes megtenni, méghozzá WLTP norma szerint.
fiat500elaprima 2020dzsRáadásul a városi kiskocsi a töltési idő optimalizálása érdekében 85 kW-os gyorstöltő rendszert kapott. A rendszer valóban gyors, mindössze öt perc elegendő például ahhoz, hogy az átlagos napi használatot meghaladó ötven kilométer megtételéhez kellő mértékig feltöltsük az akkumulátorokat, de 35 perc alatt 80 százalékosra is feltankolható az energiatároló egység. Ugyanakkor az 500-as támogatja az otthoni töltési megoldásokat is: a bevezető kiadáshoz széria az Easy Wallbox™. A kifejezetten az FCA számára fejlesztett speciális berendezés Bluetoothon keresztül is bekapcsolható, s 3 vagy akár 7,4 kW-tal is képes „csurgatni a naftát” az autóba. Ezen felül a nyilvános és otthoni hálózatra is köthető, akár 11 kW-os Mode 3 töltőkábel is tartozéka a kis FIAT-nak.
fiat500elaprima 2020bA hatótáv maximális kiaknázása érdekében az ÚJ 500-as három üzemmódot kínál a pilótának. Sherpa beállítások esetén, a Himaláján dolgozó, egész expedíciók biztonságáról gondoskodó serpákhoz hasonlóan, úgy optimalizálja a rendelkezésre álló erőforrásokat, hogy az utazó minden körülmények között elérje az úticélját. Ennek érdekében minimalizálja az energiafelhasználást, indokolt esetben 80 km/órára korlátozza a végsebességet, takarékos gázreakciókat állít be, valamint beavatkozik a klímaberendezés és az ülésfűtés működésébe. Természetesen az önkéntes béklyók bármikor feloldhatók. Normál módban a vezetési érzet szinte teljesen megegyezik a tradicionális, belső égésű motorral szerelt autókéval, míg Range üzemben egyetlen pedállal is vezethető a kis FIAT. Vagyis gázadásra azonnal gyorsít, ellenben a pedál felengedésére a megszokott motorféknél jóval erősebb lassulás jelentkezik. Mintha a fékre taposna a vezető. Egyébként a 87 kW teljesítményű villanymotor 150 km/h-s maximális végsebességet garantál, miközben az új 500-as 3,1 másodperc alatt gyorsul 50, és 9 szekundum alatt 100 km/h-s tempóra, nyilván álló helyzetből.
fiat500elaprima 2020rVégül, de nem utolsósorban a FIAT újdonsága 2. szintű autonóm vezetési funkciót is nyújt: az 500-as hossz-, illetve oldalirányú mozgását, elmozdulásait előre tekintő kamerákkal dolgozó technológia felügyeli. Az intelligens adaptív tempomat (iACC) nemcsak az autók, hanem a kerékpárosok és a gyalogosok mozgására is, és a helyzettől függően lassít vagy gyorsít. Eközben a Lane Centering „asszisztens” a sáv középpontjában tartja a járművet, amennyiben a sáv szélét jelző festések tisztán azonosíthatók. Az intelligens sebesség-támogató segéd pedig azonosítja a sebességkorlátozásokat, és javaslatot tesz azok betartására. A városi holttér-figyelő ultrahangos érzékelők segítségével érzékeli az akadályokat, és a külső visszapillantó tükörben felvillanó háromszög alakú fényjellel figyelmezteti a sofőrt. Van még éberségfelügyelő is, mely a műszerfalon megjelenő riasztással javasol pihenőt, ha a vezető fáradt. Végezetül a 360 fokos panoráma szenzor madártávlati képen jeleníti meg az 500-as környezetét a parkolás, vagy az összetett manőverek végrehajtása során.

Az 500-as „la Prima” limitált szériás, csúcsváltozatú háromajtós kivitel EasyWallbox csomaggal 34 900 eurós áron vásárolható meg. Magyarországon júliustól rendelhető a márkakereskedésekben, a teljes kínálat ősztől lesz elérhető.

Pin It