Mercedes-EQ EQE - Üzleti modell

by Mészáros Gergely

Alig néhány hónappal az EQS forgalmazásának megkezdése után máris vadonatúj modellt mutatott be Münchenben a Mercedes-EQ: az EQE ugyancsak a zászlóshajtó platformját használja és annak figyelemreméltó funkcióit kínálja – csak éppen kompaktabb formában. Íme, a felső-középkategóriás szedán.

Külső méreteit tekintve az EQE a CLS-hez hasonlítható, az üzleti limuzin hossza 4946 milliméter, szélessége 1961 milliméter, magassága pedig 1512 milliméter. Dizájnja viszont az EQS-hez hasonló, ám az újdonság vonalai élesebbek, sportosabbak nála, s a rövidebb tengelytávjának és túlnyúlásainak köszönhetően, még dinamikusabb a kiállása. Nagyméretű, ívelt felületei az érzéki letisztultság jegyében finoman olvadnak egymásba, széles vállai és a kerékjárati íveket teljesen kitültő 19-21 colos kerekei pedig különösen izgalmas, erőteljes karakterrel ruházzák fel az EQE-t.
Eközben a kabin helykínálata messze túlszárnyalja a jelenlegi E-osztályt, a válltér szélessége például 27 milliméterrel, a teljes belsőtér hosszúsága pedig 80 milliméterrel nagyobb, mint a népszerű csillagos modellé.
Az utastér meghatározó eleme az opcionálisan elérhető MBUX Hyperscreen, megvásárlása esetén a teljes műszerfal egyetlen hatalmas kezelőfelületté áll össze. Alatta észrevétlenül kapcsolódnak össze a digitális kijelzők, amelyek közül egy 12,3 colos OLED panel az utas számára kínál dinamikus tartalmakat, aki akár filmeket vagy televíziós műsorokat is nézhet. A biztonságot ilyenkor egy intelligens, kamera alapú megoldás garantálja, automatikusan elsötétítve bizonyos szórakoztató tartalmakat, ha felismeri, hogy a vezető figyelme elkalandozik ide. Az MBUX rendszer kezelhetőségét az EQS-ben megismert, újgenerációs, adaptív szoftver könnyíti meg, amely személyre szabott infotainment, kényelmi és járműbeállítási javaslatokat ajánl, illetve mindig azokat a tartalmakat teszi láthatóvá a középkonzol képernyőjének legfelső szintjén, amelyeket a pilóta a helyzettől függően használni szokott. Az oldalsó, turbinaalakú légbeömlők is jól illeszkednek az avantgárd berendezéshez.
mercedesbenzeqe03Négyajtós szedánként az EQE koncepciója önmagában is kimagasló zaj- és vibrációszigetelést tesz lehetővé, az elektromos hajtáslánc speciális kialakítása és rögzítése a futómű kiegészítő zajszigetelésével együtt még tovább csökkenti a zajszintet. A kifejezett csendesség mellett kimagasló hangélmény várja az utazókat az EQE-ben helyet foglalva. A Burmester® Surround audiorendszer megrendelése esetén Silver Waves, Vivid Flux hangzásvilág is beállítható, előbbi egy érzelmesebb, tisztább, utóbbi pedig karakteresebb, izgalmasabb hangaláfestést biztosít. A vezeték nélküli (OTA) frissítéssel az EQE mindig aktuális marad. Többek között speciális menetprogramok, kisebb játékok, a DIGITAL LIGHT különleges üzemmódja és személyre szabási lehetőségei, valamint számos további funkció is letölthető lesz vele.
mercedesbenzeqe23A piaci bevezetéskor a motorpaletta itt is két variánsból áll: elsőként a 292 lóerős EQE 350 lesz megvehető, a paletta csúcsmodellje pedig körülbelül 680 lóerős lesz. Később a kínálat folyamatosan bővül majd, a hátsókerekes modellek után érkeznek majd a 4MATIC összkerékhajtású verziók is. A kimagasló hatásfokokú és teljesítményű elektromotorok egy tíz modulból álló, 90 kWh-s nettó kapacitású akkumulátorból táplálkoznak. A házon belül fejlesztett, innovatív, vezeték nélkül frissíthető (OTA) akku menedzsment rendszer folyamatosan naprakészen tartható az energiatároló egység teljes életciklusa során.
mercedesbenzeqe52Ugyanakkor az EQE tervezői a folyamatos és kimagasló teljesítményre is nagy hangsúlyt fektettek, ennek érdekében egyedi hűtésrendszer hoztak létre. Ez egyrészt fokozza a rekuperációnál visszanyerhető energia mennyiségét, másrészt folyamatosan erőteljes gyorsítóképességet biztosít. A sofőr egyébként négy rekuperációs szint közül választhat, illetve egy automata mód is a rendelkezésére áll, mely az ECO asszisztens segítségével mindig ideális mértéket választ a sebesség, a forgalom és az útvonal függvényében. Emellett az elektromos intelligenciára támaszkodó navigáció is megkönnyíti a vezető dolgát.
mercedesbenzeqe05Az új EQE elöl kettős keresztlengőkaros, hátul pedig többlengőkaros felfüggesztése szoros rokonságban áll az S-osztály futóművével, nem véletlen, hogy opcionálisan AIRMATIC légrugózás ADS+ adaptív lengéscsillapítással is választható hozzá. Sőt, a feláras hátsótengely-kormányzással az EQE manőverezéskor egy kompakt autó fordulékonyságát nyújtja: az akár tíz fokot elforduló hátsó tengely 12,5-ről 10,7 méterre csökkenti a fordulókört.
mercedesbenzeqe59Végül, de nem utolsósorban a Mercedes me Charge folyamatosan bővülő töltőhálózatával, egyetlen regisztrációval számos szolgáltató töltőjéhez hozzáférhet az EQE tulajdonosa. Amennyiben az adott kútfej támogatja a Plug & Charge funkciót, akkor csupán a jármű csatlakoztatására van szükség, minden további folyamat automatikusan történik. Világszerte több mint 530.000 AC és DC töltőállomás áll az ügyfelek rendelkezésére, amelyből 200.000 Európában található.
mercedesbenzeqe19Az EQE gyártása a Mercedes-Benz Cars globális termelési hálózatának két helyszínén, a brémai Mercedes-Benz gyárban, valamint a pekingi BBAC joint venture gyárában történik majd.

Pin It