Porsche Taycan 2021 - A hátsókerekes

by Mészáros Gergely

Hátsókerék-hajtással és kétféle akkumulátor mérettel jön a Porsche első teljesen elektromos sportautójának a negyedik változata, a Turbo S, a Turbo és a 4S alá besoroló belépőmodell, a Taycan. Következzenek a részletek!

Noha „csak” alapverzió, az új Taycan egy cseppet sem mondható vérszegénynek: a „normál” Performance akkumulátorral szerelt kivitel névleges teljesítménye 326, az opcionális Performance Plus akkuval pedig 380 lóerő. S ezt még lehet fokozni, overboost módban, Launch Control rajtautomatikával 408, illetve 476 lóerőt ad le az innovatív villanymotorja. A hátsó tengelyen elhelyezett, mindössze 130 milliméter aktív hosszú, kétsebességes váltóművel összekapcsolt mágneses szinkronmotor meggyőző gyorsulást és sportkocsikra jellemző folyamatosan rendelkezésre álló erőt garantál: a Taycan álló helyzetből mindössze 5,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra – akkumulátortól függetlenül. Végsebessége mindkét konfigurációban 230 km/h, miközben maximális töltési kapacitása 225 kW (Performance) vagy akár 270 kW (Performance Plus). Ez azt jelenti, hogy megfelelő töltőoszlop esetén az alap egyrétegű 79,2 kWh-s, illetve az opcionális kétrétegű 93,4 kWh-s energiatároló egységek 22,5 perc alatt feltölthetők 5-ről 80 százalékosra, valamint, hogy 100 kilométernyi hatótáv felvételéhez mindössze 5 percre van szükség. A hatótáv pedig a WLTP norma szerint 431, illetve 484 kilométer.
Erősebb testvéreihez hasonlóan az új Taycan is intelligens töltésmenedzsmenttel és kivételesen jó aerodinamikával rendelkezik. Mindössze 0,22-es légellenállási együtthatója jelentősen hozzájárul az alacsony energiafogyasztáshoz, ezáltal pedig a kimagasló hatótávhoz. A maximális rekuperációs teljesítmény 265 kW.
porschetaycan2021A meggyőző menettulajdonságokhoz az - integrált Porsche 4D Chassic Control – központi vezérlőegységgel összehangolt futómű-rendszerek is hozzájárulnak. Alapra ugyan acélrugós futóművel gördül le a szerelőszalagról, ám extraként háromkamrás adaptív légrugózás is választható hozzá, a PASM (Porsche Active Suspension Management) lengéscsillapítás mindkettőhöz jár. Az adaptív légrugózást Smartlift funkció egészíti ki, ezzel beprogramozható, hogy a Taycan automatikusan megemelje a karosszériája magasságát olyan helyeken, mint például a fekvőrendőröknél vagy a garázslehajtóknál. Emellett autópályán is aktívan befolyásolja az autó hasmagasságát, mindig a megfelelő állásba süllyesztve, emelve a kasztnit.
porschetaycan2021dA Taycan elöl hatdugattyús, alumínium monoblokk, fix féknyerges, hátul négydugattyús, alumínium monoblokk, fix féknyerges fékrendszert kap. A belső hűtésű féktárcsák átmérője elöl 360, hátul 358 milliméter, a féknyergek pedig fekete fényezést kapnak. Az extralistán a nagyteljesítményű Porsche Surface Coated Brake (PSCB) fékrendszer is megtalálható.
porschetaycan2021dzLetisztult formatervével a Taycan egy új kor kezdetét fémjelzi, ugyanakkor félreismerhetetlen Porsche géneket hordoz magán. Az elektromos sportautó szemből különösen alacsonynak és szélesnek tűnik, sziluettjét sportos, hátrafelé lejtő tetővonala határozza meg, hangsúlyos vállai – a kecses C-oszloppal együtt – pedig még inkább az sportlimuzin hátulját hangsúlyozzák. A modellcsaládon belül az aerodinamikailag optimalizált 19 colos Taycan Aero kerekek és a fekete színű féknyergek különböztetik meg a többiektől. Az első lökhárítón, az oldalszoknyán és a hátsó diffúzoron ugyanúgy fekete betéteket találunk, mint a Taycan 4S-en. A LED-es világítás ugyancsak széria.
porschetaycan2021eA Taycan belső terének architektúrája – a szabadon álló, a vezetőt a középpontba helyező, hajlított műszercsoporttal és 10,9 colos központi kijelzőjével - mind a mai napig kiemelkedően modern hatást nyújt. Alapfelszereltségként bőr-műbőr kárpitozást és nyolc irányban elektromos állítható komfortüléseket kínál, de a Taycan az első Porsche, amely teljes mértékben bőrmentes kabinnal is megvásárolható. Az újrahasznosított anyagokból készülő burkolatok is az elektromos sportkocsi fenntartható koncepcióját emelik ki, melynek a két csomagtartója közül az elülső 84, a hátsó pedig 407 literes.
porschetaycan2021dzsAz első hátsókerék-hajtású Taycan modellek 2021 márciusának közepén érkeznek meg a kereskedésekbe. A magyarországi ára bruttó 33.231.000 forinttól lesz elérhető.

Pin It