Környezetbarát házhoz szállítás Fizetnél többet, és várnál többet?

by Szélpál Imre

Egy a Ford által nemrégiben megrendelt felmérés szerint az Egyesült Királyságban és Németországban a legtöbb vásárló előnyben részesítené az olyan online kereskedéseket, amelyek elektromos hajtású járművel szállítják ki az árut.

Ford E Transit 1

A megkérdezett britek 58 százaléka és a németek 54 százaléka vélekedett így. Ami még ennél is meglepőbb, hogy az Egyesült Királyságban a válaszadók 49 százaléka akár tovább is hajlandó lenne várni, ha a házhoz szállítás zöldebb megoldással történik; Németországban ez az arány 38 százalék volt. Azt már kevesebben vállalnák, hogy magasabb díjat fizessenek egy energiatakarékosabb fuvarért, bár a britek 28 és a németek 21 százalékos eredménye még így is biztató. A Ford felmérésén 1000 embert kérdeztek meg az Egyesült Királyságban és Németországban, hogy tisztább képet kapjanak arról, hogyan viszonyulnak a vásárlók az elektromobilitáshoz.1 A koronavírus-járvány korlátozásai miatt úgy tűnik, hogy a mostani Black Friday lesz az eddigi legnagyobb volumenű online vásárlási akció2, és ezzel együtt a házhoz szállítások száma is rekordot dönthet. Európa útjain jelenleg több mint 32 millió áruszállító fut, és a Ford már elkezdte bevezetni legnépszerűbb haszongépjárműveinek elektromos változatait – egy több mint 11,5 milliárd dolláros befektetés eredményeként, aminek célja, hogy a vállalat a teljes modellpalettáján meghonosítsa az elektromos hajtást.

Ford E Transit 02

Az európai márkakereskedésekben már kapható a Transit Custom Plug-In Hybrid áruszállító, ami hatékonyan kombinálja a takarékos, 1,0 literes EcoBoost benzinmotor és a padló alá beépített akkumulátorcsomag előnyeit4. Ez a fejlett rendszer akár 50 kilométeren át tisztán elektromos hajtással képes mozgatni az autót, a teljes hatótávolság pedig 500 km. Az innovatív geofencing technológia automatikusan átkapcsol akkumulátoros hajtásra, ha a jármű egy alacsony emissziójú zóna határához érkezik, sőt az üzemeltetők maguk is kijelölhetnek hasonló zónahatárokat, hogy megkíméljék a kipufogógáztól az iskolákat, a parkokat vagy akár saját logisztikai központjaik dolgozóit. A nemrégiben bemutatott Ford E-Transit újabb előrelépést jelent a városi áruszállításban. Az új változat a jelenlegi, dízelmotoros Transitéval azonos rakodóteret kínál, tervezett hatótávolsága pedig 350 km, ami biztosan elég lesz a nagyvárosokban működő cégek szokásos fuvarjaihoz, méghozzá bármilyen terhelés és időjárás mellett.

Pin It