Citroën ë-Berlingo (személy) - Nem újdonság

by Mészáros Gergely

Szinte az összes testvére szerepelt már nálunk, bemutattuk a haszonjármű-változatát, a Peugeot emblémás személy és furgon kivitelét, a Toyota-féle személy- és áruszállító verziót, akkor miért pont ő maradna ki. Szóval, a Citroën ë-Berlingo következik, de sok újdonságot azért ne várjanak tőlünk, tőle.

A Citroën 1996-ban nemcsak új szegmenst, hanem új közösséget is teremtett: a kompakt egyterűek kedvelői ragaszkodnak a Berlingo karakteres, praktikus és sokoldalú személyiségéhez. A mérete városban is ideális, a belseje viszont kellően tágas – ezt keresik azok a vásárlók, akik nem engednek a térigényükből, és ez az, ami folyamatosan vonzóvá teszi a Berlingót egy olyan piacon, ahol egyre ritkábbak a hozzá hasonló megoldások. Az elektromos változat érkezése igazi fordulópont a modell történetében, ugyanis olyan hamisítatlanul modern választ ad az egyterű szegmenssel kapcsolatos környezetvédelmi kihívásokra, amelyek különösen erősen foglalkoztatják a vevőiket. Ők ugyanis általában kötődnek a természethez, érzékenyek a saját ökológiai lábnyomukra, és fegyelmezetten kezelik saját költségvetésüket is. Márpedig az elektromos meghajtás összeköti a kellemest a hasznossal: az elektromos technológia legmodernebb vívmányait használva magasabb szintre emeli a biztonságos, kellemes és sima utazási élményt, miközben a legkevésbé sem enged a Berlingo oly nagyra értékelt funkcionalitásából.
Az ë-Berlingo a kompakt egyterűek osztályának megkerülhetetlen, úttörő szereplője - az összes olyan ütőkártyával és innovációval, amelyek a korábbi generációkat is sikerre vitték. Többek között - a Citroën Advanced Comfort® program keretében - figyelemreméltó megoldásokat ígér tágasság, kényelem, modularitás és fénykomfort tekintetében. A fedélzeten garantált a jó hangulat, akár 5, akár 7 utas esetén is.
A tulajdonosok ugyanis a saját igényeik szerint választhatják meg a karosszéria hosszát: a rövidebb M változat 4,4 méter, az XL pedig 4,75 méter hosszú. Az e-Berlingo magassága mindkét esetben 1,9 méter, azaz minden parkolóházba könnyedén bejut. Ahogy az utasok is a tágas utastérbe a méretes tolóajtókon keresztül, vagy csomagok a méretes raktérbe. A sötétített hátsó szélvédő külön is nyitható. Nyilvánvaló, hogy az XL verzió különösen nagyvonalú helykínálattal rendelkezik, többek között kényelmes lábtérrel és akár 3,05 méter hosszú tárgyak szállítási lehetőségével csábít. Egyébként a második sor különálló ülései együtt és külön is ledönthetők, tetszés szerint konfigurálhatók, akár egészen a padló síkjába is behajtogathatók. A harmadik sor két férőhelye pedig kivehető, az XL változaté sínen csúsztatható, így változtatható a rak- és utastér mérete. A kalaptartó ugyancsak két pozícióban rögzíthető: magasan illetve középen. Emellett az ë-Berlingo összesen 167 liternyi belső tárolóhelyet kínál a kabinjában, melyek közül kiemelkedik a Modutop tárolóegység. A tető hosszában végignyúló rendszer alulról áttetsző, így látjuk a benne elhelyezett holmikat.
citroeneberlingoszemely2021dzsRészben a panoráma üvegtetőnek is köszönhető, hogy az ë-Berlingóban minden út pihenéssé változik. Valamint az azonnal rendelkezésre álló nyomatéknak köszönhetően az indulás teljesen zökkenőmentes és sima, csakúgy, mint a fokozatmentes sebességváltás melletti gyorsulás. Az elektromos hajtáslánc sem zajt, sem vibrációt nem kelt. Ezek a tulajdonságok társulnak az olyan, már ismert kényelmi szolgáltatásokhoz, mint a magas építésű ülések, a könnyű járású kormánykerék vagy a 10,8 méteres fordulókör.
Az elektromos motor a kiválasztott vezetési mód és a vezetési stílus függvényében vezérli a meghajtó erőt. A 100 kW (136 LE) teljesítmény és a 260 Nm nyomaték minden vezetési módban 135 km/h végsebességet tesz lehetővé. A különböző vezetési módok között az ë-Toggle elnevezésű sebességváltóhoz kapcsolódó menetmód gombbal választhatunk, az alábbiak szerint:

  • Normal – 80 kW/210 Nm: optimális kompromisszumot nyújt a nagy hatótáv és a dinamikus menetteljesítmény között.
  • Eco – 60 kW/180 Nm: optimális energiafelhasználást biztosít azzal, hogy visszafogja (de nem kapcsolja ki) a fűtés és a légkondicionálás teljesítményét, valamint a motor nyomatékát.
  • Power - 100 kW/260 Nm: maximális terhelés esetén segíti az autó teljesítményének teljeskörű kihasználását.

Mivel a kompakt egyterűek használóinak is igen sokrétűek a mobilitási igényei, az ë-Berlingo igazi kaméleonként egyik napról a másikra alkalmazkodik egészen eltérő igényekhez. Egyrészt szabadon behajthat a korlátozott forgalmú belvárosi zónákba is, másrészt hosszabb utakra is gond nélkül elszállítja utasait. Az 50 kWh kapacitású lítiumion akkumulátor hatótávja vezetési módtól és stílustól függően akár 280 km is lehet.
citroeneberlingoszemely2021csA hatótáv növelése érdekében természetesen az ë-Berlingo hajtáslánca is visszanyeri és újra hasznosítja a fékezés és lassítás során felszabaduló energiát, a hatékonysága a B jelzésű gomb megnyomásával fokozható. Az ülések, illetve a csomagtér padlója alá rejtett akkumulátorok ráadásul nem csökkentik a beltér nagyságát, töltöttsége a műszerfalon folyamatosan nyomon követhető. Töltése többféleképpen történhet. Szupergyors töltéssel 100 kW teljesítményű kúton 30 perc alatt 80 százalékosra tankolható, de 2-es típusú kábellel otthon, 26 amperes Greem’Up aljzattal és adapterrel kevesebb, mint 15 óra alatt feltölthető.
citroeneberlingoszemely2021aA kompakt egyterűek meglehetősen praktikusak ugyan, karosszériájuk viszont nem kifejezetten aerodinamikus. Ezért az elektromos technológia kifejlesztésének egyik legfontosabb célja e modellek esetében a környezeti hatások és az üzemeltetési költségek csökkentése volt. Az elektromos meghajtású modellekben nem kell motorolajat, légszűrőt, üzemanyagszűrőt, váltóolajat stb. cserélni. Vagyis karbantartásuk mintegy 30 százalékkal kerül kevesebbe, mint belsőégésű motorral szerelt társaiké, és üzemanyagköltségük is kifejezetten mérsékelt: az ë-Berlingo átlagos energiafogyasztása 100 km-en 18 kWh, ami kb. 3 eurós költséget jelent. Ráadásul az ë-Berlingó időzítve is tölthető, olyan időszakra programozva a folyamatot, amikor az elektromos energia ára alacsonyabb.
A My Citroën alkalmazásnak hála nemcsak a távolból ellenőrizhető - okostelefonon vagy tableten - az akkumulátor töltöttségi szintje és az aktuális hatótáv, hanem beállítható az időzített utastér-fűtés és a programozott töltés is. Ezek a funkciók az autó érintőképernyőjén, az „Energie” menüponton keresztül is elérhetők. A Free2Move alkalmazás azzal könnyíti a töltést és a parkolást, hogy (Franciaországban) több mint 220 ezer töltőpontot tart nyilván és képes megmutatni. Mindezen túl a Citroën személyre szabott töltési megoldásokat is ajánl, beleértve a szükséges berendezéseket (standard vagy Green’Up aljzat, illetve Wallbox), valamint azok felszerelését akár otthon, akár a munkahelyen.
citroeneberlingoszemely2021dzVégül, de nem utolsósorban az ë-Berlingo összesen 18 olyan technológiai megoldást kínál, mely hozzájárul a biztonságos és gondtalan vezetéshez. Helyet kapott például a kulcs nélküli nyitás-zárás és indítás, a színes head-up display (újdonságként a szegmensben), a visszagurulás-gátló, az első, hátsó és oldalsó parkolószenzor, a tolatókamera Top Rear Vision funkcióval, az intelligens távolsági fényszóró-vezérlés, az elektromos rögzítőfék, a tempomat és sebességkorlátozó, valamint a Park Assist. A biztonságért pedig az Active Safety Brake vészfékező rendszer, az aktív sávtartó asszisztens, az éberségfigyelő, az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer, a pihenő beiktatására figyelmeztető jelzés, a vontatmánystabilizáló, a lejtmenet-szabályozóval kibővített Grip Control kipörgésgátló, a kibővített táblafelismerő és sebességhatár-ajánló rendszer és a holttér-figyelő felel.
„A Berlingo elektromos változatának kifejlesztése során kettős célunk volt: egyrészt hogy megfelelő hatótávot biztosítsunk, másrészt pedig hogy ügyfeleinknek semmiféle kompromisszumot ne kelljen kötniük, hogy továbbra is maximálisan megélhessék fontos tevékenységeik teljes skáláját. Az ë-Berlingo a biztonság és a kényelem magasabb szintjét hozza el a felhasználók mindennapjaiba: a vezetés könnyed, sima és csendes, az utazás nem károsítja a környezetet, ráadásul a költségvetésre is tekintettel van. Ezek rendkívül fontos ügyfélelvárások ebben a szegmensben, amely a karosszéria formája miatt igen komoly kihívásokkal küzd mind CO2-kibocsátás, mind pedig fogyasztás tekintetében. Büszkék vagyunk arra, hogy a Berlingo, a kompakt egyterűek szegmensének megteremtője, az elsők között kínál elektromos alternatívát” –foglalta össze Laurence Hansen, a Citroën stratégiai és termékfejlesztésért felelős igazgatója az ë-Berlingo lényegét.

Pin It