Emisszió mentesen - Másfél millió kilométer egy év alatt

by Szélpál Imre

A holland fővárosban tavaly nyáron állt szolgálatba Európa egyik legnagyobb hidrogén üzemanyagcellás taxi flottája. Alig több mint egy év alatt jelentős mérföldkőhöz érkeztek. 

00 taxivloot toyota mirai bereikt waterstofmijlpaal van 1 5 miljoen km3

A közúti személyszállítás minden válfajával foglalkozó holland Noot Personenvervoer 2019 júniusában 35 darab Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás szedánnal bővítette hágai taxiflottáját. Az időközben 40 tagúra bővített, emisszió mentes járműpark nem csupán környezettudatos, de társadalmilag is fontos, felelősségteljes szerepet tölt be. Nem átlagos utasokat szállítanak ugyanis, hanem olyan személyeket, akik idős koruk, fogyatékosságuk és/vagy egészségi állapotuk miatt nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. Ezt a szolgáltatást a holland parlament által 2014 nyarán elfogadott, majd 2015. január elsejével hatályba lépett, szociális támogatásról szóló törvénnyel (Wet maatschappelijke ondersteuning, WMO) összhangban végzik, Hágában jelenleg mintegy 6800 személy jogosult igénybe venni a WMO mobilitási szolgáltatást. 

00 taxivloot toyota mirai bereikt waterstofmijlpaal van 1 5 miljoen km

Ezt az utazó közönséget természetesen nem egyedül a Noot Personenvervoer hidrogén üzemanyagcellás elektromos szedánjai szolgálják ki, jól mutatja ugyanakkor a tökéletes környezetbarát technológia népszerűségét, hogy a flotta üzembe állítása óta több mint másfél millió kilométert tettek meg a holland fővárosban a zéró károsanyag-kibocsátású Toyoták. „Ha az ember fenntartható szolgáltatást szeretne biztosítani, méghozzá a nap 24 órájában, ahogy azt a WMO törvény előírja, a hidrogén megkerülhetetlen energiaforrás. Mivel az első generációs Toyota Mirai szedánok egy feltöltéssel jelentős (akár 500 kilométert is meghaladó) távolságot tudnak megtenni, a hidrogén tartályok újratöltése pedig csupán perceket vesz igénybe, ideálissá teszik erre a szolgáltatásra” - nyilatkozta Martijn Kersing, a Noot Personenvervoer igazgatója.

Pin It