Toyota Mirai „pápamobil” Megérkezett a Vatikánba

by Mészáros Gergely

Két darab speciálisan átalakított Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás szedánt ajándékozott Őszentségének a japán katolikus egyház.

toyota mirai popemobile 04A katolikus egyház fejét évszázadokon keresztül hordszéken (sedia gestatoria) szállították hivatalos megjelenései során. A 12 férfi által hordozott, díszes trónust II. János Pál pápa beiktatásakor, 1978-ban vonultatták vissza, és bár az egyházfők már ezt megelőzően is mutatkoztak gépkocsikban, hivatalosan ekkor született meg a pápamobil.
toyota mirai popemobile 06Az évtizedek során teherjárművektől városi kisautókig a legváltozatosabb járművek szolgáltak a különlegesen átalakított pápamobil alapjául: az aranyozott, hófehér járművekben rendszerint egy emelt platformon foglal helyet a pápa, hogy a felvonulások alkalmával fogadhassa a hívek köszöntését. A több tucat jármű közül egyik sem volt annyira környezetbarát, mint az az autó – pontosabban az a két autó –, amelyet a Toyota Motor Corporation és a japán püspöki konferencia közösen ajándékozott a Vatikánnak.
toyota mirai popemobile 07Ferenc pápa nem először találkozik a hidrogén üzemanyagcellás technológiával, hiszen amikor 2019 novemberében Nagaszakiba és Tokióba látogatott, szintén egy Toyota Mirai alapokra épülő pápamobilon utazott.
toyota mirai popemobile 05Őszentsége jellemzően nem kedveli a hivalkodást; a mindennapokban rendszerint tömegközlekedéssel vagy a vatikáni flottából kölcsönzött, átlagos ferdehátú autókkal utazik. A Toyota Mirai azonban előremutató hajtásláncával és zéró károsanyag-kibocsátásával a fenntartható közlekedés ma létező legfejlettebb eszköze. Ez pedig összecseng Ferenc pápa környezetvédelmi törekvéseivel.
toyota mirai popemobile 02A Toyota mérnökei a pápamobiloknál szokásos átalakításoknak vetették alá az autót. Úgy módosították az autó hátsó kialakítását, hogy Ferenc pápa ülve és állva egyaránt kényelmesen, a hívek tekintetétől kísérve utazhasson; az emelt üléshez praktikus lépcső segítségével léphet fel. Emellett LED-es világítási rendszerrel is felszerelték, a kerékdobokon elhelyezték a Vatikán diplomáciai lobogóit, a puritán, fehér felületeket pedig a Vatikán aranyozott címere díszíti.


toyota mirai popemobile 01

Az autót a pápa vatikáni rezidenciájának közelében adták át a napokban Őszentségének. Az autógyártót a Toyota Motor Europe alelnöke, Miguel Fonseca, valamint a Toyota Motor Italia vezérigazgatója, Mauro Caruccio képviselte az ünnepségen; jelen volt még Domenico Makoto Wada atya, a japán püspöki konferencia tagja, valamint Seiji Okada, Japán vatikáni nagykövete.

Pin It