FIAT 500 l’Ungheria Állami támogatással is

by Mészáros Gergely

Magyarországra érkezik az elektromos Fiat 500. A márkakereskedésekben már előrendelhető az állami támogatás feltételeihez igazodó speciális „l’Ungheria” kivitel, és megkezdődik a „la Prima” csúcsváltozatok értékesítése is.

fiat500lungheria01

Vége a várakozásnak, az FCA csoport megkezdi első tisztán elektromos hajtásrendszerű autója magyarországi forgalmazását. Az Új 500 háromféle változatban lesz elérhető a Fiat márkakereskedőknél: az állami támogatás igénylésének feltételeihez igazodó „l’Ungheria”, a csúcsfelszereltségű „la Prima”, valamint a „la Prima” kabrió.

A „l’Ungheria” az Új 500 kifejezetten a magyar piac igényei szerint kialakított verziója. A későbbiekben megjelenő legmagasabb felszereltségű „High” kivitelre épülő modell 10.990.000 forintos listaára lehetővé teszi az elektromos gépkocsik vásárlásához igényelhető állami támogatás maximális felhasználását. Így a Solid fekete és Solid fehér pasztellfényezéssel választható „l’Ungheria” sorozatot 8.490.000 forintért találhatják meg a FIAT kereskedésekben. A Fiat önmagában is nagy hatótávolságú elektromos autójának különleges változata kategóriájában kimagasló felszerelésekkel, illetve biztonsági rendszerekkel teszi a jövőbemutató élménnyé a fenntartható autózást. Többek között szériafelszereltségként kínálja a LED-es fényszórókat, az automata klímát, a tolatóradart, a fűthető üléseket és az ablaktörlő lapátoknál ugyancsak fűthető szélvédőt. A biztonságos autózást szolgáló alapvető tartozékok sorában megtaláljuk a gyalogosfelismerővel kiegészülő vészfékező rendszert, a sávtartó és éberségfigyelő asszisztenst, a táblafelismerő rendszert, az esőérzékelőt, az automata távolsági fényszórót, az automatikusan sötétedő belső tükröt. A csomagot a Mode 2 töltőkábel és a 85 kW gyorstöltő bemenet teszi teljessé.

A “la Prima” széria a “l’Ungheria” csomagjától eltérően bézs eco bőr kárpitozást és fix napfénytetőt kapott. A csúcsmodell állítható kartámla rekesszel, zárható középső konzollal, 360 fokos parkoló asszisztenssel, tolatókamerával, holttérfigyelő rendszerrel, a Fiat navigátor 2-es szintű önvezető funkciójával (intelligens adaptív tempomat, sávtartó automatika), illetve Mode 3 töltőkábellel kényezteti tulajdonosát.
Az Új 500 az FCA csoport első olyan járműve, amelyet az új UConnect 5 infotainment rendszerrel, a jövő felhasználói számára tervezett, csatlakoztatott platformmal szereltek fel. Mindkét változatban széria a 7 colos TFT kijelző, a DAB rádió, a 10,25 colos érintőképernyős navigációs rendszer, a digitális rádióvevő és a telefontükrözés. A funkciók és alkalmazások megjelenésének módosítására widgeteket állnak rendelkezésre.

A Fiat kiemelt figyelmet fordított az elektromos autózásban kulcsfontosságú hatótávolság növelésére, illetve a beépített akkumulátorok feltöltéséhez szükséges idő csökkentésére. Ennek köszönhetően a 42 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomaggal az Új 500 a WLTP norma szerint, akár 320 kilométert is képes megtenni. Az Új 500 a töltési idő optimalizálása érdekében 85 kW-os gyorstöltő rendszert kapott. A rendszer valóban gyors, mindössze öt perc elegendő például ahhoz, hogy az átlagos napi használatot meghaladó ötven kilométer megtételéhez szükséges mértékig feltöltsük az akkumulátorokat. És ez még nem minden. Az autó jobb hátulján elhelyezett Combo 2 töltőaljzathoz csatlakoztatható egyen-, illetve váltakozóáramú gyorstöltő mindössze 35 perc alatt 80 százalékra tölti az akkumulátort. Végül következzen még egyszer az elektromos FIAT ára: a kifejezetten a magyar piac igényei szerint kialakított l’Ungheria 8.490.000 forintért vihető haza, de a drágább La Prima kivitelhez is kérhető 500.000 forint állami támogatás.

Pin It