Ford F-150 Lightning - A jövő pick-upja

by Mészáros Gergely

Amerika 44 éve legnagyobb darabszámban értékesített pickupja, az F-sorozat most felvillanyozó jövőt kínál, hiszen megérkezett az elektromos hajtás minden előnyével felvértezett F-150 Lightning. Az 563 lóerő és 1051 Nm mozgósítására képes autó nemcsak lenyűgöző vezetési élménnyel csábít, de szükség esetén egy családi házat is képes ellátni árammal.

Az F150 Lightning a Ford eddigi legintelligensebb és leginnovatívabb platós haszonjárműve, mely eddig sosem tapasztalt használati élményt nyújt. Többek között azonnali brutális vonóerőt, a vontatást nagyban megkönnyítő funkciókat, folyamatos szoftverfrissítéseket, valamint egy szokatlan helyen, a gépházban megbújó „extra” csomagteret. Nem véletlen, hogy Bill Ford, a Ford Motor Company vezérigazgatója így mutatta be: „Az F-sorozat már 44 éve Amerika legnépszerűbb pickupja; országszerte ismert, megbízható segítőtárs a munkában, és egész generációk szemében igazi legenda. Ezt az autót forradalmasítottuk most egy új nemzedék számára. “Az F-150 Lightning színre lépése mind a Ford, mind az amerikai autóipar számára meghatározó mérföldkő azon az úton, ami egy nulla károsanyag-kibocsátású, digitálisan összekapcsolt jövőbe vezet.”
Ennek megfelelően az F-150 Lightning összetéveszthetetlenül egy F-sorozatú pick-up. Tulajdonképpen a mostani F-150 erősségeire épít, ám az elpusztíthatatlannak tűnő monstrum különlegesen modern, high-tech benyomást is kelt. Ami részben az arculatát meghatározó, az autó elején és hátulján keresztben futó, jellegzetes LED fényvezető elemeknek, valamint a hűtőmaszknak köszönhető. Feltétlen említést érdemel, hogy az F-150 Lightning az eddigi legáramvonalasabb F-150 pick-up, nemcsak az átgondolt formavilágú küszöbvédő elemek vagy hűtőrács járul hozzá az optimális légáramhoz, hanem még a motorház-tető is. Ráadásul az elektromos újdonság kabinja és platója is pontosan akkora, mint a benzinmotoros kivitelé, így gond nélkül felhasználhatók hozzá a már jól bevált kiegészítők. A kihajtható Belső Munkafelülettel pedig még könnyebben és eredményesebben lehet benne dolgozni, a Maximálisan Dönthető Ülésrendszer támlái pedig majdnem 180 fokban hátrahajthatók, így akár pihenésre is alkalmas a Ford.
A szokásos mérések alapján az F150 Lightning teljesítménye 563 lóerő, szinte azonnal rendelkezésre álló forgatónyomatéka pedig 1051 Nm, utóbbi érték több, mint bármelyik eddigi F-150-é. A villamosított haszonjármű maximális teherbírása meghaladja a 900 kilogrammot, vontatóképessége pedig a 4,5 tonnát – nagyobb kapacitású akkumulátor és Max Trailer Tow csomaggal. Az alacsony súlypontjának hála, a Ford felázott földutakon és mély homokban is magabiztosabban közlekedhet a korábbinál. Mindehhez kétféle, új generációs lítiumion akkumulátor csomagot ajánl az amerikai óriás: egy normál hatótávolságú akkumulátort, ami az EPA-becslés alapján 370 kilométerre elegendő, illetve egy nagyobb kapacitású akkut, amivel 480 kilométert lehet megtenni.

Az elektromos platform egészen új képességeket is ad: a Ford Intelligens Tartalék Áramellátás funkció 9,6 kW-os kapacitásával egy esetleges áramszünet esetén energiával láthatja el a családi ház világítását, kiegészítő elektromos berendezéseit, riasztórendszerét és sok más egyebet. Méghozzá a 80 amperes Ford Charge Station Pro töltővel és az otthoni vezérlőrendszerrel az F-150 Lightning önműködően rákapcsolódik a ház elektromos rendszerére, majd ha az áramellátás helyreállt, a pickup automatikusan visszakapcsol az akkumulátor töltésére. Átlagosan napi 30 kWh fogyasztással számolva az F-150 Lightning nagyobb kapacitású akkumulátora három napon át képes árammal ellátni egy családi házat, vagy akár tíz napig is, ha a házban csak az igazán szükséges berendezéseket használják.
fordf150lightning12Az F-150 Lightning azonban nemcsak a háztartásokat szolgálhatja áramforrásként, hanem a beépített elektromos csatlakozók segítségével rengeteg eszköz működtethető közvetlenül az autóról – távol bármilyen infrastruktúrától. Az alapváltozatok vásárlói 2,4 kilowatt kapacitásra számíthatnak, de opcióként ez tovább növelhető, míg a Lariat és Platinum modellváltozatok már alapáron 9,6 kilowattnyi áramot szolgáltatnak; ebből 2,4 kilowatt az első csomagtartóban, 7,2 kilowatt pedig a kabinban és a platón elhelyezett csatlakozókból nyerhető ki. Az intelligens funkciókkal az energiagazdálkodás kifejezetten egyszerű, mivel a FordPass figyelmezteti a felhasználót, ha az akku töltöttségi szintje a teljes kapacitás egyharmada alá esik, és az is beállítható, hogy az autó elektromos csatlakozóiból ne lehessen áramot venni.
fordf150lightning07Az előbbiekből már az is kiderült, hogy a Ford F-150 Lightning „elöltöltős”: a motorház-tető alatt egy sokoldalú, szupermodern, biztonságosan zárható rekesz található, amiben 400 liternyi vagy 180 kilogrammnyi poggyász elfér. Mondjuk két golftáska.
fordf150lightning10S ezzel még nincs vége az okos ötleteknek, hiszen az F-150 Lightning minden eddiginél intelligensebb és praktikusabb pick-up. Például a Ford Co-Pilot360™ technológia részeként a BlueCruise funkció lehetővé teszi a kézhasználat nélküli vezetést több mint 160.000 kilométernyi, erre kijelölt többsávos közúton az USA-ban és Kanadában. Szintén jó példa az opcióként rendelhető Fedélzeti Mérleg rendszer, mely az érzékelőivel felméri a rakomány súlyát, és megmondja a tulajnak, mennyi fér még el a platón. És mivel a szállított teher tömege a hatótávolságot is befolyásolja, a tervezők összekötötték a Fedélzeti Mérleget az Intelligens Hatótáv-tervezővel, így a sofőr mindig pontosan tudja, milyen messzire juthat el az adott feltöltéssel. Az F-150 Lightningban debütál a Vonóhorog Asszisztens is, ami automatikusan kontrollálja a kormány-, fék és gázparancsokat, hogy a vontatás még egyszerűbb feladatot jelentsen. Ezek a megoldások ráadásul egyre fejlettebbek lesznek majd a Ford Power-Up szoftverfrissítéssel, tovább javítva a haszonjármű teljesítményét, minőségét, frissítve a meglévő funkcióit vagy akár vadonatúj szolgáltatásokat telepítve.
fordf150lightning14De az F150 Lightning Lariat és Platinum kivitelében mutatkozik be a SYNC® 4A rendszer is. Ez egy jól átgondolt, modern interfész 15,5 colos érintőképernyővel, illetve természetes beszédvezérlésű, felhőalapú navigációval és vezeték nélküli csatlakozási lehetőséggel. A még tökéletesebb digitális élményt szolgálja a 12 colos műszeregység is, amelynek személyre szabható kezelőfelületén szinte maguktól értetődően jelennek meg a legfontosabb információk.
fordf150lightning03Az F-150 Lightning ugyanazokon a Ford Beépített Keménység nyúzópróbákon esett át, mint az összes többi F-sorozatú pickup. A nagy szilárdságú, katonai minőségű alumíniumból készült felépítmény és a továbbfejlesztett alváz szilárdan a helyén tartja az akkumulátort, az F-sorozatban most először alkalmazott független hátsó felfüggesztés és az alacsony súlypont pedig stabilabb futást és kisebb oldaldőlést garantál, miközben pont olyan strapabíró és megbízható, ahogyan azt az F-150 vevői elvárják.
fordf150lightning01Az F-150 Lighning terepen sem érzi magát idegenül: a kimagasló off-road képességeket „szállító” 4x4 rendszer választható üzemmódjai (Normal, Sport, Terep és Vontatás/Szállítás) nagyban meg is könnyítik a pilóta dolgát. A vízálló borítást kapott energiatároló egységet kemény alsó védőburkolat, valamint ütéselnyelő elemek óvják.
fordf150lightning22Végül, de nem utolsósorban a Ford a töltés folyamatát is egyszerűsíti: 80 amperes töltőt ad alapfelszerelésként, így otthon is könnyen megtankolható a nagyobb kapacitású akkumulátor is. A berendezéssel óránként 48 kilométerre elegendő áram tölthető az F-150 Lightning akkumulátorába, és a nagyobb kapacitású akkuval felszerelt modell körülbelül 8 óra alatt tölthető fel 15-ról 100 százalékra. Menet közben pedig az autósok a FordPass-szal könnyen megtalálhatják Észak-Amerika legnagyobb nyilvános töltőhálózatának több mint 63.000 töltőpontját. Egy 150 kilowattos egyenáramú gyorstöltővel a hosszabb hatótávolságú F-150 Lightning 10 perc alatt 87 kilométerre elegendő árammal tölthető fel. Eközben a FordPass Power MyTrip funkció kikalkulálja mikor és hol lesz szükség a megállásra.
fordf150lightning04A Ford F-150 Lightning természetesen Amerikában készül, méghozzá a csúcstechnológiájú Rouge Elektromos Jármű Központban, ami egyben nulla hulladék-kibocsátású gyár is. A 2022 tavaszán érkező újdonság négyféle kivitelben és kétféle akkumulátorral lesz kapható, több mint 2300, EV-tanúsítvánnyal rendelkező amerikai márkakereskedésben.

Pin It