BMW i3 Lipcsében elkészült a kétszázezredik példány

by Mészáros Gergely

Október közepén irigylésre méltó gyártási jubileumhoz érkezett a BMW Group lipcsei üzeme: elkészült a sorozatgyártásban kínált kétszázezredik i3.

bmwi3jubileum2020fA müncheni központú vállalatcsoport első, tömegtermelésben kínált tisztán elektromos meghajtású autója még hét évvel piaci bevezetése után is osztatlan népszerűségnek örvend. A BMW Group lipcsei gyárában október 15-én a kétszázezredik i3 látott napvilágot – olyan csendben, mint mindig. A Fluid Black metál karosszériaárnyalatú, BMW i kék betétekkel kiegészített i3s egy szászországi ügyfél garázsába gurul be hamarosan.
bmwi3jubileum2020a2013-ban, a BMW i3 sorozatgyártásának beindításával a szászországi üzem iparági iránymutatóvá és a fenntartható mobilitás szakmai központjává lépett elő. Ám a lipcsei gyár az elektromos mobilitás további térnyeréséből is jelentős mértékben kiveszi a részét: 2021-től a létesítmény a BMW Group akkumulátormodulokat gyártó nemzetközi termelési hálózatába is bekapcsolódik. 2022-ig a bajor vállalat több mint 100 millió eurót invesztál be az akkumulátormodul-gyár rendszerbe állításába, hogy a jövőben a beszállított lítium-ion cellákat nagymértékben automatizált folyamatok szereljék össze szabvány akkumulátormodulokká. Ezeket ezután a jármű csatlakozóival, vezérlőegységeivel és hűtőrendszereivel együtt egy nagy alumínium házba illesztik, a hálózatról tölthető BMW-k típus-specifikus sajátosságai szerint. 2022-ben már több mint 150 ember dolgozik majd a BMW Group lipcsei akkumulátormodul-gyárában.
bmwi3jubileum2020dzsA BMW i3 a nagyvárosi személyes mobilitás forradalmi koncepciójaként született meg. A modellel a BMW Group a belvárosi közlekedés gyökeres változtatásait indította útnak, mialatt más autógyártók figyelmét is az elektromos mobilitás irányába terelte. Ma a BMW i3 nem csupán a legkeresettebb prémium modell a szegmensében, de világszerte a zéró emissziójú belvárosi mobilitás és az agglomerációkból ingázók négykerekű szimbóluma is egyben.

Pin It