McLaren 720S Spider - A leggyorsabb

A szabadalmaztatott, egy darabból álló Retractable Hard Top névre hallató nyitható tető 11 másodperc alatt eltűnik a fejünk felől, méghozzá menet közben is, egészen 50 km/h-s tempóig. Ezzel pedig a leggyorsabb szerkezet a nyitott szuper-sportkocsik osztályában.

McLaren720SSpider2018Természetesen a gyorsulását illetően sincs szégyenkeznivalója a McLaren 720 S Spidernek, hiszen 4 literes, ikerturbós, V8-as motorjának csúcsteljesítménye 720 lóerő, maximális nyomatéka pedig 770 Nm. Amihez mindössze 1112 kilogrammos súly társul, így nem csoda, hogy a hétfokozatú szekvenciális váltóval szerelt nyitott gép menetteljesítményei elképesztőek: 0-ról 100 km/h-ra 2,9 másodperc alatt katapultál, a 200 km/h-s határt pedig 7,9 szekundum alatt éri el. Ráadásul a negyedmérföldes távot 10,4 másodperc alatt teljesítő 720S Spider akár 341 km/h-val is képes repeszteni, nyitott tetővel viszont 325 km/h-ra csökken a végsebessége.
McLaren720SSpider2018fVisszatérve a McLaren tömegére, a 720S Spider mindössze 49 kilogrammal nyom többet a mérlegen a Coupe testvérénél, ami elsősorban a rendkívül könnyű és merev, szénszálas Monocage II-S szerkezetnek köszönhető, amit még a tető eltávolítása után sem kellett külön megerősíteni. Egyedül a tetőrendszert tartó szénszálas támaszokat alakították át, gyakorlatilag még a Coupe vékony A-oszlopa is visszaköszön a Spiderről.

Nyilván az autó formáját is optimalizálták a Retractable Hard Top tetőszerkezethez, mely tökéletesen illeszkedik a designba, ráadásként pedig a kilátást sem akadályozza hátrafelé. Sőt, felfelé sem, mert opcióként szabályozható sötétségű elektrokromatikus üvegtetővel is rendelhető a 720S Spider. Ebben az esetben a vezető gombnyomással szabályozhatja, hogy teljesen áttetsző vagy színezett tetővel szeretne-e utazni, ám a motor leállításakor a rendszer automatikusan „elsötétíti magát”. Újraindításkor azonban visszatér a memorizált állapotába.
McLaren720SSpider2018jA belső tér gyakorlatilag ugyanaz, mint a zárt testvér esetében, az ablakkeret nélküli ajtók mögött modern és luxus kialakítású kabin várja a szerencsés pilótákat. A lenyitható tető ellenére kifejezetten csendes utastér központi eleme a 8 colos, nagy felbontású Központi Infotainment Képernyő, melyen az összes berendezés és funkció – így például a navigáció, a klíma és a hifi – elérhető. Emellett, ha az utasok több hangaláfestést szeretnének, akkor a hátsó szélvédőt külön is leengedhetik...
McLaren720SSpider2018dFeltétlen említést érdemel még a 720S Spider aktív hátsó spoilere, mely igénytől és állásától függően csökkenti vagy növeli a leszorító erőt, illetve kemény fékezéskor segít a jármű egyensúlyának megtartásában is. Emellett a McLaren Proactive Chassis Controll II hidraulikus felfüggesztés is szabályozható, a sofőr három – Comfort, Sport, Pálya - különböző beállítás közül választhat a személyes preferenciái, illetve a használati módtól függően. A magabiztos menettulajdonságokhoz az új, kovácsolt könnyűfém keréktárcsák is hozzájárulnak, melyeken Pirelli P ZERO ™ CORSA abroncsok feszülnek alapra. Ugyanakkor felár nélkül kérhetők Pirelli SOTTOZERO ™ téli vagy Pirelli TROFEO R nagy teljesítményű abroncsokkal is a McLaren. A háromféle specifikációval megvásárolható McLAren 720S Spider alapára 237.000 angol font.