Hyundai IONIQ 5 - Zavarba ejtő találkozás

by Mészáros Gergely

Lassan két hét eltelt a Hyundai IONIQ 5-tel való „személyes” találkozó óta, de még most sem igazán tudom, hogy mit gondoljak róla. Nem mintha nem teljesítené maradéktalanul a villanyautós küldetését, szó nincs ilyenről. Sőt, az első rövid magyarországi menetpróba alapján igazán kedvezőek a benyomásaink, viszont a megjelenése... az egyszerűen szürreális. Körülbelül annyira életszerű, mint egy DeLorean.

A Hyundai már többször is bizonyította, hogy képes jó – értsd: a mindennapok során is kiválóan használható – villanyautót építeni, ami – az én értelmezésemben - tágas utas- és csomagteret, megfelelő komfortot, nem utolsósorban pedig olyan hatótávot jelent, hogy ne kelljen naponta, kétnaponta tankolni, illetve töltőoszlophoz állni. Utóbbi azért fontos, mert vidéki – nyugat magyarországi - „versenyzőként” kevés a töltési lehetőség, különösen az ingyenes, márpedig az ilyen kútfejeken rendszeresen sorban állnak a spórolós tulajok – akár többtagú flottával is, ami azért már a pofátlanság határát súrolja.
Visszatérve a Hyundaihoz, az IONIQ Electric (311 km) és a Kona Electric (449 km – 64 kWh-s akkuval) is megfelelt a fenti kritériumoknak, úgyhogy egy kicsit sem lepődtünk meg az IONIQ5 képességein. Pláne, hogy az IONIQ-ot prémium villanyautó al-márkává „fejleszti” a Hyundai. Szóval az E-GMP (elektromos, globális moduláris platform) padlólemezre épülő újdonság kétféle – 58 és 72,6 kWh-ás - akkumulátorcsomaggal választható, hátsó- vagy összkerékhajtással és négyféle – 125 kW-tól 225 kW-ig - teljesítményszinttel párosítva. A lehetőségeket tessék otthon kibogarászni, nekem a magyarországi menetpróbán a nagyakkus, de csak egy egymotoros, azaz hátsókerekes, Comfort felszereltségű kivitel jutott. Ami jól is ment, pedig értelemszerűen nem ez a legerősebb változat, ám a 218 lóerős teljesítménye, illetve a menettulajdonságai bőven meghaladják az elvárt szintet, méghozzá alaposan. Egy villanyautónál amúgy sem a gyorsulás vagy a végsebesség a legfontosabb tényező, ha valaki mégis erre izgulna, akkor az válassza valamelyik összkerekes változatot, azok már-már a sportkocsikkal is felveszik a versenyt. Legalábbis rugalmasság és gázreakció terén, mert kipufogóhang az nincs, az utastér majdhogynem néma, leginkább a széles kerekek súrlódását hallani csupán benne, de azt sem zavaróan. Úgyhogy igazán kellemes utazni vele – akár 481 kilométerre is elérhetünk ezzel a verzióval -, amihez természetesen a futómű is hozzájárul egy kicsit. Viszonylag ügyesen bánik el az úthibákkal, még a Zebegény környéki alsóbbrendű utak sem okoztak nekünk soha nem múló lelki vagy fizikai traumát, miközben az alacsony súlypontnak hála, kellően stabil is az IONIQ 5. A vezetése az egypedálos móddal pofonegyszerű, ugyanakkor a kormány mögötti fülekkel változtatható a rekuperáció mértéke, ezáltal csökkenthető és növelhető visszatöltés, egyúttal a „fékhatás” mértéke. De miért koptatnám feleslegesen a hagyományos fékbetéteket, ha közben még tovább is juthatok?!
hyundaiioniq5 2021mobem08Nemcsak emiatt jó beleülni a Hyundai-ba, a kabinja is kifejezetten komfortos és meglepően otthonos hangulatú. Ilyet elsősorban a svédek szoktak csinálni, aztán meg a franciák, erre tessék, egy dél-koreai villanyautó, mely ugyanazt a nívót és érzést hozza. Ehhez kellett az is – persze, az én preferenciáim szerint -, hogy a tesztautóból hiányzott a bőrkárpitozás, a világos – újrahasznosított - szövet igencsak jól állt az autónak - a letisztult és fehér alapszínű „műszerfallal” egyetemben. Utóbbi gyakorlatilag egy nagyon hosszú és két fő részből álló tablet, aminek a grafikája igencsak érdekes, ezúttal a szó pozitív értelmében. Ráadásul nem használhatatlan, (a szokásos adatok mellett többek között nyomon követhető rajta a megtehető kilométerek száma, illetve az akkutöltöttség szintje is), ugyanez az infotainment rendszerre is érvényes. Akinek már volt dolga okostelefonnal, az simán boldogulni fog. Szóval, az IONIQ5 belseje uniqum a 21. században oly divatos sportosan, sötét tónusú tető- és egyéb kárpitok világában.
hyundaiioniq5 2021mobem11A helykínálatra felesleges sok szót vesztegetni, csak kopik a billentyűzet, a 3000 milliméteres tengelytáv jóval nagyobb a legtöbb általunk használt kocsiénál, sík a padló, s ennek megfelelő mennyiségű tér várja az utasokat is. Hosszú távon nem próbálhattam ugyan még, de a majd’ másfél órás tesztkör nem okozott újabb kínokat az eltelt évek kemény munkájától elgyötört, megfáradt testemnek. Na, jó, az IONIQ5 első ülései kényelmesek, hátra meg nem ültem be egyelőre (itt is állítható a támlák szöge), az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy testem legalább annyira fitt, mint a legkeményebb és legfurfangosabb spanyol zsarué, az Atletico leghűségesebb és legnagyobb szívű szurkolójáé, a csupaizom...
hyundaiioniq5 2021mobem06Alighanem, egy kicsit túl sok volt a személyes információ, pedig az IONIQ5 sokkal érdekesebb nálam. Például a töltése. Ezúttal szerencsére nem kellett sorban állnom, keresgélnem, visszamennem és órákat álldogálnom egy elektromos töltőfejnél, de a Hyundai tudásával nem is feltétlenül szükséges. Ha például találunk egy Hypercharger DC töltőt, akkor piszok hamar teletölthetjük energiával az akkukat. A kisebbik is képes felvenni 175 kW-ot óránként, a nagy pedig akár 232 kW-ot, az egyetlen bibi, hogy Magyarországon az ilyen ritka madár. Mindenesetre jó tudni, hogy a nyugat-európaiak gyorsan megtankolhatják a Hyundai-ukat, s akár itthon is lehet szerencsénk. A további lehetőségektől és számokról a hyundai.hu-n lehet érdeklődni.
hyundaiioniq5 2021mobem04Ami még ennél is izgalmasabb viszont, sőt egyenesen szürreális, az az IONIQ5 formája. Ahogy a bevezetőben is írtam, elsőre kábé annyira életszerű a megjelenése, mint egy DeLoreané, ami nekem mindig is egy meseautó volt. Vissza a jövőbe, meg elrepül 20xx-be, és szeméttel is lehet tankolni, akkor már inkább valóságos a KITT és a Turbo Boost, a Knight Riderből. (Tudom, hogy valóban létezett, ráadásul „ma” elektromos autóként születik újjá.) A lényeg, hogy nem értem, honnan vették a bátorságot, az ihletet a dizájnerek, mert én – sajnos – emlékszem a sajtóanyagban felemlegetett Ponyra, az a maga korában közel sem volt ennyire izgalmas. AZ IONIQ5 ugyanis bárhonnan nézve, minden szögből mutat valami meglepőt, a lámpái, a lökhárítói, az oldalán végigfutó élei vagy a keréktárcsái, csupa-csupa különleges és egyedi részlet, s közel sem mind öncélú dizájnelem, hanem hasznos megoldás is egyben. Például az első lökös aktív légbevezető nyílásai zárt állapotban csökkentik a légellenállást, nyitva pedig a hűtést szolgálják. A hűtőrács mögött pedig a vezetéstámogató rendszerek szenzorai bújnak meg (láthatatlanul). Különben már a méretei sem éppen hétköznapiak az IONIQ5-nek, 4,6 méteres hosszához 3 méteres tengelytáv társul, a magassága meg 1,6 méter - plusz pár milliméter. Amúgy nem pusztán a különleges karosszériája miatt jutott eszembe Marty McFly és Emett Brown, alias Doki csodajárgánya, a Hyundai IONIQ 5 nyers, alumíniumszerű fényezésével is a szebb jövőre váró DeLoreanra hajaz. Nyilván lehet más színben is választani, de így nagyon extra a Hyundai külleme.
hyundaiioniq5 2021mobemNem dicsérem tovább az IONIQ5-öt, mert a végén dél-koreai ügynöknek titulálnak, de azt még muszáj elárulnom, hogy a praktikusság terén sincs szégyenkeznivalója. A csomagtartója 527 literes, elöl, a gépháztető alatt is van neki egy plusz kis rekesze, a fűtést meg hőszivattyú biztosítja, az elcsúsztatható padlókonzol pedig az első és a hátsó utasoknak a cuccát is elnyeli. ÉS még kávét főzni is tud (ha kihasználjuk a 3,6 kW-os kimenő teljesítményét). Na, viszlát! Remélem, hosszabb távon is találkozunk még!

Pin It