Ferrari Monza SP1 és SP2 Ikon születik

A kiemelt ügyfelek és gyűjtők számára, korlátozott példányszámban készülő Monza SP1-et és SP2-t az 1950-es évek legizgalmasabb Ferrarijai ihlették, viszont a legmodernebb sportkocsi-technológiával rendelkeznek. Igazi álomautók!

ferrarimonzasp1sp2Olyan legendás verseny „barchetták” inspirálták őket (és a tervezőiket), mint az 1948-as 166MM, illetve a 750-es és 860-as Monza. Ezek a kompromisszummentes modellek kizárólag a győzelem céljából születtek, s hihetetlen versenykarrierjükkel, valamint sikereikkel nagyban hozzájárultak a Ferrari hírnevének felépítéséhez az 1950-es években. Tehát az új Icona „sorozat”, melynek első két tagja a Monza SP1 és SP2, nekik állít emléket.
ferrarimonzasp1Míg az együléses, utcai használatra (is) alkalmas Monza SP1-et úgy alakították ki, hogy egyedülálló élményt nyújtson a pilótájának, addig a másik konfiguráció, a Monza SP2 – az „utastér-fedél" eltávolításának, illetve egy második ülés és bukócső beépítésének köszönhetően – hasonlóan különleges impressziókban részesíti a szerencsés utast. De nem kizárólag ebben különböznek egymástól, a Monza SP1 és SP2 egyaránt számos egyedi részlettel rendelkezik, többek között a „kabinjukban”. Ugyanakkor mindkettő hihetetlen jó adottságokkal bír, „ők” a valaha készült legjobb súly-teljesítmény aránnyal bíró „barchetták”. A - minden idők legerősebb maranellói - V12-esének hála, majdhogynem szó szerint lélegzetelállító menetteljesítményekre képesek: a szénszálas karosszériájú, 810 lóerős masinák 2,9 másodperc alatt gyorsulnak 0-ról 100 km/h-ra, a 0-tól 200 km/h-ig tartó sprintet pedig 7,9 szekundum alatt letudják. Mindezt tető és szélvédő nélkül.
ferrarimonzasp2cIlletve a Ferrari kitalálta az innovatív „Virtuális szélvédőt” (Virtual Wind Shield), mely eltéríti a légáramlás egy részét, minimális kényelemhez juttatva ezzel a pilótát. A sajtóanyag szerint hasonló az eredmény, mint amit az F1-es pilóták átélnek. Egyébként a hagyományos szélvédő hiánya nagyfokú szabadságot jelentett a formatervezőknek, akik ezáltal teljesen egyedi arányokat és tiszta designt álmodhattak meg. Az egy darabból készült, aerodinamikus szárnyprofilon alapuló forma abszolút minimalista, „kerüli” a bonyolult megoldásokat, finom stíluselemei inkább időtlen eleganciát sugároznak. Egyidejűleg kiemeli azt a példátlan kapcsolatot (szimbiózist), mely a gép és az ember között megvalósul.
ferrarimonzasp1eEgyedül a kompakt méretű ajtóik, illetve a szintén egy darabból készült motorház nyílnak radikálisan, felfelé és előre. Akárcsak a „külső héj”, a belső teret is természetes hatású szénszálas anyag díszíti, jól hangsúlyozva az autók sportos karakterét. A könnyű építésmód és a barchetta koncepció egyúttal kivételes járműdinamikát szavatol: mind az SP1, mind az SP2 viselkedése tökéletesen kiegyensúlyozott és kompromisszumok nélküli.
ferrarimonzasp2Nem utolsósorban a Ferrari – két olyan luxusmárkával, mint a Loro Piana és a Berluti együttműködve – teljes és kifejezetten az autókhoz illő, úrvezető ruházatot kínál az SP1 és az SP2 tulajdonosai számára. Ez magában foglalja a versenyoverállt, a sisakot, a kesztyűt, a sálat, továbbá a pilótacipőt is. Számos technikai megoldásuknak köszönhetően a megfelelő megjelenésen túl kényelmesebbé teszik a vezetést is.
ferrarimonzasp1dA nyitott Ferrarik exkluzív bemutatóján az olasz márka azt is megszellőztette, hogy a „közeljövőben” egy crossover is felkerül a modellpalettára, méghozzá Purosangue név alatt. Emellett a hibrid-hajtásláncok is nagyobb szerepet kapnak majd a jövőben, némiképp csökkentve a sportkocsik károsanyag-kibocsátását. A Monza SP1-ben és SP2-ben azonban még egy hagyományos, de brutális erejű V12-es dolgozik...

Pin It