Toyota Prius 5. generáció Meglepetés

by Mészáros Gergely

Egy ideig úgy tűnt, nem készül újabb generáció a Toyota Priusból. A legújabb értesülések szerint azonban mégis folytatódik a japán autó története – csak épp nem úgy, ahogy vártuk.

20191011 02 03 637088 0A hírt felröppentő japán Mag-X autós szaklap szerint nemcsak a dizájn alakul át teljesen, de az öntöltő hibrid helyett kétféle hálózatról tölthető hajtáslánc gondoskodhat az autó hajtásáról.
20191011 02 04 276409 0A hibrid mára teljesen átlagos, hétköznapi jelenséggé vált, de ami jó a felhasználóknak és a környezetnek, az nem az igazi a Priusnak. A modell sajátos formavilága, egyedi kezelőfelülete ugyanis a jövőbe mutató hajtásláncot volt hivatott hangsúlyozni, de ma már nincs miért nyomatékosítani az autó hibridségét, hiszen ez vált majdhogynem általánossá. Ezért sokan úgy gondolták, hogy az aktuális, negyedik nemzedék kifutásakor nincs értelme folytatni a sztorit. A legfrissebb információk szerint azonban a Toyota mégsem hagyja veszni az egyik legerősebb, legjobb csengésű típusnevét. Mi több, a japán magazin úgy tudja, hogy a Toyota már javában dolgozik a Prius ötödik generációján.
20191011 02 08 877411 0De hogy mi veszi át a hibrid hajtáslánc helyét? Nos, a pletykák szerint a Prius hidrogén üzemanyagcellás modellként (FCEV) folytathatná, a Toyota Mirai kistestvéreként. Ráadásul nemcsak a technológia érkezhet a Miraitól, hanem a dizájn is – ha nem is közvetlenül, de merész hangvételét, egzotikus japánságát tekintve mindenképpen. A pontos részletek még nem ismertek, de a Toyota, a jelek szerint, az Prius eddigi pontosan kiszámított, geometrikus formai nyugalmát izgalmasabb, lendületesebb vonalvezetéssel váltaná fel. Az is elképzelhető azonban, hogy a 2019-es Toyota LQ tanulmányautó adná az ihletet.
20191011 02 01 283093 0Visszakanyarodva a hidrogén üzemanyagcellás elektromos hajtáshoz: a hírek szerint az is előfordulhat, hogy ez csak később jelenik meg a Prius palettáján. Sokkal nagyobb esély van a plug-in hibrid és/vagy tisztán elektromos hajtásláncok bevezetésére. Az előbbi jelenleg is szerepel a modell palettáján, de az akkumulátoros verzió sem okozna problémát, hiszen a TNGA-C padlólemez teljes mértékben támogatja a technológiát. Például a Toyota C-HR EV 204 lóerős villanymotorját 54,3 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomag táplálja, akár 400 kilométeren át egy huzamban. Hogy mi az igazság, néhány év múlva kiderül.

forrás: Mag-X

Pin It