Renault 5 Prototype 2021 - Újhullámos retro

by Mészáros Gergely

A Groupe Renault a Renaulution tervvel bemutatta a következő öt évet érintő stratégiáját, melynek keretében technológiai, szolgáltatás-centrikus és tiszta energiájú márkává válik. A Renault 5 Prototype megmutatja, hogy milyen lesz a „Nouvelle Vague” a termékvonal szempontjából.

Az innováció immár 120 éve a Renault vízióinak középpontjában áll. Jelenleg például a francia márka vezető szerepet tölt be az európai EV-piacokon, köszönhetően a több mint 10 éves tapasztalatának és a 300.000 feletti értékesített gépjárműnek. A t150-nél is több szabadalmat tartalmazó E-TECH hibrid technológiát is házon belül fejlesztette, többek között az F1-ben megszerzett tudására is támaszkodva. Most viszont jelentős eszközökkel szeretné biztosítani a „Nouvelle Vague” törekvéseit.
„A Renault-nál felülünk a változás hullámaira, és létrehozzuk saját „Nouvelle Vague”-unkat, ezzel modernitást hozva az autóiparba. Energiamárkává válunk, megerősítve az EV vezető szerepünket az Electro Pole projekt segítségével és beruházva a hidrogén alapú kutatásokba, amelynek célja Európa legzöldebb modellpalettájának létrehozása 2025-re. Technikai márka is leszünk, a házon belüli innováció és a Software République révén, mely egy nyitott ökoszisztéma, amelynek célja az európai szakértelem fejlesztése olyan kulcsfontosságú területeken, mint az adatok vagy a kiberbiztonság. Ez biztosít versenyképességet számunkra, úgy is, mint egy igazán szolgáltatáscentrikus márka, csúcstechnológiával összekapcsolt szolgáltatásokkal, mind belső, mint külső partnerek számára nyújtott szolgáltatásokkal. Tudjuk, hogy a lelkünk és az erőnk az örökségünkben rejlik, ezért a modernitás vízióját Franciaországban alapozzuk meg. Az új R5 a mi Nouvelle Vague-nk: szorosan összekapcsolódik a történelmével, és mégis a jövőt jelenti, hiszen célja, hogy népszerűvé tegye az elektromos autókat” – ezekkel a szavakkal foglalta össze Luca de Meo, a Groupe Renault vezérigazgatója a márka új irányvonalát, a Renaulution lényegét.
S mielőtt még rátérnénk a mai fő attrakcióra, a 2021-es R5 Prototype-ra, nézzük, miként gondolja ezt megvalósítani a Renault. A „Software République” elnevezésű ökoszisztéma lehetővé teszi a Renault, valamint más alapító tagok és leendő partnerek számára, hogy közös szakértelmük alapján európai know-how-t építsenek, illetve megvédjék szuverenitásunkat a legfontosabb technológiákban, a big data-tól az elektronikáig. Így a Renault a legmodernebb mesterséges intelligenciával és kiberbiztonsági rendszerekkel vértezheti fel az autóit.

Szolgáltatásközpontú márkaként a legjobb összekapcsolhatóságot és csúcstechnikai megoldásokat kínálja a típusaiban: 2022-ban érkezik az új My Link információs és szórakoztató rendszer – Google Built-in használatával. Eközben a flins-i Re Factory üzemben évente több mint 100000 használt autót fog felújítani, újraéleszti a dízel kishaszonjárműveket, majd biogázossá és tiszta EV alapúvá alakítja azokat.
Végül, de nem utolsósorban az energetikai változás egyik vezetője lesz két dedikált CMF-EV és CMF-B EV platformjára épülő termékcsaládjával. Továbbá piacképes, „end-to-end” hidrogén-megoldásokat is kínálni fog a kishaszongépjárművek számára. A cél az európai piac legzöldebb választékának elérése.
renault5prototype 2021gyAmi pedig a palettát illeti, a Renault az újrapozícionált modelljeivel visszaszerezné a megbecsült, rangos szerepét a C-szegmensben, miközben a B osztályban is erősítené vezető pozícióját. Ennek keretében 2025-ig 14 – hét elektromos és hét C / D szegmensű – típust dob piacra.
renault5prototype 2021aMivel a márka lelke a gyökereiben és a történelmében rejlik, újra kapcsolatba kell lépni azzal, inspirálódnia belőle, anélkül, hogy túlságosan a múltba révedne. Ezt az útmutatást szem előtt tartva készült a Renault 5 Prototípus, melynek sorozatgyártású változata elérhetővé teszi Európában az elektromos autózást, úgy, hogy a népszerű és nélkülözhetetlen jellemzőkkel bíró autót modern tulajdonságokkal ruházza fel.
renault5prototype 2021gA Renault 5 prototípus egy aranyos, apró, városi autó, amely a Renault egyik időtlen és klasszikus sikerét alakítja át modern, 100 százalékban elektromos autóvá. Egyértelmű, hogy Gilles Vidal tervezőcsapatát az R5 kultuszautó ihlette meg, a koncepció az eredeti kialakítás karakteres tulajdonságait veszi át, megtartotta annak vidám, huncut oldalát. Ezt hangsúlyozza a feltűnő sárga fényezése is. Ám az anyagválasztás, a kivitelezés abszolút mai és naprakész, a dizájncsapat az elektronika, a bútorok és a sport világát vették mintapéldául. Nem csoda, hogy az azonnal felismerhető vonalak ellenére is határozottan a jelennek szól a kiskocsi.
renault5prototype 2021hRáadásul az originál R5-től átvett stíluselemek nagyon is modern funkciókat rejtenek: a motorházfedél légbeömlője takarja a töltőnyílást, a hátsó lámpák aero-elemeket rejtenek, a lökhárítóban található ködlámpák pedig nappali menetfények is egyben. A Renault 5 Prototype-ból árad a francia sárm, némi kópésággal elegyítve, ezzel is melengetve az emberek szívét. Például az első-hátsó logók is „kigyulladnak”, ha életre keltik a kiskocsit. A visszapillantó tükrök trikolorja a származására emlékeztetnek, legszívesebben azonnal beugranánk, hogy elvigyük egy körre.
renault5prototype 2021csAhogy Gilles Vidal, a Renault tervezési igazgatója így foglalja össze röviden: „A Renault 5 prototípus tervezésénél az inspirációt örökségünk kultikus modellje, az R5 adta. Ez a prototípus egyszerűen a modernitást testesíti meg, a korának megfelelő járművet: városi, elektromos, vonzó.” Viszlát, a Dacia terveivel, a Bigster koncepcióval! Hamarosan!

Pin It