BMW iX Túl a sarkkörön

by Mészáros Gergely

A BMW iX intenzív hajtáslánc és futómű megmérettetésen vesz részt Norvégia északi részén: a két elektromos motor, az összkerékhajtás, a járműtöltő technológia, a nagyfeszültségű akkumulátor-technológia és a hőkezelő rendszer is vizsgázik az extrém hideg körülmények között.

bmwixtulasarkoron04A BMW iX sorozatgyártáshoz vezető fejlesztési folyamata a tervek szerint halad, most például a prototípusok az utolsó téli tesztekre utaztak, méghozzá a Skandináv-félsziget északi részére. A megbízhatósági vizsga, amelyet a tervezőmérnökök az Északi sarkkörön túl, extrém hideg körülmények között tartanak, többek között a modell hajtáslánc- és futómű-technológiai finomhangolására szolgál. Mindeközben a két elektromos motor, az összkerékhajtás, a járműtöltő technológia, a nagyfeszültségű akkumulátor-technológia és a hőkezelő rendszer is számot ad megbízhatóságáról a 0 Celsius fok alatti hőmérsékletben.
bmwixtulasarkoron14A „finomhangolási utazás” Európa legészakibb vidékére kalauzolta a BMW iX prototípusait. A finnországi Lappföld és az észak-norvégiai North Cape felé vezető kietlen utakon kivételesen megterhelő útviszonyok és időjárási körülmények várják az autókat, miközben a mérnökök mindenekelőtt azt vizsgálják, hogy a hajtáslánc- és a futómű-technológia alkotóelemei mennyire működnek együtt a csúszós, kiszámíthatatlan útfelületeken. A járatlan, fagyos utak és a jeges felületek kiváló terepfeltételeket teremtenek ahhoz, hogy a pilóták a járművek menetdinamikai határait feszegetve hangolják tökéletesre a motorvezérlő technológia, az elektromos összkerékhajtás és a futómű-technológia vezérlőrendszereinek működését.
bmwixtulasarkoron16Az iX az első olyan modell, amelyet a BMW Group új, moduláris alapjaira fejlesztettek ki a mérnökök, illetve a kezdetektől fogva tisztán elektromos mobilitásra tervezték. Két elektromos motorja együtt több mint 370 kW / 500 lóerő maximális teljesítmény leadására képes a legfrissebb mérési eredmények szerint. Így az Északi sarkkörön túli teszt célja, hogy a mérnökök 100 kilométerre vetítve elérjék a kevesebb, mint 21 kilowattórás kombinált energiafogyasztást (WLTP szabvány), valamint az egy akkumulátor-feltöltéssel megtehető több mint 600 kilométer tisztán elektromos hatótávolságot. Eközben a a járműtöltő technológiának és a nagyfeszültségű akkumulátoroknak a tél mélyén, extrém alacsony hőmérsékletben kell tanúbizonyságot adniuk kifogástalan hétköznapi használhatóságukról. Ahogyan a digitális kijelzőknek is, amelyeknek minden körülmények között pontos információkkal kell szolgálniuk az energiatároló egység aktuális töltöttségi szintjére, a jármű megtehető hatótávolságára és működési állapotára vonatkozóan. A hőkezelő rendszer, amelynek feladata, hogy folyamatosan biztosítsa a hajtáslánc-technológia és a nagyfeszültségű akkumulátorok optimális működési hőmérsékletét, eközben a 0 Celsius fok alatti, extrém hideggel szemben tanúsított ellenállását bizonyítja. A kihívásokkal tűzdelt tesztprogram még a rövid idő ellenére is nagyobb igénybevételnek teszi ki a BMW iX prototípusait, mint amilyennel szemben a sorozatgyártásban készülő modelleknek teljes életciklusuk során szembesülniük kell.

Pin It