Toyota C+pod - A parkolás bajnoka

by Mészáros Gergely

A Toyota első szériagyártású villanyautója, a C+pod nem pont olyan, amilyenre a legtöbben számítottunk. És ez még csak a kezdet!

A C+pod ugyanis egy ultrakompakt méretű, kétszemélyes városi modell, amely megfelel a Japánban érvényes, minijárművekre vonatkozó előírásoknak. 2490 milliméter hosszú, 1290 milliméter széles és 1550 milliméter magas, miközben fordulóköre alig 3,9 méteres. Hogy könnyebben el tudjuk képzelni a C+pod „nagyságát”: egy centiméterrel rövidebb, és 22,5 centiméterrel keskenyebb, mint az első generációs Smart. Így simán elfér belőle kettő egy parkolóhelyen hosszában, keresztbe pedig akár három is. Ízig-vérig városi autó, amivel gyerekjáték a parkolás. Ehhez az ultrahangos, intelligens parkolássegítő automatika is hozzájárul, amely a fékasszisztenssel kiegészülve segít elkerülni a falakkal és egyéb tárgyakkal való koccanásokat, vagyis szükség esetén korrigálja a vezető hibáit.
Mivel a 9 kWh-s lítium-ion akkumulátort az alacsony és sík padló alatt, a hátsó kerekeket hajtó, 12,5 lóerős villanymotort pedig mélyen, hátul helyezték el, a C+pod remek kezelhetőséget ígér. A belső terének szélessége éppen 1100 milliméter, így elegendő hely áll rendelkezésre ahhoz, hogy két felnőtt egymás mellett üljön. A könnyen áttekinthető, funkcionális műszerfalat a Toyota mérnökei egy fehér keretbe integrálták a központi kijelzővel és az egyéb visszajelzőkkel együtt, így az apró kabin tágasabbnak tűnik, mint amekkora valójában.
Hogy a lehető legkisebb legyen az autó tömege (670 kg), a külső karosszériaelemek műanyagból készültek, viszont a belső struktúra ettől még hatékonyan elnyeli és szétosztja az ütközés során keletkező energiákat több komponens között. Városi autóról lévén szó, úgy alakították ki az elejét, hogy egy esetleges gázolás esetén mérsékelje a gyalogos sérülésének veszélyét. Az alapfelszereltségbe tartozó ütközésmegelőző fékasszisztens érzékeli a többi járművet és a gyalogosokat, valamint a kerékpárosokat is és szükség esetén képes beavatkozni.
toyotacpod07Az elöl-hátul független felfüggesztés és a merev váz a kocsi méretéhez képest szokatlanul jó rugózási komfortot és stabilitást biztosít, ugyanakkor a végsebességét a szigorú japán előírások miatt 60 km/h-ban maximalizálták. Ennél jóval fontosabb tényező a hatótáv: a C+pod akár 150 kilométert is képes megtenni egy töltéssel, mivel a szupermini fogyasztása mindössze 5,4 kWh/100 km. Ráadásul a C+pod-ot a Japánban sztenderdnek számító 100 voltos hálózatról 16 óra alatt lehet feltölteni, de az Európában rendszeresített 220 voltos otthoni hálózatról mindössze 4,5 óra is elég lenne a teljes töltéshez. Az a felhasználó, aki igénybe veszi a Toyota helyi szolgáltatását, nemcsak Japán mind a 10800 kültéri töltőpontjánál, hanem ezenfelül a szigetországban található 4200 Toyota-márkakereskedésnél is megtankolhatja az autót.
toyotacpod19Emellett mobil áramforrásként is használható (egy átlagos háztartás áramigényét tíz órán keresztül képes biztosítani, akár 1500 W teljesítményt biztosítva), ami a Japánban gyakori földrengések esetén kimondottan hasznos szolgáltatás. Megjelenése évében 1,65 millió jenes (körülbelül 4,5 milló forint) alapáron vezeti be a japán piacra a Toyota a C+podot, és első körben olyan vállalati ügyfeleknek, önkormányzatoknak és egyéb szervezeteknek teszi elérhetővé a modellt, amelyeknek környezetbarát városi mobilitási eszközre van szükségük. A 2022-es, teljes körű piaci bevezetésből azonban már a magánszemélyek sem maradnak ki, sőt, a Toyota nem zárta ki további régiós piacokon történő forgalmazás lehetőségét sem.

Pin It