Toyota GT86 - Tökéletes alap

Nem igazán illik változtatni azon, ami hibátlan, de olykor megéri tiszteletlennek lenni: a Toyota GT86 tuningolva is megőrzi kivételes harmóniáját. Nem véletlen, hogy számos független tuningműhely, de még a Toyota házi sportstúdiója is elkészítette 2019-es átiratát.

Wald International

toyotagt86wild01A Toyota GT86 kiegyensúlyozott meglepetése még a japán Wald rettegett stilisztáit is megérintette: gyakran túlzó alkotásaik helyett egy relatív visszafogott, bár a szériakivitelnél kétségtelenül agresszívabb optikai csomagot készítettek a GT86-oshoz. Viszonylag szerény a hátsó szárny, a küszöbtoldat sem súrolja az aszfaltot, és az első kötény is inkább csak méreteivel, mint arányaival tér el az alapverziótól. Az is igaz persze, hogy a motorházfedélen mintha a Farkas hagyta volna ott a keze nyomát: méretes kürtőkön át cserélődik a motortér levegője, a domborítások a kerékdobra is kiterjednek. A gázok hátul sem képesek diszkréten távozni, a Lexus F modellek stílusában, emeletesen elrendezett kipufogók vezetik el az égéstermékeket. Az utastérben pirossal varrott, lapos tetejű kormánykerék és bőrborítású műszerfal várja az utasokat. A Wald a GT86 műszaki tartalmát sem hagyta érintetlenül. Kérhetünk nagyobb fékeket, lengéscsillapítókat és rugókat, illetve módosított motorvezérlést, amely „jelentősen nagyobb” teljesítményt biztosít.

TRD tartozékok

toyotagt86trdspecialedition03A Toyota Racing Development, röviden TRD a márka házi boszorkánykonyhája, és a GT86-oshoz összeállított csomagjukból gyakorlatilag az első csavartól az utolsó csapszegig teljesen új autót építhetünk maguknak. A szabadabb légáramlást biztosító légszűrőn túl akár torlólevegős rendszerrel is több levegőhöz, ezáltal nagyobb teljesítményhez segíthetjük a motort, amelynek egyedi kipufogóval adhatunk markáns hangzást. A TRD sportfékrendszere fáradásmentesen dolgozik, a lassítás kezdeti fázisában intenzívebb fékerőt produkál. De kérhetők 25 milliméterrel rövidebb, pirosra festett rugók, valamint első és hátsó kanyarstabilizátorok is; az i-re fekete könnyűfém keréktárcsákkal teszi fel a pontot a házi műhely.

TOM’S versenytuning

toyotagt86tomstuning01A Tachi Oiwa Motor Sport (röviden TOM’S) a Toyota által támogatott versenyistálló, valamint a Toyota és Lexus márkák neves tunere. Ennek megfelelően nem érik be az optikai átalakítással, vadonatúj futóművet, fékeket és aerodinamikai rendszert építhetünk saját GT86-osunk köré, méghozzá több szinten, egészen a versenyspecifikációig. A TOM’S mestere a beltér módosításának: nem csupán új kapcsolókat, kormányt, pedálszetteket vásárolhatunk, de kínálnak például térdtámaszt is a gyorsan vett kanyarokhoz. A legfontosabb tartozék mégis a kompresszor, amit a TOM’S a Toyotához kínálhat. Az is igaz, hogy tiszteletben tartották a modell alapfilozófiáját, és a kiegyensúlyozottság jegyében beérték viszonylag visszafogott teljesítményemeléssel: a feltöltött, kétliteres boxermotor teljesítménye 235 lóerő, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 307 Nm.

Pin It