Volkswagen Piacvezető az elektromos autók között

by Mészáros Gergely

2020 az elektromos forradalom éve volt a Volkswagennél, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy tavaly a német márka adta el a legtöbb villanyautót Magyarországon.

DB2020AU01438 large2020-ban a hazai vásárlók összesen 547 villanyhajtású Volkswagen mellett döntöttek, ezzel a márka piacvezetővé vált a magyarországi elektromobilitásban: a teljesen elektromos autók piacán 18 százalék a részesedése. Ehhez a teljesítményhez három modell járult hozzá: az e-up!, az e-Golf és az év végén bevezetett ID.3.
volkswageneup 2020bA szeptemberben újraindított villanyautó vásárlást támogató állami programban a Magyarország számára rendelkezésre álló 150 darab Volkswagen e-up!-ot négy nap alatt megrendelték. Bár az induló ár magasabb volt, mint az egy évvel korábbi program kihirdetésekor, azonban a 8,2 millió forintos összeg a 2,5 millió forintos állami támogatással 5,7 millió forintra csökkent. Verhetetlen árával és 265 kilométeres, WLTP-szerinti hatótávjával a kisautó kiemelkedett a mezőnyből, nem csoda, hogy elkapkodták. Az akkumulátor megduplázott kapacitása már nem csak a városban teszi megfelelő autóvá az e-up!-ot. Jó hír, hogy gyártása nem szűnt meg, így hamarosan újra lehet rendelni az autót.
vwegolf2019Nagy számban adott el a Volkswagen itthon elektromos Golfot is. Bár a típus a wolfsburgi gyártósorról lekerült 2020 nyarán, gyártását a szűnni nem akaró érdeklődés miatt még 2020 karácsonyáig fenntartotta drezdai üzemében a VW.
volkswagenid3firstedition2020dAhogy az várható volt, hatalmas lendülettel érkezett meg a magyar autópiacra a Volkswagen ID.3, amely immár nemcsak Európa, hanem Magyarország egyik kedvenc villanyautója. Az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén ötcsillagosra vizsgázott villanyautó jelenleg nettó 58 kilowattóra kapacitású akkumulátorral és 420 kilométeres WLTP-szerint mért hatótávval kapható. A 204 lóerős villanymotorral szerelt kompakt autó álló helyzetből 100 km/h-s tempóra 7,3 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 160 km/h, WLTP-szabvány szerinti átlagfogyasztása 15,5 kWh/100 kilométer.
DB2020AU01415 largeZwickau kulcsszerepet játszik a Volkswagen zöldülésében: első alkalommal alakítottak át egy nagy autógyártó üzemet teljes mértékben az e-mobilitásra, mintegy 1,2 milliárd eurós beruházással. Zwickauban 2021-től évente 330 ezer elektromos hajtású jármű hagyja el az összeszerelő sort, ezáltal a telephely Európa legnagyobb és leghatékonyabb elektromos járműgyára, és a Volkswagen globális gyártóhálózatának átalakulásának vezetője lesz. 2021-től kezdődően, a VW-csoport két teljesen elektromos modelljét gyártják Zwickauban, ahol 2020 szeptemberétől az ID.3 mellett már ID.4 modelleket is gyártanak. A VW első teljesen elektromos szabadidő-autója márciusban érkezhet a magyarországi kereskedésekbe.
volkswagenecrafter2019g2020 pandémiás időszakában különösen felerősödött az évek óta látható trend: a webáruházak, házhozszállítási szolgáltatások iránti igények hatalmas ütemben erősödnek. A csomagszállító cégek is felismerték, hogy a városon belüli feladatok ellátására különösen alkalmas egy elektromos kishaszonjármű. Az e-Crafter 10 m3-es rakterével és kiemelkedő alapfelszereltségével méltán lett szegmensének messze legnépszerűbb tagja.

Pin It