MINI Electric Pacesetter - Biztonsági autó

by Mészáros Gergely

Mostantól a MINI Electric Pacesetter teljesít szolgálatot az ABB FIA Formula E versenysorozat hivatalos biztonsági autójaként. Műszaki alapját a sorozatgyártásban kínált MINI Cooper SE adja, megszületése pedig a MINI tervezőrészlege, a BMW Motorsport, az FIA és Formula E közötti együttműködés gyümölcse.

A JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter biztonsági autót kifejezetten versenypályás használat szerint fejlesztették ki a mérnökök, a valaha készült legdinamikusabb tisztán elektromos meghajtású MINI-ként. „A végeredmény a technológiai precizitás és az érzelmi telítettség magával ragadó szimbiózisa, ahol a formai megoldásokat a funkcióknak rendeltük alá, számos stílusjegyet pedig technikai okokból fejlesztettünk ki” – nyilatkozta Oliver Heilmer, a MINI vezető formatervezője. „Szorosan együttműködtünk kollégáinkkal a BMW Motorsporttól, például a kerékjárati ívek, illetve az első és a hátsó lökhárító kialakításánál, vagy a súlycsökkentő intézkedések optimalizálásánál. A modell látványos, technológiailag kifinomult formanyelve az érzelmi telítettség és a pezsgő izgatottság átfogó élményét hirdeti.”
A biztonsági autó frontrészén a MINI klasszikus stílusjegyei, a kör alakú első fényszórók és a hatszögletű hűtőrács azonnal felismerhetővé teszik az újdonságot. A jellegzetes MINI John Cooper Works kiegészítők – a modell megnövelt nyomtávjaihoz igazított kerékjárati ívek és a koptatókkal megnövelt, mélyre húzott első lökhárító – eközben a frontrész sportosságát nyomatékosítják. A zárt hűtőrács és a MINI Electric embléma ugyanakkor az elektromos meghajtásra utalnak. Előbbit aerodinamikai okokból szinte teljes egészében lezárták a fejlesztők, hiszen a biztonsági autó hálózatról tölthető hajtásláncában gyakorlatilag nincs szükség hűtőrendszerre. A mérnökök ugyanakkor nyitva hagyták a hűtőrács alatti frontrészt és az első lökhárító két oldalába vágott, majdnem szögletes légbevezető nyílásokat, amelyek az első kerekek fékrendszereihez szállítják a hűtőlevegőt. A biztonsági autó fehér jelzőfényeit harmonikusan a motorháztetőbe integrálták, a klasszikus MINI versenycsíkok pedig egészen az autó hátuljáig nyúlnak.
A JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter oldalnézetből is felettébb dinamikus. A geometriailag kihangsúlyozott ívtoldások (gondosan kidolgozott aerodinamikai élekkel) és a sportos küszöbtoldatok már álló helyzetben is a sportos haladást éltetik. A Black-Neon / Orange kéttónusú árnyalatban virító négyküllős, 18” méretű, kovácsolt könnyűfém keréktárcsák eközben szinte teljesen kitöltik a kerékjárati íveket. Az ívtoldások és a légterelők Oxfordban, újrahasznosított szénszálból, háromdimenziós nyomtatással készültek. A biztonsági autó egyedi aerodinamikai megoldásainak sárga színnel kihangsúlyozott vonalai és nem csupán az autó vagány karakterét erősítik, de a karosszéria körüli légáramlatot is optimalizálják.

A MINI Electric és a MINI John Cooper Works színvilágai a JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter biztonsági autóban olvadnak össze. A leginkább meghatározó árnyalata a matt ezüst, ám a hátsó részen a Highspeed Orange és a Curbside Red magasfényű árnyalatok kettős színátmenete találkozik. A fényes és a matt felületek kontrasztja még inkább kiemeli a sziluett könnyedségét, az egyes színek határozott, átlós elválasztása pedig a modell menetdinamikai kvalitásait erősíti. Oldalnézetből a versenyzászló-motívum és a nagyméretű MINI Electric embléma sem kerülheti el a figyelmet, utóbbi ráadásul a hűtőrácson, a tetőn és a modell hátsó részén is visszaköszön.
minielectricpacesetter14A Safety Car farán a Black és a Curbside Red árnyalatok találkoznak, és miként a frontrészen és oldalnézetből, úgy a formanyelv leglátványosabb elemeit itt is sárga szín hangsúlyozza. Az extrém modern, rendkívül dinamikus megoldások közül kiemelkedik a tetőre szerelt légterelő szárny, melyet ugyancsak Oxfordban állítanak elő 3D nyomtatóval. Mivel az Energetic Yellow színnel kiemelt nagyméretű diffúzoron nincsen kipufogóvég, mindenki számára egyértelműen jelzi. hogy tisztán elektromos modell.
minielectricpacesetter07A biztonsági autó utasterében minden a lényegre összpontosít, jóformán csak az első ülések maradtak meg a hétköznapi berendezésből. A hatpontos biztonsági övvel felszerelt versenyülés zárt versenypályákon és közutakon is használható, a minimalista sportkormány mögött pedig egy digitális műszeregység dolgozik. Az autó saját tömegének következetes csökkentése érdekében a középkonzol elemei, így a váltókar, a kézifékkar és a jelzőfények vezérlőelemei is szénszálból készültek, ahogyan az ajtók belső borításai is. Utóbbiakat egy-egy szövetcsíkkal lehet behúzni. Az első ülések mögé a mérnökök típus-specifikus bukókeretet hegesztettek, funkcionális okokból pedig az utastér összes többi belső részét fehérre fényezték.
minielectricpacesetter06A sportkormány minimalista betétje és jobb oldali markolata prémium minőségben, egyedi gyártással készült, ahogyan a középkonzol és a vezetőoldali ajtó belső borítása is. Fontos kiegészítő még a két sportülés háromdimenziós nyomtatással előállított párnázása is, az innovatív elemek kényelmi funkciói, tartási erősségei és méretei ugyanis a benne ülő adottságai szerint változtathatók. A háromdimenziós nyomtatásnak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a sportülés párnáinak vastagságát, keménységét és színét a vezető testi felépítéséhez, súlyához és ízléséhez igazítsák.
minielectricpacesetter15Feltétlen említést érdemel még, hogy a könnyűszerkezetes járműépítés alapelveinek szigorú és következetes alkalmazásának hála, 1 230 kilogrammra csökkent a biztonsági autó saját tömege, amely mintegy 130 kilogrammal alacsonyabb a sorozatgyártásban kínált MINI Cooper SE önsúlyánál. A hajtáslánc maximális teljesítménye eközben 135 kW és 280 Nm, így a biztonsági autó 6,7 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, a 60 km/órás tempót pedig 3,6 másodperc alatt éri el. Egy biztonsági autónál azonban nem annyira a nulla-százas gyorsulás, sokkal inkább a közepes tempóról jelentkező menetdinamikai rugalmasság a meghatározó: forgatónyomatékban gazdag hajtásláncának és fokozatmentes váltójának köszönhetően a JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter 4,3 másodperc alatt ugrik fel 80 km/órás sebességről 120 km/h-s tempóra – 0,3 másodperccel gyorsabban, mint a széria MINI Cooper SE.
minielectricpacesetter08A maximális gokart-élmény érdekében a hajtáslánc körül motorsport-specifikus kerékfelfüggesztés dolgozik, három állásban hangolható ellenállással, rugózással, magassággal és mozgástartománnyal. Ehhez versenysport-specifikus lengőkar-bekötési pontok, 10 milliméterrel megnövelt nyomtávok és négydugattyús féknyergek társulnak, a MINI John Cooper Works GP keréktárcsáival és Michelin Pilot Sport gumiabroncsokkal (245/40 R18 méretben).
minielectricpacesetter„A MINI Cooper SE modellel korábban már megmutattuk, hogy a vezetési élmény és az elektromos mobilitás mennyire jól passzol egymáshoz, a JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter azonban ennél még tovább megy, hiszen az elektromos mobilitás adottságait a MINI John Cooper Works modellek menetteljesítményével egyesíti” – fogalmazott Bernd Körber, a MINI márka vezetője. „A MINI Cooper SE eme extrém változatát a Formula E biztonsági autójaként fejlesztettük ki, kifejezetten a zárt versenypályákra. Ugyanakkor megmutatja azon jövőbeni irányaink egyikét, amelyeken a JCW márka villamosítása felé indulhatunk el. Számomra egyértelmű a modell üzenete: az elektromos mobilitás és a MINI John Cooper Works tökéletes párost alkot” – tette hozzá.
minielectricpacesetter19A JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter 2021. április 10-én, Rómában, az ABB FIA Formula E 2021-es versenyszezonjának második hétvégéjén gurul ki először a nagyközönség elé. Volánja mögött a sorozat hivatalos biztonságiautó-pilótája, Bruno Correia foglal majd helyet, miközben a BMW i Andretti Motorsport pilótái, a német Maximilian Guenther és a brit Jake Dennis a BMW iFE.21 formaautókban harcolnak az első helyért.

Pin It