Toyota bZ4X concept - beyond Zero

by Mészáros Gergely

A Sanghajban leleplezett Toyota bZ4X tanulmányautó bepillantást enged, hogy milyenek lesznek a márka új generációs, zéró károsanyag-kibocsátású, akkumulátoros elektromos autói (BEV), nem mellesleg pedig az új steer-by-wire kormányművet és az új napenergiás töltőrendszert is megvillantotta. Jönnek a részletek!

A sanghaji koncepció nevében olvasható „bZ” a beyond Zerp rövidítése, ez a közismert Toyota-jelmondat arra utal, hogy a japán vállalat nem csupán a nulla széndioxid-kibocsátásig és a karbonsemlegességig szeretne eljutni, hanem annál is tovább – egyszerre kínálva előnyöket a természeti környezet, az egyes emberek és a társadalom egésze számára. A bZ filozófia négy alapvető pillérre épül, melyek közül az első és a legfontosabb a „Te és a Környezet” elve, mely nem csupán az autó mozgatásához szükséges erőforrásokra utal, hanem a visszanyert és megújuló energiákat is magában foglalja, többek között a nap „erejét” is. A második, azaz „a „Te és az Autód” „hídfőállás” lényege az, hogy ez az akkumulátoros elektromos gépjármű a legújabb, legfejlettebb technológiai megoldásokat kínálja, biztonságossá, kényelmessé és élvezetessé varázsolva a vezetést, illetve az utazást. A harmadik, a „Te és a Többiek” elv rávilágít, hogy a villanyautók elég tágasak és csendesek ahhoz, hogy beszélgetésre, kapcsolattartásra, közös élményekre ösztönözzék az embereket, vagyis az utasokat. Végül a „Te és a Közösség” eszme már a jármű szélesebb körű társadalmi hatást is vizsgálja, azt, hogy miként építsünk olyan világot, ahol mindenki jobb életet élhet.
Nos, a bZ4X csak az első fecske, ami a Toyota új bZ (beyond Zero) névtábláját viseli majd, a japán óriás azt tervezi, hogy 2025-ig 15 akkumulátoros elektromos hajtású járművet mutat be, amelyek közül 7 autó Toyota bZ lesz. Márpedig ezek lehetővé teszik, hogy a vásárlók bármiféle kényelmetlenség nélkül cseréljék le jelenlegi hagyományos autóikat, miközben maradéktalanul kiélvezhetik a tisztán elektromos hajtású járművek minden előnyét.
A bZ4X Conceptnek már a külső megjelenése is hűen tükrözi ezt, formavilágában a dinamizmus és a praktikum egyesül: miközben a SUV-felépítése magas – ezáltal biztonságosabb - vezetési pozíciót kínál, karosszériája stabil kiállást és high-tech stílust sugároz. Nem meglepő módon, hiszen teljesen elektromos autóról van szó, az orráról hiányzik a megszokott hűtőrács, helyét szenzorok, világítótestek és légterelő elemek vették át, jellegzetes “pörölyfej” elrendezésben.

Mivel a Toyota bZ4X Concept a kifejezetten elektromos autókhoz tervezett, vadonatúj e-TNGA padlólemezre épül, rövid túlnyúlásokkal határolt hosszú tengelytávja kifejezetten tágas és nyitott utasteret garantál. A hátsó lábtér például akkor, mint egy nagy, D-szegmensű kocsiban. A pilóta helye is különleges, a kabin első részét egy “vezetési modul” köré tervezték, ami olyan érzetet kelt a sofőrben, mintha közvetlen kapcsolatban állna az úttal és a legfontosabb információkkal. Az alacsonyan elhelyezett műszeregység tágas panorámát biztosít, és tovább javítja a térérzetet. A kezelőszerveket a középkonzol köré csoportosították a tervezők, ahol könnyű elérni és használni őket. A digitális műszeregység a kormánykerék fölött kapott helyet, hogy leolvasásához a vezetőnek a lehető legkevésbé kelljen elfordítania tekintetét az útról.
toyotabz4xconcept08Bár a konkrét műszaki adatokat egyelőre titokban tartja a Toyota, rendkívül versenyképes hatótávot és különösen hatékony elektromos hajtásláncot ígér. Egyébként az első és hátsó tengelyen egy-egy elektromotorral működő összkerékhajtás a Toyota és a Subaru szakemberinek közös munkája. A terepen is megnyugtató komfortot és magabiztos előrejutást adó elektromos 4WD mellett a steer-by-wire kormányrendszer is újdonság, ez a technológia jobb irányíthatóságot és precízebb kormányreakciókat biztosít, többek között azáltal, hogy kizárja az egyenetlen útfelületről érkező, vagy a fékezés közben keletkező rezgéseket. Ráadásul használatának köszönhetően a dizájnerek túlléphettek a szokványos, kör alakú kormánykeréken is.
toyotabz4xconcept05A Toyota bZ4X Concept olyan jármű, ami többet nyújt az egyszerű közlekedésnél, hiszen emellett kényelmes és hálózatba kapcsolt teret kínál, ahol utazás közben az emberek kellemesen tölthetik az időt egymás társaságában. A sorozatgyártású változatának értékesítése várhatóan már 2022 közepén megkezdődik.

Pin It