FIAT 500 - Diszkontáron

by Mészáros Gergely

3+1 néha 500. Legalábbis a FIAT számrendszerében. Ugyanis miután tavaly márciusban bemutatkozott az elektromos 500 „la Prima” kabrió, júniusban pedig a zárt kivitel, az olasz vállalat nem állt le a paletta bővítésével, s egy igen érdekes, sokoldalú karosszériaváltozattal örvendeztette meg a négykerekű Dolce Vita kedvelőit. Eközben a magyar rajongók az igencsak versenyképes árának örülhetnek.

A Fiat 500 már 1957-es születésétől kezdve a márka és Olaszország pozitív, energikus kisugárzását közvetíti, méghozzá úgy, hogy a lehető legkisebb méretben a lehető legtöbbet adja. Az alapelv azóta sem módosult, csak éppen forradalmi fejlődésen ment keresztül: az Új 500 immár háromféle variánsban vásárolható meg, méghozzá kizárólag elektromos hajtáslánccal.
A Fiat tervezői sokat dolgoztak azon, hogy okos megoldásokkal fokozzák az Új 500 praktikumát, melynek egyik eredménye a 3+1 verzió. Az újdonság változatlan külső méretek mellett fokozott praktikumot és variálhatóságot nyújt az utasoldali, menetiránnyal szembe nyíló harmadik ajtajának köszönhetően. Az ügyes megoldás feleslegessé tette a B-oszlop használatát, aminek hála, kényelmesebb a beszállás, könnyebb a pakolás és flottabb a családi élet. Mindezek mellett nem változott a kisautó egyedi, stílusos megjelenése, további jó hír, hogy a plusz ajtó a tömeget sem növelte jelentősen: a mindössze 30 kilogrammnyi extra súly pedig nincs hatással az 500-as vezethetőségére, hatékonyságára.
Testvéreihez hasonlóan az Új 500 3+1 piaci bevezetése is a „la Prima” különkiadással kezdődik, mely egyfajta csúcsmodellként a stílus, az exkluzivitás és a modern technológia megtestesítője. Kezdetben rozéarany, gleccserkék és ónix fekete színekben lesz elérhető, az egyedi fényezések a teljesen LED-es fényszórókkal, a kétszínű17 colos keréktárcsákkal és a krómozott betétekkel együtt még inkább kiemelik az apróság exkluzív stílusát. Az utastér legalább ennyire karakteres, a környezetbarát bőrkárpitozás mellé fullos felszereltség társul: alap az elektromos ülésállítás, a 360 fokos kamerarendszer, a 85 kW-os gyorstöltési lehetőség, a 7 colos műszercsoport, a 11,25 colos infotainment rendszer, valamint az átfogó biztonsági arzenál. Utóbbi a városi kiskocsik kategóriájában elsőként garantál 2-es szintű önvezetési képességeket.

A különösen praktikus 3+1 kivitel bemutatkozásával párhuzamosa az új 500-as a felszereltségi kínálata is kibővül: az állami szerepvállalással 8.490.000 forintért rendelhető „l’Ungheria”, valamint az exkluzív „la Prima” mellé érkezik az @ACTION, @PASSION és @ICON szint. A belépő, a „középső” és a csúcsmodell nem csupán berendezésükben, hanem stílusukban és műszaki tartalmukban is eltérnek egymástól. S akkor jöjjön a jó hír a magyar híveknek: a belépő @ACTION változat a kedvezményes állami támogatással már 5.490.000 forintért hazavihető.
fiat50031 2021fIgaz, kizárólag ferdehátúként vehető meg, ráadásul „csak” egy 95 lóerős villanymotor dolgozik benne, de az ára kifejezetten vonzó. Pláne, hogy nem használhatatlan divatcikk, hiszen a 23,8 kWh-s kapacitású akkucsomagjával több, mint 180 kilométeres hatótávval rendelkezik (WLTP ciklus szerint), illetve a maximum 50 kW-os töltési teljesítményével 10 perc alatt akár 50 kilométernyi hatótávot tölthetünk bele. Még fürge is: 9,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 135 km/h. S ugyan beszállószint, a bőséges segédrendszer-arzenál, a kulcs nélküli indítás és a hétcolos digitális műszercsoport is belefért az szériafelszereltségbe.
fiat50031 2021gUgyanakkor a @PASSION szint nem pusztán feljebblépést, de előrelépést is jelent – a megtehető kilométerek számában. A WLTP norma szerinti 320 kilométeres hatótáv igazán figyelemreméltó, pláne, hogy a 42 kWh kapacitású energiatároló csomagot már 85 kW teljesítménnyel is „tankolhatjuk”. Ez azt jelenti, hogy a városi autók átlagos napi futását, ami körülbelül 50 kilométer, mindössze 5 percnyi töltéssel pótolhatjuk. Nem rossz, igaz? További pozitívum, hogy a pörgős városi ritmus felvételét 118 lóerős villanymotor segíti: a 0-100km/h-s gyorsulási idő így csupán 9 másodperc, a végsebességet pedig 150 km/h-ban limitálja az elektronika. Ami még fontosabb: álló helyzetből mindössze 3,1 másodperc alatt elérhetjük az 50 km/h-t. A csúcstechnika jelenlétét a vezeték nélküli telefontükrözésre is képes 7 colos UConnect infotainment rendszer fokozza, méghozzá a vezeték nélküli telefontöltés lehetőségével kiegészítve.
fiat50031 2021pAll inclusive, kérdések nélkül. Az Új 500 @ICON mindent megad, amit egy exkluzív kisautótól elvárhatunk, sőt, még annál is többet. A 10,25 colos érintőképernyős infotainment rendszer széles vásznú szárnyakat ad képzeletünknek, a ’Hey Fiat’ megszólítással aktiválható intelligens beszédvezérlés pedig biztosítja, hogy tekintetünk mindig az úton maradhasson. Az autentikus atmoszférát belül a karosszériaszínével megegyező színűre fényezett műszerfal teremti meg, sőt, opcionálisan különleges fa hatású betétet is kérhetünk. Már csak az árlista van hátra, íme. Ja, és viszlát az utakon!

fiat500earlista

Pin It