KIA Ceed Sportswagon - Praktikus, tágas és sokoldalú

Genfben debütált a vadonatúj Ceed család második tagja, a praktikus, tágas és sokoldalú Sportswagon.

kiaceedsportswagon2019cAkárcsak az elődje, az új Sportswagon is teljes mértékben európai termék, a Kia Motors frankfurti központjában dolgozó tervező- és fejlesztőgárda munkája. A gyártás ugyancsak a kontinensen zajlik, az ötajtós Ceeddel, a Sportage szabadidő-terepessel és a Venga mini egyterűvel együtt a szlovákiai Zsolnán készül.
kiaceedsportswagon2019aA Stinger sportos, érzelmekkel telített dizájnját megöröklő új Sportswagon elődjénél is magabiztosabb megjelenést közvetít, amely egyszerre érzelmekkel teli és pontosan kivitelezett. A második generációs modellnél szélesebb és alacsonyabb, nagyobb hátsó túlnyúlású új Ceed Sportswagon hátratolt utasfülkéje érettebbé, sportosabbá teszi az autó sziluettjét. Akárcsak az ötajtósnál, az előd lekerekített éleit egyenes vonalak váltják fel, a frontrész még szélesebb "tigrisorr" hűtőmaszkot és alsó légbeömlő nyílást kapott, a homlokzatot precízen megrajzolt, lineáris idomok keretezik. Az újdonság már alapkivitelben megkapja a LED-es "jégkocka" nappali fényeket, amelyek eddig csak a GT és GT Line kivitelek sajátjai voltak.
kiaceedsportswagon2019bBelül minden eddiginél jobb ergonómia várja az utasokat, a felhasznált anyagok általános minősége jelentősen javult. A belső tér kialakítása a legújabb generációs Kia modelleknél alkalmazott dizájnt követi. A műszerfal vízszintes elrendezése révén plasztikusabb, precízen illeszkedő, kecses kialakítású. Ráadásul ez az elrendezés tágasabb teret és jobb térérzetet is teremt az első utas oldalán, ami nagyobb lábteret és jobb kilátást eredményez. A Kia Motors vadonatúj "K2" padlólemezére épülő új Ceed Sportswagon 20 mm-rel szélesebb (1800 mm) és 20 mm-rel alacsonyabb (1465 mm) a kifutó modellnél. A tengelytáv változatlanul 2650 mm, ám az első túlnyúlás 20 mm-rel rövidebb (880 mm), a hátsó pedig 115 mm-rel hosszabb (1070 mm) lett - az autó teljes hosszúsága 4600 mm, amely így 95 mm-rel kerekedik felül elődjén és ezzel nagyobb csomagteret is biztosít. Az új Ceed Sportswagon csomagtartója 72 literrel (14%-kal) tágasabb, mint korábban volt, most 600 literes.
kiaceedsportswagon2019Az új Ceed család, így a Sportswagon hajtásáról is többféle korszerű erőforrás gondoskodik. A benzines kínálatban megtalálható a Kia népszerű háromhengeres, 1,0 literes T-GDi (közvetlen benzinbefecskendezéses, turbós) motorjának modernizált, 120 LE-s változata, valamint az új 1,4 literes T-GDi erőforrás is. A paletta tagja lesz még a jól ismert 100 LE-s, 1,4 literes MPI (szívócső befecskendezéses) benzinmotor is. Szintén elérhető lesz az "U3" dízelmotor: a 115 és 136 LE-s kivitelben választható egység a szigorú Euro 6d TEMP károsanyag-kibocsátási norma által előírtnál is kedvezőbb emisszióra képes. Hamarosan részletesebben is bemutatjuk a KIA őjdonságát.