Mercedes-Benz EQB - Családi csomag

by Mészáros Gergely

A vadonatúj elektromos hajtású, kompakt méretű EQB igazán karakteres módon közelíti meg a Mercedes-EQ család jövőbe mutató luxusát, de a műszaki tartalmával is méltó a csillagos emblémára. Többek között a szabadidő-autó 66,5 kWh-s (nettó) kapacitású akkumulátora akár 478 kilométeres hatótávot garantál – egyetlen feltöltéssel. Íme, a részletek!

Nagyon komoly elektromos offenzívába kezdett a Mercedes-Benz, a már jól ismert EQA mellé még az idén megérkezik az ugyancsak kompakt EQB, az EQS zászlóshajó, valamint a felső-középkategóriás EQE. Emellett a jelenleg több mint 20 modellből álló konnektoros hibridek kínálata is megújul, kezdetben a C- és az S-osztály plug-in hybrid verzióival. Természetesen mindez az eladási darabszámokon is tetten érhető, mára a gazdára talált Mercedes-Benz járgányok mintegy 13 százaléka villamosított, amihez a mild hibrid hajtásláncok is hozzájárulnak.
Visszatérve az EQB-hez, a stuttgarti SUV hossza 4684 milliméter, szélessége 1834 milliméter, magassága pedig 1667 milliméter, ami gyakorlatilag megfelel a GLB méreteinek. Hosszú tengelytávja eközben tágas és jól variálható belső teret biztosít, melyben egy harmadik üléssor is helyet kaphat. Utóbbi nélkül a csomagtartó kapacitása alapra 495 liter, de egészen 1710 literig lehet bővíteni. Például a második üléssor hosszirányú állíthatóságával, netán a háttámlák dőlésszögének megváltoztatásával. A hatodik és hetedik férőhely inkább csak gyerekeknek ideális, nekik a kihúzható fejtámlák, az övfeszítők és az överő-határolók, valamint a függönylégzsákok teljes biztonságot nyújtanak. További jó hír a nagycsaládos vásárlóknak, hogy akár 5 gyerekülés is beszerelhető a kabinba.
A nagyvonalú helykínálat a karakteresen szögletes formának, köztük a magas szögben álló szélvédőnek is köszönhető, melyen nyilván megjelenik a Mercedes-EQ család jellegzetes dizájneleme, a Black panel hűtőrács, valamint a hátsó részen végigfutó fényív. A izmos vállak ugyanakkor minden szögből erőteljes kiállást garantálnak, ahogy a sarokba kitolt kerekes is a dinamikus személyiségét emelik ki az EQB-nak. Mivel az EQB elektromos hajtáslánccal büszkélkedhet, kifejezetten fontos tényező esetében az aerodinamika is. Nos, a csillagos újdonság légellenállási együtthatója mindössze 0,28, amelyhez 2,53 m2-es homlokfelület társul. A kedvező légellenállást a felül zárt hűtőrendszer, az optimalizált lökhárítók, a szinte teljesen leburkolt alváz és az optimalizált Aero kerekek is segítik.

Modern belsejében a vezető előtt húzódó szélesvásznú képernyő egybeolvasztja a digitális műszercsoportot és az intuitív MBUX központi rendszert. Mellette elegáns alumínium betétek hangsúlyozzák az autó robusztusságát, míg a felszereltségtől függő hangulatvilágítás hamisítatlan Mercedes-EQ atmoszférát teremt.
mercedesbenzeqb50A navigáció az alapfelszereltség része lesz, s az EQB elektromos intelligenciája is kiveszi a részét abból, hogy az autót teljesen gondtalanul használhassuk. Az ECO Assist például a navigáció, a táblafelismerő asszisztens és a jármű többi érzékelőjének adatai alapján segíti az optimális rekuperációt, tovább növelve a megtehető kilométerek számát. Eközben a navi folyamatosan szimulációkat végez, így határozza meg az úticélunk eléréshez szükséges töltési megállókat, ehhez pedig számos tényezőt, például a topográfiát és az időjárást is figyelembe veszi.
mercedesbenzeqb07Az EQB a fedélzeti töltős segítségével otthon vagy a nyilvános töltőállomásokon is kényelmesen tölthető, akár 11 kW-tal is váltóáramról. Egyenáramú (DC) gyorstöltéssel pedig jelentős mértékben fokozható a „tankolás” sebessége: az akár 100 kW-os energia-felvételi kapacitással mindössze 30 perc alatt 10-ről 80 százalékra tölthető az akkumulátor. Ráadásul a Mercedes me Charge használatával 31 országban több mint 500.000 töltőállomásról vételezhetünk – megújuló forrásból származó - áramot, integrált fizetéssel és egyszerű számlázással.
mercedesbenzeqb08A kínai premieren egyébként egy gazdagon felszerelt, 292 lóerős, AMG Line kivitelű csúcsmodellről hullott le a lepel, Európában viszont már a piaci bevezetés kezdetekor is többféle hajtáslánc lesz elérhető, különböző teljesítményszintekkel, illetve első- és összkerékhajtással. A 66,5 kWh-s nettó kapacitású akku mellé később egy különösen nagy hatótávú verzió is felsorakozik. Mindenesetre az „Öreg kontinensre szánt” EQB 350 4MATIC vegyes áramfogyasztása a WLTP normák szerint 19,2 kWh/100 kilométer, amellyel mintegy 478 kilométeres hatótávra képes a modell.
mercedesbenzeqb47Az EQB nemcsak a környezetére, hanem az utasaira is odaadóan ügyel, illetve nagyfokú támogatást nyújt a pilótának is. Az alapfelszerelés részeként kínált Aktív sávtartó asszisztens és az Aktív fékasszisztens önálló fékezéssel igyekszik elkerülni a balesetet, vagy csökkenteni annak súlyosságát, a rendszer felismeri az álló autókat, továbbá az úttesten átkelő gyalogokat is. Ezen túl a kibővített Vezetői Segédrendszerek Csomag többek között mentési sáv funkcióval és kiszállásra figyelmeztető funkcióval is rendelkezik.
mercedesbenzeqb22Az EQB a kínai piac számára a pekingi BBAC német-kínai közös vállalkozás keretében készül, a világ többi részét viszont a Mercedes-Benz Cars kecskeméti gyára látja el, ahol a gyártási előkészületek már igencsak előrehaladottak.