Lexus LF-Z Electrified - Hírnök

by Mészáros Gergely

Az LF-Z Electrified előrevetíti a Lexus jövőjét: pontosan azt a stílust, technológiát és vezetési teljesítményt testesíti meg, amit a japán márka 2025-re tervez elérni. Nézzük!

A járműipar éppen egy “százévenként egyszeri” átalakulási folyamaton megy keresztül, melynek során reagálnia kell az emberi értékek és életstílus példa nélküli változásaira, biztosítania kell vásárlói mobilitását, és felelnie kell a karbonsemleges életmód sürgető társadalmi kérdésére is, magáévá téve az ENSZ ‘fenntartható fejlődési céljait’ (SDG) is. Épp ezért az eddig megszerzett értékes tudására építve a Lexus csúcsra járatja a kutatási és fejlesztési tevékenységét, s még inkább a vevők várakozásait túlszárnyaló fantasztikus vezetési élmény kínáló luxusautókat gyártson. 2025-ig húsz új vagy továbbfejlesztett modellt mutat be, köztük több mint tíz tisztán elektromos, plug-in hybrid és öntöltő hibrid típust. Gyakorlatilag valamennyi modelljéhez kínál majd valamilyen elektromos hajtásláncot. Egyúttal tovább erősíti szedán- és SUV-kínálatát, továbbá bemutatja az önvezetésre is alkalmas járművekben rejlő lehetőségeket is. 2050-re a cél pedig, hogy minden autója teljes életciklusán keresztül megvalósuljon a karbonsemleges működés: ezt a gyártás és felhasználás, az alkatrész- és járműlogisztika, a hulladékgazdálkodás, a feldolgozás és az újrahasznosítás segítségével fogják elérni. Ennek jegyében 2024 márciusában megkezdi működését a Lexus új üzleti és technológiai központja Japánban, Simojamában, ahol a gépkocsik következő generációjának formatervén, fejlesztésén és tervezésén dolgozó részlegek szorosan együttműködnek majd, valamint külső partnereikkel is nyitott és értékes kooperációt folytatnak.
De visszatérve az LF-Z Electrified-hoz, a 4880 milliméter hosszú, 1960 milliméter széles és 1600 milliméter magas újdonság egy külön erre a célra tervezett EV platformra épül, mely „az elektromos technológiát oly módon használja fel, hogy az a járművek teljesítményében jelentős fejlődést eredményezzen.” Az akkumulátor és a motor optimális elhelyezésnek hála nemcsak az autó tömegeloszlása ideális, hanem merevebb struktúrát és alacsonyabb súlypontot eredményez. Nem mellékesen pedig segít kiszűrni az út felöl érkező zajokat és rezgéseket, vagyis jobb utazási komfortot, csendesebb kocsikázást és kényelmesebb kabint biztosít.

A Lexus új DIRECT4 rendszere mind a négy keréknél külön szabályozza a nagy nyomatékú motor teljesítmény-leadását. A rendszer az adott vezetési szituációhoz alkalmazkodva első-, hátsó-, vagy összkerékhajtásra is alkalmas. Érzékenyen reagál a vezető minden beavatkozására, erőteljes gyorsulást és kiváló kanyartulajdonságokat nyújt. Ehhez a fizikai kapcsolat nélküli by-wire kormányzás is hozzájárul, ami precíz irányíthatóságot és nagyobb ívmeneti pontosságot nyújt, szintén kiszűri az aszfaltról származó nem kívánt vibrációkat.
S ahogy azt már fentebb említettük, az LF-Z Electrified tanulmány azt is megmutatja, hogy merre halad a márka: a tervezők célja olyan letisztult és magával ragadó formák kialakítása, melyek egyedi arányokban és látványban öltenek testet. A dizájn másik fontos eleme a sallangmentes utastéri rész, mélyre húzott első és emelkedő hátsó résszel – vagyis az elektromos autókra jellemző formai megjelenéssel. Eközben a nagy átmérőjű kerekeket az autó sarkaiba tolták, ezzel is segítve az alacsony súlypont kialakítását, és feldobva a megjelenést. Összességében pedig továbbfejlesztették az ikonikus, orsó formájú hűtőmaszkot, s megalkották az „orsó karosszériát”. Ugyanakkor a forma egyértelműen visszautal a DIRECT4 rendszer működésére, az ajtókon elölről hátrafelé húzódó, finoman egymásba kapcsolódó, mégis dinamikus felületváltásokkal és a kerékjáratok látványos kidolgozásával.
lexuslfzelectrified25Az utastérben az új Tazuna műszerfal-koncepció magasabb szintre emeli a Lexus emberközpontú filozófiáját, melyet a ló és lovasa közötti kapcsolat inspirált. A kommunikációt jelentő gyeplőt ezúttal a kormányra épített kapcsolók és a head-up kijelző helyettesíti, lehetővé téve, hogy a pilóta intuitív módon férjen hozzá az információkhoz, és anélkül kezelje a különböző funkciókat, hogy megváltoztatná látószögét. A beltér szívének tekinthető műszerfalat alkotó kijelző panel az utasokhoz képest mélyen helyezkedik el, ezáltal a nyitottság érzetét kelti, illetve az omotenashi minőséget sugározza.
lexuslfzelectrified24Az LF-Z Electrified mesterséges intelligenciája (AI) folyamatos támogatást nyújt és aktív szerepet játszik, megismerve a vezető preferenciáit és vezetési szokásait, az egyszerű mindennapi használathoz a beszédalapú kommunikáció is hozzájárul. Valódi kulcs nem jár a Lexus-hoz, a tulajdonos és a családja számára egy digitális kulcs adja a hozzáférést a négykerekűhöz. Bizonyos funkciók (pl. az ajtó zárása és nyitása) okostelefonon keresztül is működtethetők. Az ajtók E-Latch rendszerrel működnek, ami azt jelenti, hogy amikor a sofőr vagy egy utas a kulccsal megközelíti a LF-Z-t, automatikusan megjelenik a kiemelkedő kilincs, az ajtó zárja kiold, majd finoman kinyílik a kilincs belsején levő szenzor megérintése után. Kiszálláskor csak meg kell nyomni az ajtónyitó kapcsolót. Ekkor az autó szenzorai figyelik a környezetét és jelzik, hogy másik „gép” vagy kerékpáros tűnik fel. A panorámatető automatikusan sötétedő (intelligens) üvegből készül, szükség esetén azonban el is sötétíthető, sőt az éjszakai eget szimuláló fények is kapcsolhatók rajta. A tető közepén elhelyezett érintőpanel segíti az elöl és hátul utazók kommunikációját, az állítható támlájú hátsó ülésekben masszázsfunkció is működik. A következő generációs Mark Levinson audiorendszer a nemzetközi koncerttermek hangminőségét kínálja az utastérben.
lexuslfzelectrified19Végül, de nem utolsósorban következzen a lényeg: a 2950 milliméteres tengelytávval rendelkező LZ-F Electrified villanymotorja 400 kW-ot és 700 Nm-t mozgósít, hatótávja pedig – WLTP szabvány szerint – eléri a 600 kilométert. 90 kWh-s kapacitású lítiumion akkumulátorát maximum 150 kW-os töltővel tankolhatjuk.
lexuslfzelectrified29Koi Sato, a Lexus International elnöke és ügyvezető márkaigazgatója így fogalmazott a világpremieren: „Szeretném kifejezni szívből jövő köszönetemet annak a sok-sok embernek, akik a rengeteg nehézség és akadály ellenére is oly keményen dolgoznak. Miközben valóra váltjuk társadalmi víziónkat, és elérjük a karbonsemleges társadalmi működést, továbbra is élvezetet és örömet kínáló autókat gyártunk, hozzájárulva fogyasztóink, illetve minden, a Lexus márkával kapcsolatba kerülő ember boldogságához. Az idén érkező két új modellel indulva tovább folytatjuk az innovatív termékek fejlesztését, amelyek új élményeket kínálnak különböző életstílusú vásárlóinknak. Reméljük, hogy örömüket lelik majd a Lexus márka jövőképében, és erős elhatározásában, hogy megteremtse a jövő mozgási szabadságot nyújtó társadalmát.”

Pin It