Škoda ENYAQ Coupé iV - Jobb, mint az eredeti

by Mészáros Gergely

Noha egyelőre csupán álcázott formában ismerhettük meg az új Coupé kivitelt, szinte garantált, hogy az eredeti ENYAQ iV-nél is népszerűbb lesz. Hiszen az akár 535 kilométeres hatótávra képes, három teljesítményszinttel és összkerékhajtással is választható újdonságnak nemcsak a légellenállási tényezője kiváló, de a formája is kifejezetten elegáns, érzelemdús lesz. Nézzük, hogy mit tudunk eddig róla.

A Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjára épülő ENYAQ IV nagy sikerrel mutatkozott be a nemzetközi piacokon, az első sorozatgyártású elektromos Škoda a szakértőket, a vásárlókat és az újságírókat is meggyőzte. Méghozzá olyannyira, hogy a jelenlegi kereslet meghaladja a cseh gyár Mladá Boleslav-i főüzemének termelési kapacitásait, ahogy Thomas Schäfer, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának elnöke fogalmaz: „Tisztán elektromos hajtásrendszerű zászlóshajónk, a ŠKODA ENYAQ iV, kiválóan indított a nemzetközi piacokon. Ügyfeleink rendkívül jól fogadták e modellt, már most mintegy 70 ezer megrendelést kaptunk rá. 2022 elején az ENYAQ COUPÉ iV révén tovább bővítjük a palettát, s E-SUV-modellünk ezen érzelmekben még gazdagabb formavilágú változata igazi dizájnkülönlegességként teszi felfelé teljessé modellkínálatunkat.”
Ebből már kiderült, hogy az új Škoda ENYAQ Coupé iV a dizájnra helyezi a fő hangsúlyt, és még vonzóbb, mint a hagyományos karosszériaváltozat. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az – alapkivitelhez tartozó – panoráma üvegtető a B-oszloptól kezdve lágyan, finoman ereszkedik hátrafelé, megbolondítva a hagyományos SUV-ok dobozformáját. Amúgy a Coupé iV négy milliméterrel túlnyúlik a „normális” testvérén, azaz 4653 milliméter hosszú, illetve egy milliméterrel magasabb is nála. Az 1879 milliméteres szélesség és a 2765 milliméteres tengelytáv viszont mindkét modellen azonos, s a csomagtartójuk kapacitása is közel megegyezik, a Coupé-é 570 literes. Vonzó megjelenéséhez a nagyméretű, 19-21 colos könnyűfém keréktárcsák is hozzájárulnak, továbbá kívánságra teljes-LED Matrix-fényszórók is fokozzák az újdonság fényét. Ugyancsak extrafelszerelésként rendelhetők a teljes-LED hátsó lámpák, amelyeket kristályhatású felületeik mellett a márkára jellemző C-alakú világítási kép és dinamikus irányjelző is jellemez. Emellett természetesen az ENYAQ Coupé IV is kapható Crystal Face opcióval, ebben az esetben 131 LED-egység világítja meg a markáns ŠKODA-hűtőrács függőleges bordáit és vízszintes sávját.
skodaenyaqcoupeiv2021camouflage03Az ENYAQ Coupé iV utasterét a modern lakókörnyezetek által ihletett, innovatív Design Select összeállítások határozzák meg: ízléses színek és összehangolt anyagok jellemzik a SUV-kupét. Már az alap Design Selection Loft együttese is egyszerre modern, otthonos és családias, a szürke és fekete tónusok harmonikus kombinációja elegáns és időtálló. A további, feláras Design Selection összeállításokban hosszú távon fenntartható előállítású anyagok is megjelennek. Például a Design Select Lodge üléskárpitjai 40 százalékban a Woolmark Company gyapjúminősítésével is rendelkező, természetes gyapjúból, 60 százalékban pedig 318 PET-palack újrahasznosítása során nyert poliészterből készülnek. A Design Selection ecoSuite üléseinek konyakárnyalatú bőrkárpitozásának cserzését pedig vegyszerek használata nélkül, környezetkímélő módon az olajfa levelének kivonataival végzik.
skodaenyaqcoupeiv2021camouflage09A kabin központi eleme a 13 colos érintőképernyő, melynek működése az egyéni igények szerint alakítható, s egyaránt hozzáférést biztosít az infotainment rendszerhez és a jármű összes funkciójához. A digitális műszeregység (Digital Cockpit) egy 5,3 colos kijelzőn jeleníti meg jól áttekinthetően a sebességet, a menetadatokat, illetve a navigációs berendezés és a vezetői segédrendszerek legfontosabb információit. Az extraként rendelhető Head-up Display közvetlenül a vezető látóterébe vetít további az adatokat, részben kibővített valóság (Augmented Reality) segítségével. Mindezen túl alap a kétzónás Climatronic légkondicionáló berendezés, a kulcsnélküli indítás (KESSY GO) és a LED-technikájú hangulatvilágítás. Utóbbi az ajtók dekorbetétjeit és kilincseit, valamint az első és a hátsó lábteret világítja meg.
skodaenyaqcoupeiv2021camouflage14Az ENYAQ Coupé iV kétféle akkumulátormérettel és három különböző teljesítményszinttel lesz megvásárolható. Az energiatároló egységek a padlózatba építve kaptak helyet. Az ENYAQ COUPÉ iV 60 változat 62 kWh-s lítiumion-akkumulátorral készül, amihez egy 132 kW-s villanymotor társul. A szintén hátsókerék-hajtású ENYAQ COUPÉ iV 80 esetében az elektromos motor 150 kW teljesítményt produkál, egy nagyobb 82 kWh kapacitású akkuval karöltve. A 0,247-os légellenállási tényező (cw) jellemezte, kiváló aerodinamikai tulajdonságaival ez a változat több mint 535 kilométerrel a modellsorozat legnagyobb hatótávját kínálja. Végül, de nem utolsósorban az ENYAQ COUPÉ iV 80x szintén a nagyobb akkumulátort kapta, csakhogy ebben az esetben ez az első tengelyen működő, második 80 kilowattos elektromos motor áramellátását is biztosítja. A két villanymotor együttesen 195 kW teljesítménnyel szolgál.
skodaenyaqcoupeiv2021camouflage10Az új kupé váltakozóárammal – például a ŠKODA iV Charger falitöltőről (Wallbox) – akár 11 kW teljesítménnyel már hat-nyolc óra alatt teljesen megtankolható, a nyilvános egyenáramú (DC) gyorstöltő állomásokon pedig akár 125 kW teljesítménnyel is tölthető. Cserélhető csatlakozókkal kialakított, mobil töltési megoldásként kívánságra az iV univerzális töltő (iV Universal Charger) is rendelkezésre áll.
skodaenyaqcoupeiv2021camouflage06A ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV az ENYAQ iV választékát kiegészítve kínál még nagyobb menetdinamikát a lifestyle-orientált vásárlóknak, míg a családok számára akár öt személynek is tágas, nagyvonalú térkínálatot és 570 literes csomagtartót garantál. Viszlát hamarosan, már álca nélkül!

Pin It