MØBILIZE EZ-1 - Mindent a közösségért

by Mészáros Gergely

Az EZ-1 prototípus – a Mobilize márka emblematikus járműve - egy új városi mobilitási megoldás, melyet megosztott használatra terveztek. Csak annyit kell érte fizetni, amennyit használták... Következzenek a részletek!

A Groupe Renault frissen létrehozott új üzleti egysége, a Mobilize azokat az ügyfeleket célozza meg, akik fenntarthatóbb, megosztott mobilitás formákat szeretnének alkalmazni, így tökéletesen összhangban áll a francia vállalat karbonsemlegességi elkötelezettségével és a körkörös gazdasági értékékek fejlesztésére irányuló törekvésével. Ennek megfelelően a Mobilize túlmutat az autókon és új módszereket kínál az emberek és áruk szállítására, akár járművel, akár anélkül. Ahogy Clotilde Delbos, a Mobilize Brand vezérigazgatója fogalmaz: „Nagyon izgatottan fogadjuk az autóipar változásait, amelyben áttérünk a tulajdonlásról a használatra, bárhol és bármikor, amikor csak szükségünk van rá. Az autóiparon túl a Mobilize innovatív szolgáltatások széles skáláját kínálja a mobilitás, az energia- és az adatmenedzsment területén. Különböző partnerekkel a célunk az autóhasználat maximalizálása egyszerűsített és hozzáférhetőbb utazási lehetőségekkel az emberek és az áruk számára, miközben csökkentjük a környezeti terhelést.”
A Mobilize rugalmas mobilitási szolgáltatásokat és zökkenőmentes megoldásokat kínál az emberek és az áruszállítók számára, alkalmazkodva az ügyfelek, vállalatok és önkormányzatok változó elvárásaihoz, kiegészítve a gépjármű tulajdonlás hagyományos modelljeit. Ebből a több mint 6000 európai Renault-márkakereskedés is kiveszi majd a részét, azzal, hogy az egy percestől kezdve az akár több éven át tartó használatra is biztosítanak gépkocsikat.
Mindezen túl a Mobilize elkötelezett mérnöki és tervezői csapatokat alkalmaz, annak érdekében, hogy speciálisan erre a célra tervezett járműveket tudjon előállítani. Ezeket az autók nehéz használatra szánják, modulárisak, robusztusak és 100%-ban elektromosak, kielégítve az új mobilitás legkritikusabb igényeit: autómegosztás, fuvarmegosztás, utolsó mérföldes szállítás és igény szerinti tömegközlekedés. Amikor ezek már nem alkalmasak további használatra, akkor karbantartási és újrahasznosítási szolgáltatások egész sora gondoskodik róluk a Renault Re-Factoryban, például helyhez kötött energiaforrásként egy másodlagos életciklusba lépnek.

Az EZ-1 prototípust már ezen szempontok figyelembe vételével, megosztott használatra tervezték, vagyis megtestesíti a márka vízióját a dizájnnal kapcsolatban: a járműtervezés középpontjában maga a szolgáltatás áll. Ennek jegyében innovatív módon kerül kereskedelmi forgalomba: a felhasználóknak csak annyit kell fizetniük, amennyit használták az autót, a menetidő vagy a távolság szempontjából. Így természetesen folyamatosan online, kulcs nélküli hozzáféréssel rendelkezik, és okostelefonon keresztül kommunikál a felhasználókkal.
mobilizeEZ1prototype2021dzKompakt méreteinél – mindössze 2,3 méter hosszú - és elektromos meghajtásánál fogva mozgékony és kétszemélyes, valamint minimális az ökológiai lábnyoma. Mivel az ajtói tetőtől talpig üvegből készültek, akadálytalan belőle a kilátás, mozgalmas, ugyanakkor biztonságos utazást nyújtva a nyüzsgő városi dzsungelben. Tökéletesen beleillik a környezetébe.
mobilizeEZ1prototype2021csA hagyományos töltési infrastruktúra alternatívájaként egy innovatív akkumulátorcsere-rendszert tartalmaz, megállás nélküli használatot szavatolva. Több információt egyelőre nem árult el róla a Mobilize, illetve a Renault, azaz egyelőre megoldás részletei mellett a hatótáv is titok. Az viszont biztos, hogy az EZ-1 - a körforgásos gazdaság elvei szerint – 50 százalékban újrahasznosított anyagokból készül, ezáltal az életciklusa végén 95 százalékban újrafeldolgozható lesz a Flins Re-Factory-nak köszönhetően.
mobilizeEZ1prototype2021f„Az EZ-1 prototípus egy mobilitási eszköz, amely beleolvad a városi tájképbe. Fürge, dinamikus és inkluzív, az új Mobilize márka jelképe. Ez egy élő, megtestesített jármű, amely a társul szolgál a felhasználóknak, akik szeretnék életmódjukat a hatékonyabb és felelősségteljesebb mobilitás felé terelni"- foglalta össze a tudnivalókat Patrick Lecharpy, a Mobilize Design igazgatója.

Pin It