Subaru SOLTERRA Elektromos, mégis valódi Subaru

by Mészáros Gergely

Teljesen elektromos szabadidő-autót mutatott be a Subaru: a SOLTERRA-t a Toyotával közösen fejlesztette a japán vállalat.

subarusolterra01A SOLTERRA fejlesztése során a Subaru nemcsak arra törekedett, hogy felülmúlja a vásárlók elektromos autókkal szemben támasztott elvárásait, hanem arra is, hogy egy olyan szabadidő-autót alkosson, amelyet a mostani Subaru-tulajdonosok és vásárlók is valódi Subarunak érezhetnek. Így az elektromos meghajtás által kínált új értékekkel, és a márka által évek óta követett “enjoyment and peace of mind” (élvezet és nyugalom) filozófiájával összhangban a környezettudatos SOLTERRA ugyanazzal a magabiztossággal vezethető, mint a többi Subaru SUV.
subarusolterra02A japán újdonság a Toyota Motor Corporation-nel közösen, kifejezetten különféle elektromos járművekhez használható padlólemezre, az e-Subaru Global Platformra épül, mely kiváló vezetési dinamikát és élményt nyújt. A padló alatt elhelyezett nagy kapacitású akkumulátor-csomagok ugyanakkor a jármű szerkezetének szerves részét képezik, ez alacsony súlypontot, valamint nagy karosszéria-szilárdságot és merevséget biztosít.
subarusolterraA SOLTERRA egy teljesen új hajtáslánccal van felszerelve, amelyben az első és hátsó kerekeket különálló elektromotorok mozgatják. A többi SUBARU SUV modellhez hasonlóan a SOLTERRA is rendelkezik az összkerékhajtást vezérlő X-MODE rendszerrel, ami növeli a biztonságérzetet földutakon és kedvezőtlen útviszonyok mellett. Az új Grip Control funkció stabilizálja az autót, és lehetővé teszi az egyenletes sebességgel történő haladást még egyenetlen utakon is.
subarusolterra03Az egyes karosszériaelemek vázszerkezetének kialakítása és az anyagszilárdság optimalizálása lehetővé teszi, hogy a SOLTERRA tömege alacsonyabb maradhasson úgy, hogy ezzel egyidejűleg mégis kiváló ütközésbiztonsággal rendelkezzen. Ami a SOLTERRA formáját illeti, az egybefüggően kialakított hatszögletű maszk fejezi ki az elektromos meghajtás energia-hatékonyságát. Az ebből kiinduló vízszintes tengelyű karosszériavonalak és a kidomborodó dinamikus sárvédők hangsúlyozzák az SUV erőteljességét. Az alacsony műszerfal és – Subaruk esetén most először – az erre ráhelyezett, kormánykerék felett látható műszerek a belső tér tágas kialakítását tették lehetővé.
subarusolterra04A SOLTERRA 2022 közepétől kerül piaci bevezetésre Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Európában és Kínában.

Pin It