Hyundai IONIQ 5 - Ez még csak a kezdet!

by Mészáros Gergely

Fenntartható megoldásaival és innovatív funkcionalitásával az IONIQ 5 új mércét állít az elektromobilitásnak és a hozzá kapcsolódó modern életstílusának, miközben a Hyundai első sorozatgyártású modelljének, a Ponynak is méltó emléket állít. Következzenek a részletek!

Az IONIQ 5 alapját a Hyundai Motor Group kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez tervezett E-GMP (elektromos, globális moduláris platform) padlólemeze adja, annak minden előnyével együtt. Nemcsak meghatározza az újdonság egyedi arányait, hanem többek között lehetővé teszi az utastér környezetbarát kárpitozását, az ultragyors töltési lehetőséget, a V2L funkciót, valamint azokat a fejlett online kapcsolódási és vezetéstámogató szolgáltatásokat, melyek kiemelkedő utazási élményt és biztonságot szavatolnak.
Nem mellesleg a formatervezők is kihasználták a platform nyújtotta szabadságot, s egyfajta időutazásra csábítják a vásárlókat, rávilágítva arra a 45 éves időszakra, mely során a Hyundai az életünk szerves részévé vált. Felidézve a Ponyt, kapcsolatot teremt múlt és jelen között, miközben parametrikus pixel lámpatesteivel, a kasztniba simuló, onnan automatikus kiemelkedő kilincseivel és a kerékívekre rázáródó gépházfedelével már a jövőbe kacsingat. Utóbbi rendkívül szűk illesztési hézagokat garantál, ezzel is optimalizálva az aerodinamikát. Nyúlánk, 3000 milliméteres tengelytávjának és rövid túlnyúlásainak is hála, kimondottan érdekes a 4635 milliméter hosszú, 1890 milliméter széles és 1605 milliméter magas karosszéria látványa, amihez a 20 colos keréktárcsák is hozzájárulnak, mivel róluk is visszaköszön a parametrikus pixel dizájntematika. A kilencféle – közülük öt természet által ihletett - fényezés szintén az IONIQ 5 egyedi arculatát hangsúlyozza.
Az IONIQ 5 az utasterében is markánsan elkülönül a többi középkategóriás crossovertől, hiszen a hatalmas Palaside zászlóshajónál is nagyobb tengelytáv és a sík padló innovatív és komfortos életteret, illetve extra nagy lábteret biztosít az utasoknak. A kabin egyik domináns eleme az univerzális sziget” névre keresztelt padlókonzol, de hasonlóan fontos részlet a különleges, egybefüggő, megtámasztás nélküli panoráma üvegteteje is. (Opcióként napelemes tetővel is megvásárolható.) Előbbinek köszönhetően rugalmasan használható a kabin, például az olyan funkcióit, mint a vezeték nélküli okostelefontöltő vagy USB csatlakozó a hátul ülők is használhatják. Az első fotelek elektromosan állíthatók, s mivel 30 százalékkal vékonyabbak az átlagos ülőhelyeknél, több helyet hagynak a hátsó embereknek. A poggyásztartó 531 literes, s mivel a második sor 135 milliméteres sínen mozgathatók, továbbá 60:40 arányban osztva is dönthetők, könnyedén bővíthető – egészen 1600 literesre. Emellett még 57 liternyi férőhelyet kínál az első csomagtér is.

A három színharmóniában választható belső számos tapintási pontját - az üléseket, a tetőkárpitot, az ajtóburkolatokat, a padlót és a kartámaszokat – fenntartható forrásból származó, környezetbarát anyagok borítják: az újrahasznosított PET-palackoktól kezdve a növényi alapú (bio-PET) és természetes gyapjúfonalakon át a környezetbarát módon feldolgozott, növényi cserzésű bőrig bezárólag.
Hyundai Ioniq 5 2021 5Az IONIQ 5 fejlett technológiáival első osztályú felhasználói élményről kezeskedik. A 12 colos infotainment érintőképernyőből és egy árnyékoló nélkül, szintén 12 colos digitális műszeregységből álló vezetői környezet teljesen személyre szabható. Most először kiterjesztett valósági Head-Up kijelző is rendelhető egy Hyundaihoz, miközben az infotainment és szórakoztató központ új Jong-e grafikus kezelőfelületet alkalmaz. A kormánykerék fűthető, mögötte rejtőzik az irányváltó, a „műszerfal” mellett található fémbetéten pedig többcélú tárolótálca helyezhető el. A továbbfejlesztett Bluelink® Connected Car szolgáltatások legújabb verziója révén a tulajdonosok az okostelefonjuk segítségével vagy szóbeli utasításokkal vezérelhetik az autójukat, így még kényelmesebben és élvezetesebben utazhatnak, amihez a BOSE audiorendszer kiemelkedő zenei hátteret ad.
Hyundai Ioniq 5 2021 6A Hyundai SmartSnese fejlett vezetéstámogató rendszer legfrissebb nemzedéke ugyancsak hozzájárul a gondtalan és biztonságos helyváltoztatáshoz. Például az Autópálya asszisztens 2 (HDA2) az előre tekintő kamera, radarok és navigációs adatok segítségével önállóan szabályozza a jármű sebességét és követési távolságát, valamint a forgalmi sáv közepén tartja azt. Mi több, még a sávváltásban is segíti a pilótát. A ráfutásos balesetet megelőző rendszer (FCA) nem pusztán felismeri a közlekedés többi résztvevőjét, a kocsikat, a gyalogosokat vagy a kerékpárosokat, és megakadályozza az ezekkel való ütközést, hanem kereszteződésben, sávváltáskor is támogatja a sofőrt. Érdemes még megemlíteni az intelligens sebességkorlátozó táblafelismerő rendszert, az adaptív távfényt vagy az aktív holttér-figyelőt, de még ezeken kívül is bőven lehetne folytatni a sort.

hyundaiioniq5tablazat

De térjünk rá inkább az IONIQ hajtási konfigurációira, melyek ügyesen igazodnak a vevők mobilitási igényeihez. Kétféle - 58 kWh-ás vagy 72,6 kWh-ás -akkumulátorcsomag közül választhatnak, ahogy villanymotorból is kettő áll rendelkezésre. Az egyiknél csak a hátsó tengelyen, míg a másiknál elöl és hátul egyaránt található elektromos motor. A kínálat csúcsán a 72,6 kWh-ás akkumulátorral társított összkerékhajtású (AWD) hajtáslánc áll, ennek rendszerteljesítménye 225 kW; maximális kombinált forgatónyomatéka 605 Nm, s 5,2 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h-ra. Ugyanez az energiatároló egység kétkerék-hajtással társítva 470-480 kilométeres elektromos hatótávolsággal vértezi fel az IONIQ 5-öst - WLTP norma szerint. A végsebesség minden esetben 185 km/h.
Hyundai Ioniq 5 2021 29Az IONIQ 5 E-GMP padlólemeze 400V és 800V töltési rendszereket is képes kezelni, mivel a világelső, szabadalmaztatott technológia a villanymotort és az invertert felhasználva átalakítja a 400V-ot 800V-ra, így gondoskodva a kiszámítható töltési kompatibilitásról. 350 kW teljesítményű töltőt használva az IONIQ 5 mindössze 18 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tankolható, vagyis 5 perc alatt 100 kilométer megtételére (WLTP) elegendő töltést képes felvenni. Mindezen túl a V2L funkcióval a felhasználók bármilyen elektromos berendezést (pl. elektromos kerékpár, elektromos robogó vagy kempingfelszerelés) tölthetnek vagy működtethetnek a járműről. Legnagyobb kimenő teljesítménye 3,6 kW. A V2L csatlakozó aljzat a második üléssor alatt található, és a jármű aktív állapotában használható.
Hyundai Ioniq 5 2021 30S ezzel még nincs vége, folyt. köv.! Az IONIQ 5 bevezetése csupán az első mozzanat a kifejezetten elektromos járművek elterjesztésében, egyben újabb lépes a vállalat tiszta mobilitási célkitűzéseinek megvalósítása felé. Hamarosan érkezik az IONIQ 6 elektromos szedán, az IONIQ 7 felső kategóriás elektromos szabadidőjármű...

Pin It