Volkswagen ID.5 és ID.5 GTX - Gyarapodik a család

by Mészáros Gergely

Csak semmi politika, rossz az, aki rosszra gondol, a mai a mesében a Volkswagen ID. család új jövevényeiről lesz szó: az ACCELERATE márkastratégia jegyében bemutatkozott a wolfsburgi márka első SUV coupéja, az ID.5 és annak sportosabb, kétmotoros, ezáltal összkerék-hajtású változata, az ID.5 GTX.

Elegáns, dinamikus dizájn, kivételes aerodinamika és kiterjesztett hatótávolság jellemzi az ID. család új, nagy hatótávú csúcsmodelljeit, melyek természetesen a márka modulrendszerű elektromos hajtáskoncepciójára (MEB) épül. A 4599 mm hosszú e-SUV Coupé minden szögből önállóságot és egyediséget sugároz, ugyanakkor a karakteres LED-technológia (opcionális) első és a hátsó fénycsíkjai összetéveszthetetlenül az ID. család tagjaként azonosítja az újdonságokat. A kifejező coupé dizájnhoz a szépen ívelő tető mellett az olyan stíluselemek is hozzájárulnak, mint a nagyméretű légbeömlők, az intelligens távolsági fényű IQ.Light LED-Mátrix fényszórók és a 3D LED hátsó lámpák, így nem véletlen, hogy az ID.5 jóval dinamikusabb a Világ ÉV Autója címet is elnyert ID.4-től.
Az új karosszériastílus társalgószerű térkoncepciót rejt magában, s a kupés forma ellenére mindössze 12 milliméterrel alacsonyabb a hátsó fejtér az ID.5-ben, mint a fentebb emlegetett, hagyományos testvérében. A hosszú, 2766 milliméteres tengelytáv bőséges helykínálatot eredményez, a csomagtartó űrmérete 549 liter. Az elektromos szabadidő-kupéban felhasznált anyagok minősége első osztályú, az üléshuzatok anyaga nyilvánvalóan a felszereltséghez igazodik. A feláras Top Sports üléseket például a háttámasz felső részén lévő, perforált ID-logók teszik különlegessé. A belső tér hangulatos megvilágítása érdekében az Ambient Lighting funkcióban akár 30 szín közül is választhatunk.
Az ultramodern digitális műszeregység és a nagyfelbontású multimédia-rendszer lélegzetelállítóan tiszta látványt nyújtanak, ám az Az innovatív, kiterjesztett valósággal rendelkező szélvédő-kijelző (opcionális) további információkat jelenít meg a vezető látóterében. Az új, 3.0-ás verziójú ID. szoftver több fejlesztést is magába foglal, például a természetes hangvezérlést („Hello ID”), ráadásul most már tanulni is képes, és hozzáfér az online információkhoz a felhőben. A We Connect járművezető számára nyújtott szolgáltatásai között megtalálhatóak a valós idejű forgalmi adatok, az online térképfrissítések, a töltőállomásokra vonatkozó információk, a webes rádió és még sok más.
VolkswagenID5gA Car2X-kommunikációval a Volkswagen teljesen új szintre emeli az ID.5 biztonságát. A Volkswagen-flotta kompatibilis járműveitől származó adatokat, valamint az akár 800 méter sugarú körben található infrastruktúrától kapott jeleket képes helyben, a másodperc törtrésze alatt feldolgozni, így figyelmeztetni tudja a sofőrt a veszélyes területekre, balesetekre és torlódásokra. Például a Travel Assist a flottától kapott adatok segítségével még nyugodtabb és prediktívebb vezetési élményt nyújt. Az új, opcionális, memória funkcióval rendelkező Park Assist Plus pedig kérésre személyre szabott parkolást hajt végre. Emellett az ID.Light a vezetőtérben vizuális figyelmeztetésekkel segíti a vezetőt.
VolkswagenID5hAz ID család legújabb tagja három motorváltozattal kerül piacra 2022-ben. Az ID.5-öt hátul hajtja meg egy elektromos motor. A kétmotoros összkerékhajtású ID.5 GTX esetében az első és a hátsó tengelyre is jutott egy-egy e-motor, melyek együttesen biztosítják az összkerék-hajtást.
VolkswagenID5dMinden ID.5 motorváltozatot egy nagyméretű, nagy hatótávolságú akkumulátor lát el energiával. Az alacsony, 0,26-os (az ID.5 GTX esetében 0,27-es) légellenállási együttható tovább növeli az autó hatékonyságát és a hatótávolságát. Ezt erősíti a szélesre nyíló, aerodinamikus formájú csomagtérajtóba integrált spoiler is. A jármű elején elektromosan vezérelt hűtőnyílások is csak akkor nyílnak ki, amikor szükség van rájuk, így optimális marad a légáramlás.
VolkswagenID5eA szabványos Mode 3 kábel használatával az e-SUV coupé akár 11 kW-tal is tölthető váltakozó áramú (AC) berendezésről, akár távol otthonától is. Gyorstöltő állomáson a töltési teljesítmény jellemzően akár 135 kW is lehet.
VolkswagenID5ID5GTX03Az új ID.5 és a kétmotoros összkerékhajtású, sportos prémium ID.5 GTX is a Volkswagen zwickaui gyárában készül, és karbonsemlegesen jut el a vásárlóhoz. Ha 100 százalékban zöld energiával töltik fel őket, akkor ezek a járművek lényegében már most is klímasemlegesek. A We Charge töltőrendszerrel a Volkswagen kínálja a legnagyobb ütemben növekedő, környezetbarát rendszert azoknak, akik a kényelmes, hálózatba kötött és fenntartható „tankolási” lehetőségeket keresik.
VolkswagenID5ID5GTX„Az ID.5 elektromos, sportos és elegáns. A teljesen elektromos meghajtású, prémium SUV coupénk az ACCELERATE stratégiánk újabb mérföldköve” – mondta Ralf Brandstätter, a márka vezérigazgatója. „A vezetés helyileg karbonsemleges élvezetét kínálja egy tudatos ügyfélcsoportnak. Teljesen új piaci szegmensbe lépünk be ezzel a modellel.”

Pin It