Volkswagen ID.4 - Sokoldalú tehetség

by Mészáros Gergely

A Volkswagen első teljesen elektromos meghajtású szabadidő-autója akár 520 kilométert is képes megtenni egyetlen feltöltéssel – és öt utassal a fedélzetén, miközben a We Charge csomaggal otthon, városi külső helyszínen vagy hosszú utakon is kényelmesen és gyorsan megtankolható. Nézzük a részleteket!

Az ID.4 a világ legnagyobb piaci szegmensébe, a kompakt SUV-ok kategóriájába érkezik, majd az ID család második tagjaként fokozatosan globális autóvá válik. Ami azt jelenti, hogy a tervek szerint az elektromos szabadidő-autót később Kínában és az Egyesült Államokban is gyártani és árusítani fogják a Transform 2025+ stratégia részeként. Ezeken a piacokon, ahogy egyébként majdnem mindenhol a világon, ez a legnépszerűbb járműtípus, különösen a kompakt modellek keresettek. Hiszen jó láthatóságot, magas szintű biztonságot és komfortot kínálnak, miközben tágas utasterük rugalmasan variálható, röviden praktikusak, gyakorlatiasak.
Az ID.4 is egy sokoldalú tehetség, melyet sportosan, ugyanakkor könnyedén és kényelmesen lehet vezetni. Az utastér alá rejtett, (nettó) 77 kWh-s kapacitású akkumulátora a WLTP szabvány szerint 520 kilométeres hatótávot is garantálhat, miközben a hátsó tengelynél elhelyezett elektromos motor teljesítménye 150 kW, azaz 204 lóerő. Ezzel az alacsony súlypontú ID.4 8,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s akár 160 km/h-val képes repeszteni. 21 centiméteres hasmagasságával pedig könnyebb terepen is jól boldogul.
Az elektromos autók kényelmes, „összekapcsolt” és fenntartható töltése érdekében a Volkswagen „piacra dob” egy komplett „We Charge” fantázianevű csomagot, mely ideális megoldást kínál minden helyzetre, akár otthon, akár a városban, netán hosszú utazáson szeretné megtölteni a tulajdonos az autót. Az ID.4 egy 125 kW-os villámtöltő állomáson 30 perc alatt feltölthető annyira, hogy újabb 320 kilométert tudjon menni.

Közben a 4,58 méter hosszú, a Volkswagen moduláris elektromos platformjára épülő autó utasai úgy érezhetik magukat, mintha jóval nagyobb járműben foglalnának helyet. A sík padló egyértelműen több helyet biztosít a bennülőknek és a csomagjaiknak: a hátsó üléstámla pozíciójától függően a raktér 543 és 1575 liter közötti űrtartalommal büszkélkedhet. Természetesen az ajtaja elektromosan is nyitható. Visszatérve a kabinba, az ID-4-ben otthonos színek és anyagok várják az utasokat. A szélvédő alatti keskeny – ID.Light - fénysáv pedig intuitívan támogatja a vezetőt. Emellett nagyon modern az e-SUV berendezése, az elektromos szabadidő-autóban szinte nem találni fizikai gombokat és kapcsolókat. Minden a két kijelzőről vezérelhető, ezek közül a központi akár 12 colos is lehet, és érintési funkcióval és „Hello ID” hangvezérléssel is rendelkezik. További pluszpontot érdemel az opcionális, „kibővített valóságban megjelenő” head-up kijelző, a Discover Pro navigációs rendszer pedig a We Connect Start online szolgáltatásokat fedi fel. Egyébként az ID.4-ben dolgozó szoftverek és hardverek a vásárlás után is frissíthetők. Feltétlen említést érdemel még, hogy az elektromos szabadidő-jármű vezetését ID.Drive vezetőt támogató asszisztensrendszerek sokasága teszi még biztonságosabbá.
DB2020AU01400 largeMindezen túl az ID.4 sportos arányokkal és letisztult, naprakész dizájnnal igyekszik elcsábítani a vásárlók szívét és eszét. Ahogy már korábban írtuk, külsejét a természet ihlette és a szél formázta, nem véletlen, hogy rendkívül aerodinamikus a karosszériája. (0,28-as az ellenállási együtthatója.) Ráadásul már az alapváltozat is LED-es első fényszórókkal, valamint full LED-es hátsó lámpákkal érkezik, éjszaka is azonnal felismerhetővé varázsolva a Volkswagent. A csúcskategóriás változatban az interaktív IQ.Light LED mátrix fényszórók még progresszívabbak: elforduló lencsemodulokkal és intelligensen vezérelt távolsági fénnyel segítik a sofőröket. Ezeket az egységeket új 3D LED-es hátsó lámpákkal párosították. Az ID.4 21 colos, nagy kerekei szintén kiemelik a jármű sokoldalú karakterét.
DB2020AU01465 largeVégül, de nem utolsósorban a Volkswagen fenntartható elektromos mobilitás ökoszisztémát hoz létre az ID modellek körül. Ami azt jelenti, hogy az ID.4-et szén-dioxid-semleges mérleggel gyártják, és ha fenntartható módon termelt energiával töltik, akkor az úton is semleges marad.

Ralf Brandstätter, a Volkswagen márka vezérigazgatója így foglalja össze a lényeget: "Az ID.4 egy érzelemdús, sokoldalú jármű, amely hatékony elektromos hajtásával, tágas helykínálatával, modern asszisztens-rendszereivel és erőteljes dizájnjával sok ügyfelet fog lenyűgözni.”

Pin It