Opel Zafira-e Life - Elektromos "sokülés”

by Mészáros Gergely

Az új Zafira-e Life emissziómentes, csendes utazással kombinálja a „guruló klubszoba“ erősségeit, az élvezetes vezetést, a háromféle hosszúságú karosszériát és az akár kilenc ülést. Ráadásul – francia testvéreihez hasonlóan - olyan helyekre is bemehet, ahová más nem, s még a mélygarázs sem jelent neki gondot.

Az Opel következetesen folytatja portfóliójának villamosítását: legújabb ilyen típusa a teljesen elektromos, sokszemélyes nagyterű és kitűnő minőségű Zafira-e Life, melyet a vásárlók háromféle hosszúsággal választhatnak majd. A rövid Opel Zafira-e Life S (2021 elejétől elérhető) a szegmensében igen kompaktnak számít, mégis elég férőhelyet nyújt akár kilenc személynek. Emellett kis fordulókörrel (11,3 méter), kezes viselkedéssel és a kétoldali, szenzorvezérlésű tolóajtóval is büszkélkedhet, utóbbi kívülről a kocsi alatti láblendítésre is nyílik. A Zafira-e Life M tengelytávja 35 centiméterrel hosszabb (3,28 méter, mind az M, mind az L kivitel esetében), ennek köszönhetően nagyobb a hátsó utasok lábtere is, de nagy hátsó csapóajtajával és könnyen hozzáférhető poggyászterével is jó pontokat szerez. Az 5,30 méteres Opel Zafira-e Life L pedig a felső kategória kihívója, maximális raktere 4500 liter. Ugyanakkor még az S kivitelnek sincs oka a szégyenkezésre, a harmadik sori ülések kivételével 3397 literre nő a kapacitása, az anyósülés támlájának előrehajtásával pedig akár 3,5 méter hosszú tárgyat is könnyedén lehet vele szállítani.
A Zafia-e Life komfortja és praktikuma is nagystílű: az elektromos utazó- és szállodai autó valamennyi változatához könnyedén csúsztatható bőrüléseket is kínál az Opel. Ugyanakkor a két hosszabb tengelytávú verziót a VIP tárgyaló kialakítás koronázza meg, ami elöl fűthető masszázsüléseket, mögöttük pedig négy komfortos, 48 centiméter széles, elcsúsztatható bőrfotelt foglal magában. Természetesen a „vendégek” akár egymással szemben is utazhatnak.
100 kW/136 LE teljesítményével és az álló helyzettől kezdve kifejtett 260 newtonméter azonnali nyomatékával a Zafira-e Life nemcsak felülmúlja a legtöbb elektromos nagyterűt, de a hagyományos hajtóművű vetélytársaival is tartja a lépést. Csúcssebessége 130 km/h-ra korlátozott, ami kíméli az akkumulátort, növeli a hatótávot, miközben laza suhanást tesz lehetővé az autópályákon is megfelelő tempóban.
A vevők kétféle méretű lítiumion-akku között dönthetnek. A 75 kWh kapacitású 330 kilométeres, az 50-es pedig maximum 230 kilométeres hatótávot garantál, WLTP mérés szerint. Az energiatároló egység minden esetben vízhűtéses, és 27, illetve 18 modulból áll. Mivel az elektromos változat már a tervezés kezdeti fázisában fontos volt, az akkukat a poggyásztér korlátozása nélkül sikerült elhelyezni a csomagtér alatt. Pozíciójukból adódóan a jármű súlypontját is lejjebb viszik, ez előnyösen hat a menettulajdonságokra: különösen kanyarban és oldalszélben teszi kellemesebbé, stabilabbá az haladást. Modern rekuperáló fékrendszerével lassításkor és fékezéskor öntöltéssel energiát nyer vissza a Zafira-e Life, még hatékonyabb működést garantálva.
A Zafira-e Life „tankolása” éppoly egyszerű, mint a vezetése – otthoni fali töltőről, nyilvános oszlopról, villámtöltőről, illetve akár hagyományos konnektorról is feltölthető. A töltőkábelek és fali töltők választéka minden eshetőségre kínál megfelelő megoldást, így a vezető mindig megtalálhatja és kihasználhatja a legjobb lehetőséget. A Zafira-e Life egyenáramú „villámoszlopról” 100 kW-tal tölthető, ami az 50 kW-os akkucsomag esetében mindössze 30 perces töltési időt jelent 0-80 százalékig. A még nagyobb, 75 kW-os akkuhoz is csak 45 perc szükséges.
Ráadásként az OpelConnect és a myOpel app sokféle szolgáltatást és távoli elérési lehetőséget nyújt okostelefonról, még sokoldalúbbá és kényelmesebbé varázsolva az Opel villanyautóit, így a Zafira-e Life modellt is. Többek között az autós a telefonján is megnézheti az akku töltöttségi állapotát, beállíthatja a töltést, illetve az elindulás pillanatára előre felfűtheti/lehűtheti az utastér hőmérsékletét. Ezenkívül baleset esetén az OpelConnect automatikus segélyhívást indít, valamint gyors és egyszerű elérést biztosít az assistance szolgáltatóhoz is. A hamarosan érkező élő navigáció szolgáltatás valós időben jelzi majd a beépített navigációs rendszeren a forgalommal kapcsolatos legtöbb adatot, melyeket figyelembe vesz az útvonaltervezésnél.
Feltétlen említést érdemel még, hogy az Opel új elektromos nagyterűje sokféle modern vezetéstámogató rendszert is felvonultat. A jármű előterét kamera- és radaralapú rendszer pásztázza; felismeri az utat keresztező gyalogosokat, és 30 km/órás sebességig vészfékezésre is képes. Az adaptív sebességtartó az elöl haladó kocsihoz igazítja a tempót, automatikusan elveszi a gázt, és szükség esetén le is lassít, akár 20 km/órára. Az aktív sávtartó mellett fáradtságjelző is segíti a sofőrt: figyelmezteti, ha túl régóta ül a volánnál, és ideje pihenőt tartani. Az automatikus távolsági fényszórók szintén növelik a vezetési komfortot. A sebességet, a követési távolságot és a navigáció jelzéseit színes, szemmagasságú kijelzővel is mutatja a Zafira-e Life. Végül a hétcolos érintőképernyővel rendelkező Multimedia vagy a Multimedia Navi Pro infotainment-rendszerek az Apple CarPlay és az Android Auto okostelefon-kivetítést is támogatják.
Az Zafira Life sorozat elektromos csúcsmodellje eszményi választás a környezettudatos magánszemélynek, illetve igényes vállalatoknak. Az Opel új villanyautója már a nyár folyamán megrendelhető lesz; az első autók idén év végén érkeznek meg tulajdonosaikhoz.

Pin It