Citroën ë-Spacetourer 2020 - Tisztán elektromos

by Mészáros Gergely

Kétféle hatótávval és háromféle hosszmérettel mutatkozik be a Citroën tisztán elektromos egyterűje, mely oda is szabadon behajthat, ahonnan a hagyományos erőforrással hajtott gépjárművek ki vannak tiltva. Családoknak és vállalkozásoknak is egyaránt ideális.

Az egyterűek és a szabadidő-autók gyártásában úttörőnek számító Citroën megkérdőjelezhetetlen szakértelemmel rendelkezik a sokoldalú, tágas, jó közérzetet biztosító, otthonos gépjárművek tervezése terén, melynek újabb, ékes bizonyítéka a - márka „Ëlectric for All” stratégiájának részeként bevezetett - SpaceTourer kisbusz 100 százalékban elektromos változata.
A hagyományos SpaceTourer egy 6–9 személy szállítására alkalmas kisbusz, mely kényelem, sokoldalúság és design tekintetében nem ismer kompromisszumot. A korszerű technológiákkal felszerelt, karakteres egyéniségű modell egy jelentős változáson átesett kategória modern felfogását tükrözi, a szabadság és a közös kalandozások szimbóluma. Az EMP2 moduláris platformra épülő Spacetourer helykínálat, praktikum és fedélzeti kényelem tekintetében is a Citroën szaktudásának legjavát nyújtja, háromféle választható hosszúságával (XS: 4,60 m – M: 4,95 m – XL: 5,30 m) ideális útitárs mind a vidéki, mind a városi közlekedésben. 1,9 méteres magasságával a parkolóházak sem jelentenek neki problémát. 15 innovatív, hasznos technológiája – köztük a head-up display, a Citroën Connect Nav 3D online navigációs rendszer, az Active Safety Brake, a kibővített táblafelismerő rendszer és az adatív fényszóró – nagyfokú biztonságot nyújt a mindennapi élet során, miközben a Citroënnél megszokott futómű-hangolás egyedülálló menetkényelmet garantál.
Az ë-SpaceTourer - 100% ëlektromos semmilyen tekintetben nem marad el a hagyományos változattól, s amellett, hogy mindazon célcsoportok igényeit kielégíti, akik számára a mozgás szabadsága és a személyszállítás a legfontosabb szempont, a környezettudatos, gazdaságos vezetésre vágyó vállalati ügyfelek, közösségek és magánszemélyek elvárásainak is megfelel. De nézzük a modell sajátosságait!
A Citroën ë-SpaceTourer agresszivitástól mentes, letisztult designja és impozáns méretei magabiztos és robusztus megjelenést biztosítanak. Egyediségét elsősorban a hűtőrácstól jobbra és a csomagtérajtón található új „ë” felirat, a bal első sárvédőn elhelyezett töltőnyílás és az orr-részt díszítő hűtőrács-záróelem biztosítja, de ezek a jellemzők elhanyagolhatók azon tényezők mellett, hogy a kisbusznak nulla a CO2-kibocsátása, illetve nem kelt zajt és vibrációt.
citroenespacetourer 2020csAz utastérben nemcsak a „sebességváltó” más, mint a sztandard verzióban, de speciális műszercsoporttal is gazdagodott a tisztán elektromos ë-SpaceTourer, mely informálja a pilótát az energiafelhasználás mértékéről, az akkumulátor töltöttségéről, a hőkomforttal összefüggő energiafogyasztásról, továbbá az aktuális hatótávról és az energiaáramlás irányáról. A középkonzol 7 colos érintőképernyője ugyancsak új menüpontot kapott, az Energia „pont” többek között megmutatja a fogyasztási statisztikákat és az időzített töltés programozását is lehetővé teszi.
citroenespacetourer 2020gAhogy a bevezetőben már volt szó róla, az ë-SpaceTourerhez két különböző teljesítményű és ezáltal különböző hatótávot biztosító akkumulátor választható. A tulajdonosok saját szokásaik és preferenciáik függvényében szabadon eldönthetik, hogy melyik felel meg jobban nekik: a 230 kilométert jelentő, 18 modulos, 50 kWh-s (XS, M és XL mérethez is), vagy a 330 kilométeres hatótávot adó, 27 modulos, 75 kWh-s akkupakk (M és XL mérethez). Mindkettőre – a töltőkapacitás 70%-áig – 8 évre vagy 160 000 km-re szóló jótállás vonatkozik.
citroenespacetourer 2020hA jármű meghajtásáról a 136 lóerő és 260 Nm leadására képes villanymotor gondoskodik, mely rendkívül kellemes, zökkenőmentes, sebességváltások nélküli vezetést szavatol. A maximális sebesség minden üzemmódban (Eco, Normál, Power) 130 km/h, de Eco módban például a rendszer csökkenti a motor nyomatékát és teljesítményét, illetve korlátozza a fűtés és a klímaberendezés működését. Természetesen a fékezéskor és lassításkor keletkező energiát is felhasználja az ë-SpaceTourer, a visszatermelésnek kétféle – normál és fokozott - módja lehetséges.
citroenespacetourer 2020dzA töltőnyílás az ë-SpaceTourer bal első sárvédőjén található, maga a „tankolás” pedig Parking üzemmódban történik. A töltési megoldásokhoz igazodva kétféle fedélzeti töltő áll a tulaj rendelkezésére egy szériában kínált, 7,4 kW-os egyfázisú és egy opciós, 11 kW-os háromfázisú töltő. A töltés háromféleképpen történhet: hagyományos hálózatról, gyorsított módon saját vagy nyilvános Wallbox egységről, s végül, de nem utolsósorban szuper-gyorsan nyilvános oszlopról – akár 100 kW-tal. Utóbbi esetben 30, illetve 45 perc alatt feltölthető a Citroën.
citroenespacetourer 2020gyAmiben az ë-SpaceTourer „maradt a régi”, az a gazdagon variálható, akár 9 személy szállítására alkalmas beltere és nagy csomagtartója. Összesen négy 4 változatban rendelhető, ebből 2 magánszemélyek (Feel és Shine), 2 céges ügyfelek számára készült (Business és Business Lounge). A kivételes sokoldalúság nem kis mértékben a sínen csúsztatható, kivehető és legfőképp különálló hátsó üléseknek köszönhető. A Business Lounge kivitelben a sínen csúszó, összecsukható asztalból és az egymással szembefordított 4 vagy 5 bőrülésből álló szalonban ideális körülmények között beszélgethetnek vagy dolgozhatnak az utasok. További ötletes és funkcionális megoldás a lábbal is nyitható oldalsó tolóajtó, a szintén nyitható hátsó ablak, na és a rengeteg nyitott vagy zárt rakodóhely. Ezek űrtartalma a 74 litert is elérheti. Mindezen túl a Citroën ë-Spacetourer háromféle – Connect Assist, Connect NAV, Connect Play - kapcsolódási szolgáltatást is kínál. Ezek a Citroën Advanced Comfort® programba illeszkedve gyors és intuitív hozzáférés, egyszerű navigációt, maximális biztonságot és széleskörű konnektivitást eredményeznek.
citroenespacetourer 2020aRöviden összefoglalva: az ë-SpaceTourer - 100% ëlektromos egy sokoldalú, modern, elegáns kisbusz. Háromféle hosszméretével és különböző konfigurációs lehetőségeivel egy új, tisztán elektromos megoldást jelent a vállalati ügyfelek, a nagycsaládok és a baráti társaságok számára. A SpaceTourer népszerű jellemzőit az elektromos meghajtás előnyeivel kombinálja, melyek leginkább a kényelem és a környezetkímélő, gazdaságos vezetés tekintetében érhetők tetten.

Pin It