Toyota Corolla Brit túraautós tervek

A kétszeres független bajnok Tom Ingram ül majd annak a vadonatúj Corolla versenyautónak a volánjánál, amelyet a 2019-es BTCC brit túraautó-bajnokságba nevez be a Toyota.

teamtoyotagbcorolla2019Az új generációs Corolla jövő tavasszal esedékes piaci bevezetése egyben a Toyota motorsport-jelenlétének további erősítésében is mérföldkőnek bizonyul: mintegy két évtizedes szünet után ismét gyári csapattal indul a brit túraautó-bajnokságban (BTCC) a japán márka. A Team Toyota GB és a jelenlegi független bajnok, Tom Ingram csapata, az eddig privát istállóként működő Speedworks Motorsport együttműködése nyomán emblematikus típus tér vissza a brit versenypályákra.
teamtoyotagbcorolla2019dA Team Toyota GB Chris Hodgetts révén 1986-ban és 1987-ben is megnyerte a brit túraautó-bajnokságot (Toyota Corolla AE86), miközben Per Eklund 1983 és 1985 között háromszor lett A-csoportos nemzeti rallybajnok, először egy Corolla TE71, majd egy Corolla AE86 és egy Celica Supra volánja mögött. A Toyota a kilencvenes évek derekáig meghatározó erő maradt a BTCC-ben. A márka sikereit a 2005-ben alapított privát Speedworks Motorsport csapat folytatta: az istálló 2011 óta van jelen a túraautó-bajnokságban, 2014-ben igazolták le az akkor 21 éves Tom Ingramot, aki a függetlenek között 2017-ban és 2018-ben egyéni és csapatszinten is győzni tudott saját építésű Toyota Avensisével.
teamtoyotagbcorolla2019cs„Az utóbbi években rendszeresen tárgyaltunk a Toyotával, egyre szorosabbra fűzve kapcsolatunkat. Fantasztikus, hogy a következő szezonban csatlakoznak hozzánk, és így hivatalos gyári csapatként küzdhetünk harmadik bajnoki címünkért” – nyilatkozata a Speedworks Motorsport alapító csapatfőnöke, Christian Dick. „2019 a Corolla fejlesztéséről fog szólni, 2020-ban pedig két autóval indítunk támadást. Úgy érezzük, függetlenként bizonyítottuk, mire vagyunk képesek. A konstruktőri cím elnyerése új, magasabb szintű kihívás, azonban készen állunk arra, hogy megmérkőzzünk a legjobbakkal.”
teamtoyotagbcorolla2019aA jelenleg is intenzíven fejlesztett Corolla versenyautó a 2019. április 6-i hétvégén, a BTCC évad első versenyén, Brands Hatch-ben debütál majd, ugyanakkor, amikor az újgenerációs Corolla szériaverziója megjelenik a márkakereskedésekben.
teamtoyotagbcorolla2019cTom Ingram, aki általános vélemények szerint a széria legígéretesebb fiatal pilótája, nem kevésbé lelkesen nyilatkozott a fejleményekről. „Amit kis, független csapatként az elmúlt öt évben, és azon belül is különösen az előző két szezonban elértünk, túlzás nélkül észbontó. Bebizonyítottuk, hogy mire vagyunk képesek, az pedig, hogy elnyertük a Toyota hivatalos támogatását, fantasztikus dolog. Alig várom, hogy lássam, hogyan alakul a 2019-es évad a Team Toyota GB és a Speedworks Motorsport számára.”
teamtoyotagbcorolla2019b