KIA EV6 - „Egyesült ellentétek”

by Mészáros Gergely

A tisztán elektromos hajtású EV6 a KIA első modellje, mely a márka új dizájnfilozófiája, a természet és az emberi lét kontrasztjaiból ihletet merítő „Egyesült ellentétek” jegyében született. S hogy mit is jelent pontosan mindez? Rögtön kiderül! 

A márka új vizuális identitását definiáló, így valamennyi modelljére kiterjedő formanyelv tehát a természet és az emberi lét ellentételeiből építkezik, s öt alapvető pillére van: a „Természetesen bátor”, az „Okkal élvezetes”, a „Fejlődés ereje”, az „Életteli technológia” és a „Boldogság feszültsége”. Ezen alapvető támpontok mögé kell bepillantanunk, hogy megértsük az új formanyelv lényegért, ezek rejtik a titkokat. A „Természetesen bátor” például azon törekvéseket fogja össze, hogy az autót egyszerre organikus és technikai struktúrák, felületek alkossák, s a tiszta vonalak mellett jelen legyenek a folyamatosan változó, bátor idomok is. Az „Okkal élvezetes” pillér az érzésekre, a hangulatokra összpontosít, megnyugtatva vagy éppen inspirálva az utasokat, aminek köszönhetően több természetes eredetű anyag és fiatalos, játékos színárnyalat lesz a kabinban. A „Fejlődés ereje” abban rejlik, hogy a jövő dizájnja a már megszerzett tapasztalatokra és átfogó kreativitásra épít, ezeket felhasználva változik tovább. Az „Életteli technológia” az olyan új műszaki megoldásokat öleli fel, mely segíti az ember és gép közötti kapcsolatot, újragondolva többek között a konnektivitás lehetőségeit. Végül, de nem utolsósorban pedig a „Biztonság feszültsége” az ellentétes erőket használja fel ahhoz, hogy ezekből kiegyensúlyozott formát teremtsen.
„Arra törekszünk, hogy autóink természetes élményeket hordozzanak, olyanokat, amelyek jobbá, és élhetőbbé is teszik ügyfeleink mindennapjait. Célunk a KIA márka fizikai élményeinek megtervezése, eredeti, újítóhatású és izgalmas elektromos autókkal. Formatervezőink elképzelései és a márka céljai most jobban összetartoznak, mint valaha. Tevékenységeink központjában az autóvásárló és autót használó ügyfél áll, ez határozza meg minden döntésünket” – foglalta Karim Habib, a Kia alelnöke, és globális formatervezési vezetője.

S most következzen végre ténylegesen az EV6, a KIA első, kifejezetten elektromos hajtásra tervezett modellje, mely az erre a célra fejlesztett e-GMP padlólemezre épül. A crossoverek világa által inspirált újdonságon a dél-koreai márka három vezető - namyangi, frankfurti, illetve a kaliforniai irvine-i - dizájnstúdiója közösen dolgozott, s az autó megjelenése a „Fejlődés erejének” megtestesülése. Letisztult frontrészét a jellegzetes nappali menetfények határozzák meg, hiszen ezek alkotják a „Digitális tigrisorr” alapjait, azaz a KIA közismert hűtőmaszkjának elektromos korszakát. Eközben a markáns fénykibocsátási képet adó világító egységek alatt húzódó légbeömlő szélesebbnek mutatja az EV6-ot, valamint kihangsúlyozza annak technikai töltetét. Egyébként az kocsi alatt áramló levegőt apró terelőlemezek vezetik a sík borítású padlólemez alatt a megfelelő irányba, a minél kedvezőbb légellenállás érdekében. Oldalnézetből az erőteljes élek, s az ajtók alsó részén végigfutó karaktervonalak tűnnek fel elsőként, melyek a döntött szélvédővel és C-oszloppal kifejezetten dinamikus hatást keltenek. A hátsó szélvédő fölötti légterelőnek ugyancsak a légáram terelése a feladata, a lámpák felé irányítva azt.
kiaev6“Határozott és hatásos formákat kívántunk alkotni, kifinomult és magas technikai színvonalú részletekkel, tiszta arányokkal és egyedi, futurisztikusan elektromos autós megjelenéssel” – mesélte Karim Habib.
kiaev6dA lakberendezők munkáját nagyban megkönnyítette, hogy az E-GMP platform a korábbinál jóval szabadabb kezet, több mozgásteret biztosít számukra a tervezés folyamán, márpedig az innovatív térkihasználás a vezetési élményt is nagyban befolyásolja. Az utastér legfeltűnőbb és legspécibb eleme a nagyméretű, ívelt és egybefüggő audiovizuális és navigációs képernyő, mely ugyancsak hozzájárul a jó térérzethez. A vezető előtt jelennek meg a főműszerek információi, a középkonzol vonalában pedig az infotainment, alatta pedig a fűtés, a szellőzés és a légkondicionálás érintőkapcsolói. A vékony és könnyű ülések huzata önálló látványelemként is helytálló lenne, nem mellesleg pedig a tartós szövet újrahasznosított műanyagból készül.
kiaev6bA műszaki specifikációkat egyelőre nem árulta el a KIA, ám az EV6 márciusi, online világpremierjén biztosan minden kiderül róla. Viszlát!

Pin It