Škoda ENYAQ iV - Visszatérés a „farmotorhoz”

by Mészáros Gergely

Végre megérkezett a Volkswagen Csoport elektromos - MEB - platformjára épülő új Škoda, az alapra „farmotoros” és hátsókerékhajtású, emisszió-mentes szabadidő-autó, az ENYAQ iV. Akár 510 kilométert is képes megtenni egy töltéssel, s 38 perc alatt 80 százalékosra tankolható. Következzenek a részletek.

Az ENYAQ iV ugyanarra az MEB építőkészletre épül, mint a szeptember végén érkező Volkswagen-emblémás testvére, nem véletlenül, hiszen ez az a platform, amit kimondottan a konszern elektromos modelljei számára hoztak létre. Az új alapnak természetesen számos előnye van, például nem kell kompromisszumot kötni az autó tervezése során, mivel nem kötik a mérnökök kezét a hagyományos, megszokott technikai megoldások. Ezáltal pedig tágasabb lehet az utas- és a csomagtér. Másrészt az akkumulátor elhelyezése is optimális, hozzájárulva a kedvezőbb és biztonságosabb menettulajdonságokhoz.
Visszatérve az ENYAQ iV méreteihez, a Škoda újdonsága nem lesz kicsi: 4649 milliméter hosszú, 1879 milliméter széles és 1616 milliméter magas. S habár a külső méretei minimálisan elmaradnak a Kodiaqtól, hosszú, 2765 milliméteres tengelytávjának hála, kifejezetten tágas belsővel rendelkezik, miközben a raktere 585 literes. A jármű nagyságát jól mutatja, hogy az alap 18 colos kerekek mellett, a márka történetében először akár 21 colos kerekekkel is rendelhető lesz. Ezen túl a vásárlók 2 alap és 7 metálfény közül választhatnak, de az ENYAQ iV a teljes LED Matrix fényszóróinak és a megvilágított, Crystal Face hűtőmaszknak köszönhetően, már sötétben is messziről felismerhető. Hasonló a feladata a hátsó LED-es lámpák üdvözlő fényjátékának is.
A letisztult kabin - egy teljesen új tervezési koncepcióra építve - öt életmód-ihletésű, kiegyensúlyozott és részleteiben harmonikus hangulatot kínál - a tradicionális felszereltségi szintek helyett. Ezek a Loft, Studio, Lodge, Lounge, ecoSuite és Suite fantázianevű „Design Selection” csomagok, melyek mindegyike befolyásolja a beltér utastér különböző részeinek anyag-, és színösszeállítását: például a kárpitozásét, a műszerfalét, a középső konzolét, a szőnyegekét, a hangulatvilágításét, az ajtóbetétekét.

Érdekes maga a berendezés is: közvetlenül a sofőr előtt egy kisebb, 5,3 colos digitális műszerfal van, míg a központi érintőképernyő 10 vagy 13 colos méretű lehet. Emellett a hőszivattyúval működtetett fűtés és hűtés háromzónás is lehet, plusz zajcsillapítás rendelhető hozzá, a vezetőülés pedig masszázzsal kényeztetheti a pilótát, s van vezeték nélküli CarPlay funkció. Nem meglepő módon az ENYAQ támogatja a ŠKODA Connect rendszert, amivel a tulajdonos állandó kapcsolatban lehet az autójával, akár az Alexán „keresztül” is. Így ellenőrizhető többek között az ajtó, a zár, az ablakok, vagy az akkumulátor állapota, de a töltés és a hűtés/fűtés is vezérelhető az applikációból. Akár az Octaviánál, úgy az ENYAQ iV szoftvereit is távolról tudja frissíteni a gyár. A leglátványosabb csemege azonban kétségtelenül a kiterjesztett valóságot használó Head-up Display, mely nagyban megkönnyíti a tájékozódást is.
skodaenyaqiv20Az új Škoda a vezetési segédek terén is felvonultatja mindazt, amit ma lehet. Van 360 fokos Area View berendezés, parkolást segítő rendszer, prediktív tempomat Stop&Go funkcióval, sávtartó és holttér-figyelő, gyalogosokat és kerékpárosokat felismerő városi vészfék, jól kiegészítve a kilenc légzsákot. Ám az ENYAQ iV ennél is többet tud, meg bírja tanulni, hogyan parkoljon ismerős helyeken, és be tud állni keskeny helyekre, illetve kiáll onnan egy alkalmazás segítségével, kívülről történő távirányítással.
skodaenyaqiv24Most azonban már következzen a lényeg, vagyis a lemezek alatt rejtőző technika. Az ENYAQ iV három különböző akkumulátorkapacitással és öt teljesítményváltozattal lép piacra. Az alapmodell, az ENYAQ iV 50 55 kWh-s akkukapacitással érkezik, s a hátsó tengelyre szerelt 109 kW-os (148 lóerős) villanymotorjával akár 340 kilométert is mehet egyetlen „tankolással”. Talán nem annyira számít, hogy 11,4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, annál inkább az 50 kW-os maximális töltési teljesítménye, amivel 50 perc alatt feltölthető 5-röl 80 százalékra.
skodaenyaqiv47Az ENYAQ iV 60-ban már egy 132 kW-os (176 LE) villanymotor és egy 62 kWh-s akkumulátor teljesít szolgálatot, 390 kilométeres hatótávval. Így hamarabb, 8,9 szekundum alatt eléri álló helyzetből a 100 km/h-t, ráadásul alig 42 percig tart, hogy 5-ről 80 százalékra kerüljön az akku töltöttsége – maximális 100 kW-os töltési teljesítménnyel. A legnagyobb távolságot, akár 510 kilométert az ENYAQ iv 80-nal lehet utazni, 82 kWh-s akkumulátor kapacitásának és 150 kW-os (201 LE) elektromos motorjának hála. Nemcsak jól gyorsul, hanem a töltése is a legkevesebb időt veszi igénybe: 38 percig tart 5-ről 80%-ra, és max. 125 kW-os a töltési teljesítménye. Mindegyik végsebessége 160 km/h.
skodaenyaqiv52Ezek eddig mind hátul hajtottak, de az ENYAQ iV-ből lesz négykerekes verzió is, amelyek a legnagyobb akkupakkot használják majd, és a hátsó tengelyükön kívül az elsőn is lesz egy második elektromos motor. A Škoda ENYAQ iV 80X 195 kW-os (261 LE) teljesítményt nyújt, míg a sportos RS kivitel 225 kW-os (301 LE) teljesítménnyel érkezik. Hatótávjuk egyaránt 460 kilométer. További újdonság az iV Univerzális töltő, amely 2 töltőkábelt kombinál 1-ben, és lehetővé teszi az autó töltését mind háztartási (230 V), mind pedig ipari (400 V) aljzatról.
skodaenyaqivtablazatAz ENYAQ iV előértékesítése hamarosan, szeptember második felében indul el egy teljesen újszerű felületen, míg a kereskedésekbe és a tulajdonosokhoz jövő tavasszal kerülhetnek. A Founders Edition nevet viselő első szériából összesen 1895 darab készül, utalva a márka alapításának évére. És bár úgy tűnhet, hogy mindent tudunk az ENYAQ iV családról, a modell még tartogat meglepetést.

Pin It