Volvo C40 Recharge - A kacsafarkú

by Mészáros Gergely

A szabadidőjárművek előnyeit a kupékra jellemző kecsesebb formavilággal ötvöző C40 a Volvo első olyan típusa, melyet eleve és kizárólag tisztán elektromos járműnek terveztek. Ráadásul csak online lesz megvásárolható.

A Volvo globális eladásainak 50 százaléka már 2025-re tisztán elektromos járművek teszik ki, míg a fennmaradó 50 százalékot hibrid modellek adják. 2030-ra pedig a tervek szerint minden újonnan eladott Volvo elektromos lesz.
„A C40 Recharge a Volvo jövőjét képviseli, demonstrálva a célt, amely felé tartunk” – mondta Henrik Green, a vállalat technológiai igazgatója. „A modell tisztán elektromos, kizárólag online lesz rendelhető, méghozzá gyors szállítással, ráadásul praktikus és kényelmes gondoskodási csomagot kínálunk hozzá. Még soha nem volt ilyen élvezetes új Volvóhoz jutni.”
Habár a CMA platformra épülő C40 Recharge hátsó része meglehetősen forradalmi a Volvók között, lenyűgözően jól néz ki a kupésan alacsonyan húzódó és dinamikusan lejtő tetővonalával. Az új orrkialakítás ugyanakkor a jövő elektromos modelljeinek jellegzetes ismertetőjegye lesz, miközben a karakteres fényszórók ultramodern LED pixeles technológiát használnak.
A belső terében emelt üléspozíció és bőrmentes kárpitozás várja az utasokat, akik számtalan exkluzív szín és dekorelem közül is választhatnak. Akárcsak az XC40 Recharge, úgy a C40 Recharge is a piacon elérhető egyik legkiválóbb infotainment rendszert kínálja, amelyet a Volvo a Google-lel közösen fejlesztett ki, és amely az Android operációs rendszerre épül. Így számtalan beépített Google alkalmazást és szolgáltatást kínál, a Google Térképtől kezdve a Google Asszisztensen át a Google Play áruházig bezárólag. Az online kapcsolódásról ugyanakkor korlátlan adatkapcsolat gondoskodik, emellett az autó fedélzeti rendszereinek szoftvere vezeték nélküli kapcsolaton keresztül frissíthető. Ezáltal a C40 Recharge folyamatosan egyre jobb és egyre fejlettebb lesz.

A skandináv újdonság hajtásáról két villanymotor – egy elöl, egy hátul – gondoskodik, melyeket egy 78kWh kapacitású akkumulátor-csomag táplálja. Az energiatároló egység gyorstöltéssel körülbelül 40 perc alatt 80 százalékos szintre tankolható. A C40 Recharge várható hatótávolsága mintegy 420 kilométer lesz, az online szoftverfrissítésekkel azonban várhatóan egyre több kilométert tud megtenni az autó egyetlen töltéssel.
volvoc40recharge19A tisztán elektromos C40 Recharge kizárólag online lesz rendelhető, nagyban leegyszerűsített kínálattal. Ám a Volvo C40 Recharge vásárlásakor olyan praktikus gondoskodási csomagot kapnak a vásárlók, amely az autóhasználat minden aspektusát lefedi, a karbantartástól kezdve a garancián át az asszisztencia szolgáltatásokig, a biztosítástól az otthoni töltési megoldásokig.
volvoc40recharge04Az C40 Recharge gyártása idén ősszel veszi kezdetét; a modell az XC40 Recharge szabadidőjárművel közös gyártósoron, a Volvo Cars genti (Belgium) üzemben készül. Az elkövetkező években számos további elektromos modell követi majd.

Pin It