Porsche Taycan - Maratoni távon driftelt

by Mészáros Gergely

A Porsche Taycan beírta nevét a Guinness Rekordok Könyvébe az elektromos autó által felállított leghosszabb drift kategóriájában.

porschetaycandriftguinnessrekord05A világrekord helyszíne a Hockenheimringen található Porsche Experience Centre (PEC) volt. Dennis Retera Porsche instruktor 210 kört tett meg a 200 méter hosszú driftkörön anélkül, hogy az első kerekek egyszer is ugyanabba az irányba nézzenek, mint a kanyar íve: az 55 perces menet alatt a driftszakértő 42,171 kilométert tett meg. A maratoni távval Retera felállította az elektromos autóval történő folyamatos driftelés új világrekordját. Az átlagsebesség 46 km/h volt. A rekorddöntést a Taycan Kínában már elérhető hátsókerékhajtású kivitelével végezték.

„A menetstabilizáló rendszer kikapcsolását követően nagyon könnyű keresztben autózni az elektromos Porschéval, különösen ezzel a modellváltozattal, amely kizárólag a hátsó kerekeit hajtja,” mondta Dennis Retera. „Ehhez mindig elegendő erő áll rendelkezésre. Az alacsony súlypont és a hosszú tengelytáv pedig gondoskodik a stabilitásról. A futómű és a kormányrendszer precíz kialakítása tökéletes kezelhetőséget biztosít a körülményektől függetlenül, így olyankor is, amikor éppen keresztben autózunk. Azért nem volt egyszerű folyamatosan koncentrálni 210 körön át, mindezt pedig megnehezítette, hogy a driftpálya folyamatosan locsolt aszfaltja nem mindenhol tapadt ugyanúgy. Arra fókuszáltam, hogy a hosszú driftet a kormányzással tartsam fenn, ami hatékonyabb, mintha a gázpedált használnám és csökkenti a kipördülés kockázatát.”
porschetaycandriftguinnessrekord07A rekordkísérlet Joanne Brent, a Guinness Rekordok Könyvének™ felügyelőjének hivatalos megfigyelése alatt zajlott a PEC folyamatosan öntözött pályáján. Brent az elmúlt öt év során már rengeteg Guinness Rekord™ létrejötténél felügyelt: „Volt már jó pár drift rekordkísérletünk, de az elektromos autó használata számunkra is különlegességet jelent. A Porsche valóban úttörő munkát végzett ezen a területen,” mondta. A Guinness szakértő aprólékosan dokumentálta a történéseket különböző műszaki segédeszközök és további független szakértők segítségével: a teszt előtt egy helyi földmérő milliméteres pontossággal mérte fel a Porsche Experience Centre 80 méter átmérőjű területét, amely a rekorddöntés színhelyéül szolgált. A járműben elhelyezett GPS- és elfordulásérzékelők ugyancsak a dokumentálást segítették, épp úgy, mint a pálya ellenőrzőtornyára felszerelt kamera, amely rögzítette a rekordot.
porschetaycandriftguinnessrekord03Denise Ritzmann is független szakértőként volt jelen. A mérnök a DEKRA munkatársaként a rekordkísérlet előtt hitelesítette, hogy a résztvevő előszériás, hátsókerékhajtású Taycan a szériaállapotnak és az közúti előírásoknak megfelel. Ritzmann maga is jártas a drift műfajában: 2018-ban és 2019-ben ő volt az európai driftbajnok, így szakértő szemeivel ő is megfigyelhette, hogy a Taycan folyamatos driftben maradt mindvégig a rekordkísérlet során: „Könnyen látható, ha a kerekek más irányba néznek, mint a kanyar íve. Ha ez a helyzet, az autó driftel,” magyarázta. Brenttel együtt ő is számolta a rekordkísérlet során megtett köröket.

Pin It