Mercedes-Benz EQS Felhasználóbarát és környezetkímélő

by Mészáros Gergely

A Mercedes-Benz elkezdte új generációs nagyteljesítményű akkumulátorainak gyártását a Stuttgart-Hedelfingenben található gyárban. Az itt készülő modulok elsőként a vadonatúj EQS luxusmodellbe kerülnek, amelynek világpremierje 2021. április 15-én lesz.

mercedesbenzeqs02A Mercedes-Benz vadonatúj, kimondottan elektromos autókhoz tervezett platformjára épülő EQS a márka elektromos zászlóshajójaként mutatkozik be. Az EQS esetében az ügyfelek a luxuskategória minden előnyét kiélvezhetik, sőt, az alapoktól elektromos hajtású felépítésnek köszönhetően a modell helykínálat és formatervezés tekintetében új mércét állít fel. A csiilagos újdonság különböző méretű akkumulátorokkal lesz elérhető különféle hatótávval és teljesítménnyel. A legnagyobb, 108 kWh-s egységgel az EQS a WLTP norma szerint több mint 700 kilométeres hatótávot tud felmutatni, amelyet kategóriaelső aerodinamika is elősegít.
mercedesbenzeqsinteriorAz EQS házon belül fejlesztett szoftverei vezeték nélkül, over-the-air (OTA) frissítéssel bármikor aktualizálhatók, így a modell energiamenedzsmentje is mindig a legmodernebb szinten marad. Emellett a Mercedes-Benz EQ almárka új zászlóshajója kétirányú töltésre is képes lesz. Ez azt jelenti, hogy az EQS a japán CHAdeMO standardnak megfelelően képes becsatlakozni a hálózatba, így például működhet napelemes rendszerek köztes tárolójaként, áramszünet esetén pedig áramforrásként is.
mercedesbenzeqsinterior01A zöld áram megújuló energiaforrásból származik, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy az elektromos autók és felhasználói jelentősen csökkentsék ökológiai lábnyomukat. A kutatások szerint az elektromos autók élettartama során keletkező széndioxid felét a felhasználási fázis adja, melynek során olyan áramból üzemeltetik őket, amelyek széndioxid-kibocsátó forrásból keletkeztek. Ezt igyekszik csökkenteni a több mint 200.000 töltőállomáson elérhető Mercedes-Benz Green Charging funkció. Az összes EQ és konnektoros hibrid modellhez elérhető megoldás garantálja, hogy a felhasznált energiát a Mercedes-Benz később zöld áramból pótolja, akár zöld áramkvóta vásárlásával, akár megújuló energiaforrásokba való befektetéssel.
mercedesbenzeqsinterior02A Mercedes me Charge folyamatosan növekvő hálózata világszerte már több mint 500.000 AC és DC töltőpontot ismer, amelyből 200.000 Európában található. A Mercedes me Charge segítségével 400 különböző szolgáltató töltőállomásához férhetnek hozzá egyetlen helyről a Mercedes-Benz ügyfelei, a kényelmesebb fizetés és az átláthatóbb elszámolás pedig kényelmes, egyszerű utazást tesz lehetővé átlátható és könnyen tervezhető töltésekkel. Csak meg kell adnia a fizetés módját, majd ezt követően minden folyamat automatikusan történik, külföldről is. Az egyes töltésekről aztán a hónap végén kap összegző számlát a tulaj. Ezen felül a Plug&Charge funkció egyszerű és kényelmes töltést biztosít az EQS felhasználói számára: az ezzel kompatibilis töltőoszlopokon a töltési folyamat azonnal elindul a kábel csatlakoztatását követően. Az ügyfél azonosítása automatizáltan történik, közvetlenül a töltőkábelen keresztül.
mercedesbenzeqsinterior04A töltőállomások Plug&Charge kompatibilitásával kapcsolatban a felhasználók az EQS központi rendszerén vagy a Mercedes me alkalmazásban tájékozódhatnak, igény esetén pedig kizárólag ezekre is rákereshetnek. A jövőben ez a kényelmes töltési funkció elérhető lesz az IONITY töltőállomásokon is. Emellett az MBUX központi rendszeren keresztül történő azonosítással, a Mercedes me alkalmazás segítségével vagy a Mercedes me Charge töltőkártyával is lehet egyszerű töltést kezdeményezni az egyes szolgáltatók saját megoldásain kívül.
mercedesbenzeqsinterior05Az akkumulátor celláinak előállítása karbonsemleges megvalósításban történik, a különleges kialakítás pedig a felhasznált kobalt arányát körülbelül tíz százalékra csökkenti. A gyártás lábnyomának csökkentése döntő fontosságú szerepet játszik a Mercedes-Benz fenntarthatósági törekvéseiben. Az EQS az új S-osztállyal együtt a Sindelfingenben található “Factory 56-ban” készül, amely jelenleg is karbonsemlegesen üzemel. 2022-től a Mercedes-Benz összes személyautó- és kishaszongépjármű-gyára, a hedelfingeni akkumulátorgyárat is beleértve széndioxid-semlegesen fog működni.

Pin It