Volkswagen ID. LIFE - Belépőszint

by Mészáros Gergely

A fenntarthatóságot és a digitális technológiát az innovatív belső térrel és időtlen dizájnnal egyesítő Volkswagen ID. LIFE bepillantást enged a városi mobilitás jövőjébe. Az új kompakt crossover 2025-ben érkezhet meg az ID. családba.

A Volkswagen az ACCELERATE stratégiával felgyorsítja az elektromobilitásra való átállást, s az eredetinél két évvel hamarabb, már 2025-ben bevezeti az ID. család kisautóját, mely – 20.000 euro körüli árával és kialakításával - még több ember számára teszi elérhetővé a fenntartható mobilitást. Az ID. LIFE koncepció azt mutatja meg, hogyan nézhet ki egy ilyen jármű a közeljövőben.
A városi környezetbe szánt, teljesen elektromos kisautó jövőképe az emberekre és a közösségi tapasztalatokra épül, így a tanulmányautó a fenntarthatóságot és a digitalizációt rugalmas felhasználhatósággal kombinálja: az ID. LIFE például akár „mozivá” vagy játékközponttá is válhat, de alkalmas egyszerűen csak a szabadban történő pihenésre is.
Formaterve lenyűgözően tiszta, egyszerű és minőségi. Nincsenek díszítő elemek, sem kiegészítő elemek, és a felhasznált anyagfajták mennyisége is csökkent, utóbbiak – a festékborításokkal egyetemben – jól nyomatékosítják a kiskocsi fenntartható karakterét. A speciális és eltávolítható, 100 százalékban újrahasznosított PET-palackokból készült légkamrás textiltető olyan érzést nyújt az ID. LIFE-ban ülve, mintha a szabad ég alatt lennénk, ráadásul a jármű is könnyebb általa. A karosszéria átlátszó fedőlakkjában faforgácsot használtak természetes színezékként, bioalapú keményítővel keverve. Eközben az utastérben a műszerfalnál és a hátsó üléseknél fát, míg az ülések felületéhez és az ajtók díszítéséhez ArtVelours Ecót használtak a tervezők. A bio olaj, a természetes gumi és a rizsháncs pedig csak néhány azok közül az anyagok közül, amelyekből az ID. LIFE kerékgumijait gyártják.
Ugyanakkor az ID. LIFE számtalan digitális élményhez is remek partner: pillanatok alatt mozivá vagy játékszobává alakítható, mivel egy videójáték konzol és egy projektor is hozzátartozik az autóhoz. Igény esetén egy vetítővászon emelkedik ki a műszerpultból, de más eszközök is csatlakoztathatóak a belső tér 230 voltos/16 amperes elektromos aljzatához. Mivel az ID. LIFE célja, hogy minden élethelyzethez és –stílushoz partner legyen, az ülései is rugalmasan rendezhetők. Többek között az első üléssor – a hátsóhoz hasonlóan – teljesen lehajtható, így a mozizáshoz ugyanúgy alkalmas, mint az alváshoz vagy akár az áruszállításhoz.
vwidlife14Az ID. LIFE külső és belső tükreit kamerák és kijelzők helyettesítik, az alapvető vezetéstámogató funkciókat pedig a hatszögletű, nyitott tetejű kormánykerék érintőképernyőjéről lehet vezérelni. Az operációs rendszerben bele lehet integrálni egy okostelefont, ezzel használható a navigációs rendszer is. Ráadásul az eszközön tárolt zenét, filmeket és játékokat akadálytalanul lehet nézni, hallgatni vagy használni, úgy, hogy a vizuális tartalmak a vetítővásznon jelennek meg.
vwidlife13Az ID. LIFE alapját a Volkswagen modulrendszerű elektromos hajtáskoncepciójának (MEB) kisebb verziója adja, amelyet kifejezetten a kisautók szegmenséhez terveztek. Ez az első alkalom, hogy egy MEB platformra épülő jármű elsőkerék-meghajtású: a 172 kW os (234 LE s) elektromos motor 6,9 másodperc alatt gyorsítja a városi autót nulláról 100 km/h-ra, míg az 57 kWh s, nagyfeszültségű akkumulátora 400 km körüli hatótávolságot biztosít számára (WLTP szabvány szerint).
vwidlife09„Az ID. LIFE a következő generációs, teljesen elektromos városi mobilitás jövőképe. A koncepciójármű egy, a kisautók szegmensébe szánt ID. modellt vetít előre, amely 2025-ben jelenik meg Németországban, 20 000 euró körüli áron. Ezáltal még több ember számára tesszük elérhetővé az elektromobilitást” – mondta Ralf Brandstätter, a Volkswagen márka vezérigazgatója a müncheni premieren. „Az ID. LIFE megalkotása során a fiatalabb ügyfelek szükségleteit tartottuk következetesen szem előtt. Hiszünk abban, hogy a jármű a jövőben az életmód és a személyiség kifejezőeszköze lesz, még inkább, mint ma. A jövő ügyfelei nem egyszerűen csak el akarnak majd jutni A ból B be, hanem sokkal fontosabbak lesznek számukra a jármű által kínált élmények. Az ID. LIFE a mi válaszunk erre."

Pin It