Dacia Spring Electric 2020 - Tarolni fog

by Mészáros Gergely

A Dacia első elektromos modellje kedvező árával, akár 295 kilométeres városi hatótávjával és négyszemélyes utasterével nagyban hozzájárulhat a Groupe Renault azon céljához, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az elektromos autózást.

Akkor kezdjük a lényeggel, azaz a Dacia Spring árával. Az előrendelési akcióban lefoglalt első 100 példány listaáron 6.500.000 forintba kerül majd, ami azt jelenti, hogy az állami támogatást igénybe vevőknek mindössze 3.990.000 forintot kell fizetni érte. S bár ez a készlet rendkívül hamar, alig 4 óra alatt elfogyott, a Dacia Hungária tovább folytatja az előrendelési akciót. Ám a végleges ár és felszereltségi lista 2021-ben érkezik meg. Addig nézzük, hogy mit tud ennyiért a Spring Electric!
A Spring egyesíti a francia-román márka három fő erényét: egyszerű, robusztus és elérhető. A lelke egy 33 kW teljesítményű elektromotor, amelyhez egy 26,8 kWh-s lítium-ion akkumulátor társul. Ezekkel az autó hatótávolsága - 125 km/h végsebesség mellett - vegyes használat során elérheti a 225 kilométert, míg városban akár 295 kilométert is képes megtenni (WLTP ciklus szerint).
A négyszemélyes városi kisautó a Renault-tól már megszokott változatos töltési módokat kínálja, legyen arra szükség akár otthon, akár egy bevásárlóközpontban, netán az autópályán. Míg egy hagyományos háztartási fali csatlakozóról fél óra alatt 9 km-re elegendő energiát vételezhetünk, addig egy 30 kW-os egyenáramú töltőről nagyjából egy óra alatt a teljes hatótávra elegendő erejét visszanyeri.
S máris ismét beveheti magát a nagyvárosi dzsungelbe, mert a Dacia Spring egy vérbeli vagány kiskocsi. A SUV-okra jellemző kialakításával, robusztus első hűtőrácsával és Y-alakú LED fényszóróival biztosan nem marad észrevétlen az utakon, az opcionális narancs fényezést tartalmazó csomag pedig igazán modern, stílusos megjelenést kölcsönöz az autónak. Apró méreteivel kifejezetten ideális társ a városi forgatagokban, s villanymotorjával még oda is behajthat, ahová a hagyományos belsőégésű motorral szerelt négykerekű társai nem.

Kompakt külseje azonban tágas belsőt rejt, ahol kényelmesen elfér négy felnőtt, miközben kategóriájában a legnagyobb, 300 literes csomagteret kapunk. Az üde külső mögött ott van minden olyan alapvető technológia, ami kényelmet és biztonságot nyújt az utazóknak. Egyelőre a felszereltségről nincsenek pontos ismereteink, de a Dacia Hungária ígérete szerint a Spring tartalmazza majd a mindennapi használat során szükséges alapvető technológiákat és vezetéssegítő rendszereket.
daciaspringelectric06Ahogy azt már korábban leírtuk, a végleges ár- és felszereltségi lista 2021-ben kerül nyilvánosságra, de az előrendelés folytatódik. „Biztosak voltunk a modell sikerében, de az minket is meglepett, hogy 4 óra alatt elfogyott az első 100 Spring – mondta el Wachtler Tamás, a Dacia magyarországi igazgatója. - Továbbra is arra bíztatok mindenkit, aki ilyen autót szeretne, hogy vegyen részt az előrendelési akcióban, amit folytatunk – bár árat és pontos szállítási határidőt egyelőre nem tudunk garantálni – de továbbra is százezer forint befizetésével, kötelezettségek nélkül lehet ezt megtenni és ez esetben a már odaítélt állami támogatás is felhasználható.”
daciaspringelectric24Egy biztos, hogy a Dacia Spring egy nagy lépés a Renault azon célja felé, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az elektromobilitást, illetve meg is kedveltesse azt.

Pin It