Mercedes-Benz EQA - Elektromos sportkompakt

by Mészáros Gergely

A GLA modellel szoros kapcsolatban álló EQA a Mercedes-Benz sikeres kompakt családjának tagja, amely a lenyűgöző karakterét hatékony elektromos hajtással egyesíti. A „villany-SUV” 2021 tavaszától lesz elérhető az európai márkakereskedésekben.

„Az új EQA lehetővé teszi számunkra, hogy ügyfeleink igényeire szabva valósítsuk meg az e-mobilitást. Az EQA modellek teljes családját kínáljuk majd, 190-től egészen 272 lóerős teljesítményig, első- és összkerékhajtással. Akiknek a hatótáv különösen fontos szempont, azok megtalálhatják majd portfóliónkban azt a modellt, amely a WLTP norma szerint több mint 500 kilométer megtételére képes egyetlen feltöltéssel. Az EQA piaci bevezetése az EQA 250-nel kezdődik, amely 190 lóerős teljesítményt kínál a WLTP normák szerinti 426 kilométeres hatótávval” – vezette fel az újdonságot Markus Schäfer, a Daimler AG és a Mercedes-Benz AG igazgatótanácsának tagja, a Daimler csoport kutatásért és a Mercedes-Benz Cars vezetéséért felelős igazgatója.
Vagyis máris kiderült, hogy a 190 lóerős aszinkron motorral és 66,5 kWh-s lítium ion akkumulátorral szerelt, elsőkerék-hajtású EQA 250 426 kilométert tud megtenni egy töltéssel (WLTP szabvány szerint). Az energiatároló egység fali- vagy nyilvános töltőről 5 óra 45 perc alatt, DC villámtöltővel pedig 30 perc alatt megtankolható. A több kivitel részletei egyelőre nem ismertek.
A hatékonysághoz a kimagasló aerodinamikától kezdve, a kifinomult hőmenedzsment rendszeren át, az elektromos intelligenciával történő navigációig számos megoldás hozzájárul. Az EQA Cd értéke mindössze 0,28, ami többek között az olyan megoldásoknak köszönhető, mint a felül teljes mértékben zárható hűtőlevegő rendszer, szinte teljesen sík és közel teljesen zárt padlólemez vagy a speciális Aero keréktárcsák. Eközben a szabványos hőszivattyú „ügyesen” használja fel az elektromos hajtáslánc maradékhőjét, ezzel is fokozva a hatótávot. A komfortos mindennapi használatot pedig az időzíthető előklimatizálás és a Mercedes Me Charge szolgáltatás is nagyban megkönnyíti. Utóbbi lehetővé teszi a Mercedes-EQ tulajdonosainak a különböző szolgáltatók töltőállomásainak egyszerű és kényelmes használatát, miközben integrált fizetési funkcióval és egyszerű számlázási folyamatokkal teszi átláthatóvá a folyamatokat.

Az EQA a Mercedes-EQ családra jellemző fekete hűtőráccsal, és annak középen elhelyezett csillaggal kerül piacra, további megkülönböztető ismertetőjegye az elöl és hátul végigfutó folyamatos fényív, mely összeköti a teljesen LED-es fényszórók nappali menetfényét, melyekben kék részletek erősítik az EQA identitását. Az elektromos SUV exkluzív, akár 20 colos két- vagy háromszínű könnyűfém kerekeken gördül, bizonyos esetekben rozéarany vagy kék kontrasztszínekkel díszítve.
mercedesbenzeqa10Az EQA belső terében is feltűnnek az elektromos modellekre jellemző egyedi karaktervonások, mint például az új stílusú, hátulról megvilágított díszítőelem – felszereltségtől függően -, a rozéarany színű dekorbetét a légbeömlőkön, az üléseken és a kulcson. A modellsorozat bevezetését fémjelző Edition 1 kiadás pedig kék szövetbetéttel ellátott perforált bőrülésekkel várja az utasokat. A műszercsoport a maga egyedi, elektromos autókra jellemző kijelzéseivel együtt ugyancsak hasonló színsémát alkalmaz: a rozéaranyat vegyíti a kék részletekkel. Az üléspozíció magas és egyenes, ahogyan azt egy tipikus SUV modelltől elvárjuk – ez nem csak a ki- és beszállást könnyíti meg, de a forgalom átláthatóságát is.
mercedesbenzeqa38Az intuitív működtetésű MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment rendszer is alapfelszereltség, melynek a legfontosabb előnyei a következők: erőteljes számítógép, szemet gyönyörködtető kijelzők és grafikák, személyre szabható megjelenés, teljesen színes head-up display (opció), kiterjesztett valóság alapú navigáció (opció), tanulásra képes szoftver és beszédvezérlés, amelyet a „Hey Mercedes” kulcsszóval aktiválhatunk. A központi kijelző Mercedes-EQ menüpontjában a töltési lehetőségekkel, az elektromos fogyasztással és energiaáramlással kapcsolatos információkat is elérhetjük. A színek a vezetési helyzetnek megfelelően változnak: gyorsításnál például a kijelzés fehérre vált.
mercedesbenzeqa22Az EQA gazdag alapfelszereltségében megtaláljuk a LED High Performance fényszórókat adaptív távfény asszisztenssel, az elektromosan működtethető EASY-PACK csomagtérajtót, a 18 colos könnyűfém keréktárcsákat, a 64 különféle színnel rendelkező hangulatvilágítást, a dupla pohártartót, a négy irányban állítható, gerinctámasszal rendelkező luxusüléseket, a manőverezést segítő tolatókamerát, valamint a bőrbevonatú, multifunkciós sport kormánykereket. Az új modell kétféle változattal szabható személyre: az AMG Line a sportos, az Electric Art pedig a modern, progresszív irányzatot képviseli, amelyekhez a Night csomag fekete kiegészítőkkel társulhat.
mercedesbenzeqa03Biztonság terén is valódi Mercedes az EQA, széria például az Aktív sávtartó asszisztens és az Aktív fékasszisztens. A Vezetési segédrendszerek csomag továbbfejlesztett funkciói között pedig olyan csemegék vannak, mint a megfordulási manőver funkció, a vészfolyosó funkció, az érkező kerékpárosokról vagy járművekről a vezetőt tájékoztató kiszállási figyelmeztetés.
mercedesbenzeqa26Az EQA-hoz opcionálisan vonóhorog is rendelhető, az ESP® utánfutó-stabilizáló funkciójával kiegészítve. A vonófej elektronikusan, a csomagtartóban lévő kapcsolóval nyitható, majd emelhető ki, ha pedig használaton kívül van, ugyanígy csukható vissza. Az EQA 250 vontatási kapacitása (fékezett/fékezetlen) 750 kilogramm, 80 kilogrammos függőleges terhelhetőséggel. A vonóhorog kerékpártartó számára is használható.
mercedesbenzeqa17„Progresszív luxus sportos formában. A teljesen elektromos SUV, amely a jövő fenntartható mobilitását szem előtt tartva született, egy modern kompakt modell személyében” – foglalta össze Gorden Wagener, a Daimler AG vezető formatervezője az EQA lényegét. Alapára Németországban bruttó 47.540,5 euró lesz, amelyet hazájában (valamint számos más országban) további kedvezmények csökkenthetnek. Magyarországon a tisztán elektromos meghajtású EQA jogosult a zöld rendszám használatára, amely számos kedvezmény igénybevételére – egyebek mellett ingyenes városi parkolásra, regisztrációs adó, átírási illeték, gépjárműadó és cégautó adó mentességre – ad lehetőséget.

Pin It