BMW i4 prototípus - „Egyenesben gyorsulni nem kihívás”

by Mészáros Gergely

Néhány hónappal világpremierje előtt a BMW i4 a sorozatgyártást megelőző utolsó menetdinamikai teszteket futja, amelyek célja, hogy a mérnökök tökéletes harmóniába hangolják a modell hajtáslánc- és futómű-technológiáját.

A finomhangolási folyamatok során a BMW Group tervezőmérnökei maximálisan kiaknázzák a több évtizedre visszatekintő, hajtáslánc- és futóműtechnológia-fejlesztési szaktudásuk legjavát, hiszen az i4 lesz a bajor márka első tisztán elektromos meghajtású négyüléses Gran Coupéja, mely a zéró emissziójú mobilitást a vezetés színtiszta élményével egyesíti, s egyfajta mérceként szolgál majd a prémium szegmensben. Ahogy David Alfredo Ferrufino Camacho, az i4 fejlesztési vezetője fogalmaz: „Most először, az első skiccektől kezdve olyan BMW modellt terveztünk, amely tisztán elektromos meghajtással kelti életre a márka által fémjelzett sportosságot. Az i4 ízig-vérig BMW – ráadásul tisztán elektromos meghajtással.”
Pláne, hogy 540 lóerős maximális teljesítményével az i4 letaglózó gyorsulásra képes: álló helyzetből mindössze 4 másodperc alatt sprintel fel 100 km/h-s sebességre. S mivel az elektromos motor késlekedés nélkül, már álló helyzetből is képes leadni maximális teljesítményét, elengedhetetlen, hogy a futómű-technológia minden vezetési szituációban mérnökien precíz irányíthatóságot és vérpezsdítő kanyarsebességet, a legszélsőségesebb időjárási körülmények és útviszonyok közepette pedig tökéletesen kiegyensúlyozott menetdinamikát és utazási komfortot garantáljon. Ezért a karosszériadőléseket típus-specifikus lengéscsillapító-technológia csökkenti, miközben a BMW által kifejlesztett, rendkívül gyorsan és pontosan beavatkozó hajtásfüggő kipörgés-korlátozás (ARB technológia) minden vezetési szituációban optimális tapadást és tökéletes menetstabilitást garantál – még csúszós útfelületen is. A kerékfelfüggesztéseket és a lengéscsillapítókat ugyancsak a folyamatos, optimális úttartás szempontjai szerint tervezték meg, állították be és hangolták tökéletesre.
„A BMW i4 egyszerre sugall könnyedséget és agilitást, illetve masszív felépítést és magabiztosságot” – meséli David Alfredo Ferrufino Camacho. „Kimagaslóan megbízható irányíthatóságával és magas szintű kanyarstabilitásával olyan, mint ha szó szerint odaragasztaná magát az úttesthez. Egyenesben mindegyik tisztán elektromos meghajtású autó képes látványos gyorsulásra, a BMW-nek azonban ez nem kihívás. Ennyivel nem elégszünk meg.”
bmwi4prototypecalibrationtest02Mindemellett az i4 játszi könnyedséggel irányítható a legtempósabb vezetési szituációkban is, amihez a kormánymű természetes irányfelismerő viselkedése és a fékrendszer erőteljes, pontos adagolhatósága mellett a kormány áttételezése is kulcsfontosságú tényező. Az elektromos Gran Coupé már a volán legkisebb megmozdítására is mérnöki pontossággal reagál, miközben precíz, hajtási befolyásoktól mentes visszajelzéseket ad a vezetőnek. A sávváltások még magasabb sebességnél sem megerőltetőek, a hosszúra nyúló, pihentető utazások közben pedig a sebességfüggő Servotronic kormányrásegítés gondoskodik róla, hogy az úttest egyenetlenségei ne jussanak át az utastérbe.
bmwi4prototypecalibrationtest10Ugyanakkor a BMW i4 magával ragadó menetdinamikai tulajdonságainak egyik alappillére, hogy a teljesítmény nem megy az utazási komfort rovására. A tisztán elektromos meghajtású Gran Coupé a hétköznapokban is kompromisszumok nélkül használható, amiben a futómű technológia is maximális partner. A jövőbe mutató műszaki megoldás alapja a prémium minőségű, típus-specifikus alkatrészekkel dolgozó, részletekbe menően finomhangolt lengéscsillapító-technológia, amely nem csupán az úttest egyenetlenségeiből fakadó, de a kanyarodások közbeni karosszériadőléseket is képes hatékonyan csökkenteni. Végül, de nem utolsósorban a modell padlólemezébe épített, korszerű akkumulátorcella-technológia egyetlen feltöltéssel akár 600 kilométer tisztán elektromos hatótávolságot is garantál – WLTP ciklus szerint.
bmwi4prototypecalibrationtest19A sorozatgyártást megelőző utolsó menetdinamikai tesztek mellett a BMW Group müncheni gyára megkezdte a BMW i4 tömegtermelésének előkészítését, ahol a szakemberek itt a sorozatgyártás minden egyes fázisának utolsó ellenőrzéseit végzik, hogy az i4 a márkától megszokott minőségben érkezzen meg az utakra.

Pin It