BMW iX és i4 Már készül a belevaló

by Szélpál Imre

A BMW Group dingolfingi gyárának hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákra szakosodott kutatás-fejlesztési központjában kezdetét vette a BMW iX és a BMW i4 akkumulátormoduljainak és a nagyfeszültségű akkumulátorok ötödik generációjának sorozatgyártása.

BMWi4a

A vállalatcsoport ezzel párhuzamosan ötödik generációs elektromos motorja tömegtermelési kapacitását is fokozza: a Dingolfingban készülő erőforrás, amely tavaly óta a BMW iX3 meghajtásáért felel, hamarosan a BMW iX és a BMW i4 modellekben is megkezdi működését. „Várakozásaink szerint 2030-ban már legalább minden második új autónkat tisztán elektromos meghajtással adjuk át ügyfeleinknek. Ehhez átfogó házon belüli tapasztalatainkra támaszkodunk: tovább fokozzuk tisztán elektromos hajtásláncaink sorozatgyártási kapacitását – például itt, Dingolfingban – és más létesítményeink képességeit is fejlesztünk – ahogyan Regensburgban és Lipcsében is” – mondta Dr. Michael Nikolaides, a BMW Group erőforrások és hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák sorozatgyártására szakosodott részlegének vezetője. 2020 és 2022 között a BMW Group több mint 500 millió euró befektetésével fokozza a dingolfingi létesítmény hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákra szakosodott kutatás-fejlesztési központjának sorozatgyártási képességeit. 2022-től itt évente több mint félmillió darab tisztán elektromos meghajtású autó hajtáslánca láthat napvilágot.

bmwixsportpackage 2020h

A vállalatcsoport eközben összesen mintegy 790 millió eurót fektet be 2020 és 2022 között a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiai alkatrészek dingolfingi, lipcsei, regensburgi és Steyr-i termelésének bővítésébe is. Dingolfingban hamarosan megkezdődik a BMW iX sorozatgyártása, ősszel pedig Münchenben a BMW i4 tömegtermelése is beindul. Mindkét modell nagymértékben integrált hajtásláncát és nagyfeszültségű akkumulátorát a Dingolfingban működő létesítmény hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákra szakosodott kutatás-fejlesztési központja állítja elő. 2021 áprilisában és májusában a BMW Group Regensburgban és Lipcsében is megkezdte a hálózatról tölthető modellek nagyfeszültségű akkumulátorainak és akkumulátor-alkatrészeinek sorozatgyártását. Az elektromos mobilitás térnyerésével párhuzamosan a BMW Group Landshutban és Steyr-ben működő üzemeiben a tisztán elektromos hajtásláncok házainak sorozatgyártása is beindult. Az ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológia erőforrásainak és nagyfeszültségű akkumulátorainak teljesítménye, illetve energiatároló képessége rugalmasan skálázható. Ez azt jelenti, hogy a technológia végtelenül széles modellpalettába beépíthető. Az ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológiával felszerelt modellekben egy közös házban kap helyet az elektromos motor, a vezérlőelektronika és a váltó. Az erőforrások szinkronmotor-alapelv szerint működnek: a rotort nem állandó mágnesek hozzák mozgásba, hanem közvetlenül a villamosenergia, így a motorok előállításához szükséges ritkaföldfémekre sincs szükség. 

bmwixsportpackage 2020g

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia része továbbá a legkorszerűbb akkumulátorcella-technológiával dolgozó, nagyfeszültségű akkumulátor is. A müncheni központú vállalatcsoport megállapodott beszállítóival arról, hogy az ötödik generációs akkumulátorcellák sorozatgyártásához kizárólag megújuló energiaforrásokat használnak fel. Az ötödik generációs akkumulátorok teljesítmény, tölthetőség, energiatároló képesség, megbízhatóság és biztonság tekintetében is kimagasló tulajdonságokkal bírnak. Az akkumulátormodulok technikailag szabványosított gyártási folyamatait aszerint fejlesztették tovább, hogy egyazon gyártósoron egyszerre különböző modulváltozatok is készülhessenek – a hálózatról tölthető modellek és teljesítményszintek iránt mutatkozó egyre változatosabb ügyféligényekkel párhuzamosan. A gyártási rendszerek rendkívül rugalmasak és széles intervallumban skálázhatók. Az akkumulátormodulok a beszállított akkumulátorcellákból épülnek fel a BMW Group gyártási létesítményeiben, ahol a házon belül kifejlesztett moduláris felépítés lehetővé teszi, hogy a nagyfeszültségű akkumulátorok moduljait típus-specifikusan, rugalmasan elrendezve építsék be az egyes modellekbe.

Pin It