Mercedes-Benz EQS - 30,5 évnyi minimálbérért vihetjük haza

by Szélpál Imre

A mai naptól rendelhető a Mercedes-EQ első elektromos luxuslimuzinjának két változata. A bruttó 40 235 000 forintos indulóártól elérhető EQS 450+ összesen 333 lóerőt kínál, míg a bruttó 48 697 000 forinttól rendelhető EQS 580 4MATIC 523 lóerővel áll rendelkezésre. A különösen gazdag alapfelszereltséggel rendelkező modellek első példányai várhatóan már októberben megérkeznek.

mercedesbenzeqs 2021editionone15

Az EQS a Mercedes-Benz első modellje, amely kimondottan a prémium elektromos járművek számára tervezett architektúrára épül, ennek megfelelően pedig a formaterv, a technológia, a funkcionalitás és a konnektivitás tekintetében is új mércéket állít fel, miközben a márka történetében először különböző funkciók online aktiválását is elérhetővé teszi. A kínálatot az exkluzív, limitált Edition 1 modell teszi még vonzóbbá. Az EQS nem csak a Mercedes-EQ legelső teljesen elektromos prémium limuzinja, de egyben a világ első luxuslimuzin villanyautója is. Ezt a kivételes státuszt azonnal szemlélteti a modell formaterve is, amely a funkció és az aerodinamika páratlan egyensúlyát vegyíti az innovatív esztétikával. Az érzéki letisztultság jegyében fogant modell nagyvonalúan kialakított felületekkel és szinte illesztésmentes ívekkel nyit a jövő felé, nem csak önmaga, hanem egy teljesen új modellcsalád számára.

mercedesbenzeqs 2021editionone20

Bár az EQS sok tekintetben rokonságban van az S-osztállyal, valójában egy teljesen új, kimondottan elektromos járművek számára tervezett platformra épül. A modell egyik fontos újdonsága az online, vezeték nélkül (OTA) aktiválható funkciók lehetősége. A piaci bevezetés idején a Mercedes me Store az alábbi lehetőségeket kínálja:

• Perszonalizációs csomag kiegészítő hangélményekkel és számos minijátékkal (pl. Tetris és Sudoku). A csomag továbbá DIGITAL LIGHT üdvözlő és búcsúzó animációkat is tartalmaz. A szolgáltatás az autó vásárlásától számított 12 hónapig ingyenes.
• Két speciális üzemmód: Kezdő sofőr és Parkolószolgálat
• Highlight üzemmód: a jármű és legfontosabb különlegességeinek bemutatása a „Hey Mercedes” beszédvezérlés segítségével
Az elérhető OTA funkciók köre folyamatosan bővülni fog, így a megrendelt konfigurációtól függetlenül az EQS felszereltsége a későbbiekben is bővíthető lesz, beleértve például az akár 10 fokos elfordulásra is képes hátsótengely-kormányzást. A hagyományos vásárlási modell mellett ingyenes próbaidőszakkal, illetve havi előfizetéssel is elérhetőek lesznek majd az új megoldások.

mercedesbenzeqs 2021editionone45

Az új EQS a piaci bevezetés alkalmából különleges kiadást is kap. A korlátozott ideig elérhető Edition 1 változat AMG Line külsőt, 21 colos könnyűfém keréktárcsákat és sportosabb belső megjelensét kínál. Az obszidián-fekete metálfényezéssel elérthető modell különlegességéről a külső visszapillantó tükrök tövénél található Edition 1 logó is árulkodik, a kivételesen gazdag felszereltség mellett pedig az Edition 1 feliratú lábszőnyegek és ajtóküszöbök is hozzájárulnak az egyediséghez. A belső tér uralkodó színe a Reflex-kék, amelyhez a yachtok kialakítását mintázó, nyíltpórusú diófa díszítőelemek társulnak. Az EQS fordulókörét nagymértékben csökkenti a széria 4,5 fokos elfordulásra képes hátsókerék-kormányzás. A később online is aktiválható 10 fokos rendszer szintén rendelhető, amelynek köszönhetően a hosszú luxuslimuzin fordulóköre mindössze 10,9 méter lesz. A belső tér kialakítása során is teljesen új utakon járhattak a fejlesztők. Ezt a szabadságot testesíti meg az MBUX Hyperscreen – az EQS egyik különlegessége. A konkáv képernyő a műszerfal teljes egészére kiterjedve nyújt olyan látványos és részletes megjelenést, amelytől garantáltan egy új világban érezzük magunkat. A képernyő felett egy különösen lapos légbeömlőív húzódik, amely az MBUX Hyperscreen hullámszerű formáit felvéve igazán avantgárd hangulattal ruházza fel a belső teret. Az EQS 580 4MATIC esetében széria, egyébként opcionális 12,3 colos OLED képernyő az első utasok számára nyújt különleges élményt. Az ENERGIZING AIR CONTROL Plus felszereltség esetén az EQS HEPA-szűrővel (High Efficiency Particulate Air) tisztítja meg a külső levegőt, és egyúttal hatékonyan eltávolítja a finomport, a kisméretű részecskéket és a polleneket. A speciális szűrőben körülbelül 600 gramm aktív szén gondoskodik a megfelelő szűrésről; az aktív elnyelőfelület körülbelül 150 focipályányi. A rendszer az előklimatizálás révén már azelőtt megtisztítja a belső tér levegőjét, hogy helyet foglalnánk az autóban. A külső és a belső levegőminőség értékelése pedig megjeleníthető az MBUX fejegység kijelzőjén. 

mercedesbenzeqs 2021editionone91

A megfelelő illatokról az AIR-BALANCE csomag részeként elérhető aktív illatosítás gondoskodhat. Az elektromos zászlóshajó számára új illatot komponáltak: a No.6 MOOD zöld jegyeiben a füge frissességét fedezhetjük fel. A zenei élményeket a Burmester hangrendszer fokozza, a lehetőségek tárházát pedig a Silver Waves és a Vivid Flux hangzásvilág gyarapítja. A 15-hangszórós audiorendszer összteljesítmény 710 Watt. A jármű felszerelhetőségét különböző csomagok teszik egyszerűbbé: az Advanced és Advanced Plus, illetve Premium és Premium Plus egymásra épülő, egyre gazdagabb felszereltséget kínáló csomagok, míg az Executive csomagok a hátsó tér luxusát növelik. Az Exkluzív csomag különösen kifinomult belső térrel alakít ki olyan hangulatot, amelyet csak a Mercedes-Benz zászlóshajói képesek megteremteni. Akár 0,20-es légellenállási együtthatójával az EQS új mércét állít fel a sorozatgyártású autók között. Ez pedig hangszigetelés tekintetében is a világ egyik legjobbjává teszi. Mindez számos kisebb fejlesztés eredménye, amelyek együtt legalább annyira forradalmi eredményt adnak, mint maga az autó, amely jól kihasználja a különleges aerodinamika előnyeit. Az EQS homlokfelülete 2,51 m2, amely a kivételes légellenállási együtthatóval számolva 0,5 m2-es effektív légellenállásnak felel meg – ez szintén az egyik legjobb érték a világon. Ráadásul a különböző felszereltségű autók közötti szórás elenyésző, így az ügyfeleknek nem kell nagy áldozatot hozniuk akkor sem, ha látványban a nagyobb, akár 22 colos keréktárcsákat részesítik előnyben. A kiváló aerodinamika nem csak a hatótávra, de a zajszintre is pozitív hatással van. A széria Akusztika komfort csomag számos kiegészítő szigeteléssel fokozza a csendességet. A szél- és más külső behatások zaját még tovább csökkenthetik az opcionálisan elérhető, többrétegű, akusztikus oldalüvegek.

mercedesbenzeqs 2021editionone48

Az opcionális panorámatető speciális tömítésekkel és szélterelőkkel biztosítja a csendes közlekedést. Opcionálisan az ajtók nyitásával sem kell már fáradoznunk. Az automatikus komfort ajtók esetében a kilincsek kiemelkednek, amint a vezető megközelíti az autót. Ha körülbelül másfél méteres távolságba ér, a vezető oldali ajtó automatikusan kinyílik. Az MBUX használatával a vezető ugyanígy ki tudja nyitni a hátsó ajtókat is, majd azok egyetlen gombnyomással, kényelmesen be is csukhatók. Az esetleges akadályokat a parkolóérzékelők észlelik, a rendszer pedig a holttérfigyelővel összedolgozva gondoskodik a nyitás biztonságáról. München-Berlin, vagy éppen a tengerpart Budapestről megállás nélkül? Ami eddig a dízelüzemű gépjárművek kiváltsága volt, az EQS akár 770 kilométeres (WLTP) hatótávjának köszönhetően immár elektromosan is valóra válik. Minden EQS modell hajtásáról egy hátul található elektromotor gondoskodik, az összkerékhajtású 4MATIC változatok esetén pedig az első tengelyt egy másik elektromotor hajtja. A moduláris hajtáslánc-koncepció kivételesen széles lehetőségeket kínál: már a piaci bevezetéskor elérhető lesz egy 333 és egy 523 lóerős verzió, az akár 762 lóerős csúcsverzió pedig fejlesztés alatt áll. Az optimális kihasználást kivételesen hatásos hűtőrendszer segíti. Az EQS széles körűen állítható menetprogramjai tökéletesen alkalmazkodnak a vezető elvárásaihoz, így a vitorlázás mellett akár egypedálos vezetésre is lehetőség van – az összkerékhajtású kivitelek akár 290 kW-os rekuperációra is képesek, amely 0,3 m/s2-es lassítást jelenthet. Az ECO asszisztens pedig segít kivételesen hatékonyan kihasználni ezt a tulajdonságot: például a távolban várakozó járműveket észlelve, időben megkezdi a lassítás folyamatát, csökkentve az üzemi fék használatát. A 4MATIC összkerékhajtási rendszer a két tengelyen található elektromotorok összehangolásával intelligensen és folyamatosan változtatja a tengelyek közötti erőeloszlást. A rendszer percenként 10.000 alkalommal ellenőrzi a kerekek megfelelő tapadását – ez olyan reakcióképességetbiztosít, amelyre hagyományos mechanikus összkerékhajtás nem képes. 

mercedesbenzeqs 2021editionone66

Az EQS útja ötmillió tesztkilométeren át vezetett a sorozatgyártásig. A skandináv térség kemény teleitől kezdve a tesztpályák aszfaltján át a közutak és városok dzsungeléig mindenhol kiállta a próbát, beleértve a nagysebességű Nardò tesztpálya kihívását és Dél-Afrika forróságát. A fejlesztés során a mérnökök különösen nagy figyelmet szenteltek az elektromos hajtásláncnak és az akkumulátoroknak, amelyek maguk is több millió tesztkilométert tettek meg a stuttgarti és naberni fejlesztő központokban. Az EQS lítium-ion akkumulátorai kivételes skálázhatóságukkal sokszínű kínálatot biztosítanak, miközben a házon belül fejlesztett vezérlőrendszer vezeték nélküli (OTA) frissítést is lehetővé tesz, az életciklusa során még tovább fejlesztve a modellt. Az EQS új generációs akkumulátorai sokkal nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek, mint az eddigi EQ-modellek megoldásai. A legnagyobb akkumulátor nettó 107,8 kWh-s kapacitása körülbelül 26 százalékkal nagyobb, mint az EQC akkumulátoráé. A tartósságot pedig 70 százalékos kapacitásra vonatkozó 10 év vagy 250.000 kilométeres garancia szavatolja. A hajtásrendszertől függően 10- vagy 12-cellás modulokba rendezett akkumulátorok 90 vagy 107,8 kWh-s felhasználható kapacitást kínálnak. Optimalizált kialakításuk 10 százalék alá csökkenti a létrehozásukhoz szükséges kobalt mennyiségét, későbbi újrahasznosításuk pedig a Mercedes-Benz átfogó stratégiájának részét képezi. Az EQS akkumulátorai a németországi hedelfingeni gyárban készülnek, 2022-től karbonsemleges eljárással. A Mercedes me Charge ügyfelei 2021-től kezdődően zöld energiával autózhatnak: garantáltan megújuló forrásból származó áram lép annak helyére, amelyet az ügyfelek járművükkel a Mercedes me Charge hálózatán keresztül vételeznek. További előny az IONITY Unlimited: az EQS minden európai vásárlója egy éven keresztül ingyenesen használhatja a gyorstöltőállomás hálózatát, amely a többi Mercedes me Charge töltőponttal együtt összesen több mint 200.000 nyilvános töltőhelyet jelent. 

mercedesbenzeqs 2021editionone87

A Plug & Charge funkció megkönnyíti a töltőállomások használatát is: elég csak egy kompatibilis készülékhez csatlakoztatni az EQS-t, az engedélyezés és a töltés azonnal megkezdődik. A fizetés automatikusan a Mercedes me Charge rendszerén keresztül történik, amely átlátható és jól kalkulálható elszámolást biztosít. Az egyes megállók optimális beiktatását pedig az elektromos intelligenciával felvértezett navigáció is segíti, amely számos tényezőt figyelembe vesz a megfelelő útvonal kialakításához. Sőt, a jövőbe is tekint, így például az úti célnál az érkezési időpontban várható hőmérsékletet, a töltőpont tervezett használati idején annak várható foglaltságát és a jellemző forgalmi viszonyokat is figyelembe veszi. A megoldás pedig a jármű többi funkciójával együtt vezeték nélküli (OTA) frissítéssel folyamatosan aktualizálható, így az EQS a teljes életciklusa során a technológia aktuális csúcsát képviseli majd. A piaci bevezetéskor mindkét modellváltozat a nagyobb, 107,8 kWh-s akkumulátor-csomaggal lesz elérhető. A 400 V-os architektúra akár 200 kW-os töltésre is lehetőséget biztosít, amivel az akkumulátor csupán 31 perc alatt tölthető 10-ről 80 százalékra – vagyis 5 perc alatt akár 100 kilométer hatótávot is vételezhetünk. Az EQS forgalmazásának megkezdésekor két modell lesz elérhető, mindkettő a nagyobb, 107,8 kWh-s akkumulátorral. Az EQS 450+ maximális teljesítménye 333 lóerő, legnagyobb nyomatéka pedig 568 Nm. A luxuslimuzin álló helyzetből csupán 6,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, végsebességét pedig elektronika limitálja 210 km/h-ban. Az összkerékhajtású EQS 580 4MATIC vezetője 523 lóerőnek és 855 Nm nyomatéknak parancsol, ami különösen dinamikus menetteljesítményeket tesz lehetővé. A 0-100-as gyorsulás csupán 4,3 másodpercig tart.

Pin It