CUPRA UrbanRebel Concept - Feszegeti a határokat

by Mészáros Gergely

A CUPRA UrbanRebel Concept nem csak ügyesen ötvözi a tisztán elektromos jelleget a fenntarthatósággal, a teljesítménnyel és a virtuális világ izgalmas esztétikájával, de radikális kialakításával egyúttal a városi autók határait is feszegeti. 

Mivel a CUPRA DNS-ébe bele van kódolva a verseny, ezért a vállalat úgy döntött, hogy egy merész és karakteres versenyautóként mutatja be, hogy miként képzeli a 100 százalékban elektromos városi járművét: íme, a CUPRA UrbanRebel Concept. Teljes hossza 4080 milliméter, szélessége 1795 milliméter, miközben 1444 milliméter magas, vagyis arányai ugyancsak azt nyomatékosítják, hogy a motorsport világából érkezett. Egyúttal a fiatal márka forradalmi megújulását képviseli, a progresszívebb formavilágát a hagyományos CUPRA értékekkel keveri, melynek eredményekén egy szokatlan és különleges márka jön létre.
S bár most csupán egy tanulmányautó, mely túlhangsúlyozott részleteivel igazi rebellis egyéniségnek tűnik, mindenképpen hatással lesz a 1025-ben megjelenő városi autó országúti, azaz széria verziójára. „A CUPRA UrbanRebel Concept bizonyos játékosságot kölcsönöz a versenyautó megjelenésének, előrevetítve ezzel a vállalat radikális interpretációját a városi elektromos járműveket illetően” – mondta Jorge Diez, a CUPRA dizájnért felelős igazgatója. „A dizájn minden egyes kontúros vonalát és ívelt felületét olyan karosszéria-mintázat teszi élettelivé, amely kinetikus részecskék segítségével a mozgás illúzióját kelti, ahogy a fény végigsiklik rajta.”
Egyébként az UrbanRebel Concept gyökere egészen a CUPRA alapvető formatervezési filozófiájáig nyúlik vissza: szenvedélyes, eredeti megjelenésével kimagaslik környezetéből, az elektromobilitás korszakában is mer több lenni, mint az átlag. Elöl például a negatív felületei cápaorrot formálnak, amit a háromszög formájú fényszórók tovább hangsúlyoznak. Eközben a teljes gép körül körbefutó, (a CUPRA Tavascan Concepthez hasonlóan) sisakformát mintázó ablakvonala a lebegő tető érzetét kelti bennünk. Az oldalsó rész igencsak sportos, az átlós dinamikájú tornádóvonal feszültséggel teli, kontrasztos hatást teremt, majd erőt sugárzó vállakban ér véget. A hátsó rész pedig egyértelműen ikonikus karakterré formázza az UrbanRebelt, nagyméretű, merész spoilerével a virtuális versenyzés világába is kikacsint.
cupraurbanrebelconcept04Az egyelőre még kérdés, hogy a Volkswagen Csoport rövid MEB platformjára épülő szériamodell megörökli-e a tanulmányautó kiváló műszaki adottságait: az UrbanRebel Concept 250 kW állandó és akár 320 kW csúcsteljesítményt tudhat magáénak. Nem csoda ját, hogy álló helyzetből mindössze 3,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra.
cupraurbanrebelconcept03„A CUPRA UrbanRebel Concept újraértelmezi a vállalat teljesen elektromos városi járművét, amelynek bemutatóját 2025-re tervezzük. A versenyszellem hatja át a leendő utcai jármű dizájnnyelvét, és nyújt majd inspirációt annak megalkotásához” – nyilatkozta Wayne Griffiths, a CUPRA vezérigazgatója. „Az elektromos városi jármű nem csupán a vállalat, hanem a teljes Volkswagen Csoport számára is kulcsfontosságú stratégiai projektnek tekinthető, mivel célunk, hogy Martorellben évente több mint 500 000 elektromos városi járművet gyártsunk a Csoport különböző márkái számára. Az elektromos városi jármű demokratizálja az elektromobilitást, és elérhetővé teszi azt a mindennapi ember számára.
cupraurbanrebelconcept07A müncheni Nemzetközi Autókiállításon, a CUPRA City Garage előzetes megnyitóján leleplezett UrbanRebel Concept remekül elegyíti a fenntarthatóságot, a tiszta elektromos jelleget és a teljesítményt a digitális korszak izgalmas esztétikájával, felvillantva a vállalat 2025-től elérhető elektromos városi járműveinek dizájnvilágát.

Pin It